AVRUPA

BASF CEO’su: Sanayinin AB ekonomisindeki payı küçülecek

Yayınlanma

Dünyanın en büyük kimya şirketi BASF’nin başkanı, AB’nin sanayi üretiminin toplam GSYİH içindeki payının, sürekli yüksek seyreden enerji fiyatlarının bir sonucu olarak düşeceğini söyledi ve böyle bir ‘yapısal gelişmenin’ mutlaka kötü olmadığını ve hatta Avrupa ekonomisi için ‘sağlıklı’ olabileceğini sözlerine ekledi. 

Almanya merkezli kimya tekeli BASF’nin CEO’su Martin Brudermüller, 18 Mart Pazartesi günü Brüksel’de gazetecilere yaptığı açıklamada, enerji yoğun Avrupa endüstrilerinin bu süreçten özellikle etkileneceğini belirtti fakat sanayisizleşmenin Avrupa’nın mevcut ekonomik çıkmazını tanımlamak için çok ‘sert’ bir kelime olduğunu savundu.

Euractiv’in bir sorusu üzerine Brudermüller, “‘Sanayisizleşme’ kelimesinin çok sert bir kelime olduğunu söyleyebilirim çünkü her şey yok oluyormuş gibi görünüyor. Bence durum böyle değil. Fakat kesinlikle göreceğimiz şey, GSYİH’ye katkıda bulunan sanayinin payının büyük olasılıkla azalacağıdır,” dedi.

Bunun özellikle enerji yoğun endüstriler için geçerli olacağını kaydeden Brudermüller, kimya endüstrisinin yanı sıra çimento ve çelik gibi sektörlerin de etkileneceğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın geçen ay Almanya’nın imalat ağırlıklı ekonomik modelinin ‘yenilenmesi’ gerektiği yönündeki önerisini yineleyen Brudermüller, ülkenin özellikle ‘enerji yoğun endüstriler için daha az cazip olacağını’ kabul etti.

BASF CEO’su, “Bu yüzden pay düşecek. Bu her şeyin yok olacağı anlamına gelmiyor. Ama evet, bu endüstri büyük olasılıkla… artık Almanya’da olmayacak. Bununla başa çıkmak zorundayız,” dedi.

AB’nin resmi istatistik ofisi Eurostat, geçtiğimiz hafta ocak ayında AB’de yıllık sanayi üretiminin %5,7 düştüğünü bildirdi. Bloğun en büyük ekonomisi ve Ukrayna savaşından önce ucuz Rus enerjisine büyük ölçüde bağımlı olan bir sanayi merkezi olan Almanya’da ise %5,4’lük bir düşüş kaydedildi.

Fakat Brudermüller bu durum karşısında serbest piyasa rekabetinin önemini savunarak, “Yapısal bir gelişmenin sağlıklı olduğunu söyleyeceğim çünkü bazen bir şirket iyi değilse, aslında manzaradan kaybolur,” dedi.

Avrupa Sanayi Yuvarlak Masası tarafından düzenlenen bir etkinlik çerçevesinde yaptığı konuşmada, AB politika yapıcılarını bloğun regülasyon sistemini basitleştirmeye çağıran ve Avrupa’nın endüstriyel rekabet gücünün piyasanın görünmez elinin ‘sihrini yapmasına’ izin verilerek yeniden tesis edilebileceğini öne süren bir panelin ardından söz aldı.

Brudermüller, “Brüksel’deki ve çoğu başkentteki siyasi içgüdünün hâlâ kuralcı düzenlemelerle değişime ulaşma yönünde olmasından büyük endişe duyuyorum ve bu işe yaramayacak… Görünmez elin gerçek sihri fazlasıyla yeterli,” iddiasında bulundu.

Altı yıllık görev süresinin ardından önümüzdeki ay BASF’den ayrılacak olan Brudermüller, şirketin Almanya’daki faaliyetlerini küçültme kararını da savundu.

“[BASF] dünyaya son derece bağımlı ama Almanya’da, kendi evinde para kaybediyor,” diyen yönetici, maliyetleri düşürmek zorunda olduklarını ve enerji yoğun olan ve artık rekabetçi olmayan bir ya da birden fazla tesisi kapatmak durumunda kaldıklarını söyledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version