DÜNYA BASINI
Batı basını, ABD-Rusya müzakerelerini nasıl değerlendirdi?

Rusya ve ABD heyetleri arasındaki Riyad’daki görüşmelerin sona ermesinin hemen ardından dünya medyasından tepkiler gelmeye başladı.
Bazı medya organları görüşmelerin organize edilme hızına dikkat çekerken, bazıları görüşmelerin yapılmasının ABD’nin önceki politikasıyla çeliştiğini vurguladı.
Görüşmeleri, ABD’nin Rusya’yı Çin ile olan çatışmasına müdahale etmemesini sağlama çabası olarak görenler olduğu gibi, tam tersine, Trump’ın dünyayı Çin ve Rusya ile üçe bölmeyi planladığını düşünenler de oldu.
Financial Times (Londra, İngiltere):
Gazete, “ABD ve Rusya, Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için ‘temel atmayı’ kabul etti” başlığını kullandı. Gazete, iki hafta önce böyle bir tablonun hayal bile edilemez olduğunu belirterek, Rus ve Amerikan bayraklarının görüşmenin yapıldığı lüks sarayın önünde yan yana dalgalandığını yazdı.
Görüşmelerin, Trump’ın geçen hafta Putin’i arayarak savaşı sona erdirme arzusunu dile getirmesinden birkaç gün sonra gerçekleşen olağanüstü bir değişimi işaret ettiği ve bu durumun Ukrayna veya Avrupalı müttefiklerine danışılmadan gerçekleştiği vurgulandı.
Interia (Krakow, Polonya):
“Putin ve Trump’ın Riyad’daki büyük oyunu” başlığını kullanan gazete, Riyad’daki görüşmenin Kremlin’in Amerikan-Avrupa ittifakını çökertme stratejik hedefinde bir başarı olduğunu yazdı.
Görüşmelerin ve Amerikalıların bir hafta süren “pohpohlama gösterisinin” Ukrayna’nın kaderinin çok ötesinde bir amacı olduğu belirtildi.
Washington’un bu hamleyle Moskova ile Pekin arasındaki bağları zayıflatmayı amaçladığı ve bunun nihayetinde ABD-Çin çatışması durumunda Rusya’nın tarafsızlığını garanti edebileceği ifade edildi.
The New York Times (New York, ABD):
Gazete, “ABD ve Rusya, baş döndürücü bir ilişki dönüşümüyle ortaklık arayışında” başlığını kullandı. Görüşmelerin, Trump’ın savaşı sona erdirmek için Rusya ile çalışmaya son derece istekli olduğunu ve bu yaklaşımın Putin’in birçok talebini karşılayacağını gösterdiği belirtildi.
Trump’ın Avrupalı müttefiklerinin endişelerini görmezden gelmeye hazır olduğu ve Rusya’nın, Salı günkü görüşmeleri Trump’a doğal kaynaklardan elde edilecek potansiyel fayda ve gelirleri sunmak için kullandığı, Amerikan petrol şirketlerinin ve diğerlerinin Rusya’da yeniden iş yapmaya başlayarak yüz milyarlarca dolar kazanabileceğini iddia ettiği aktarıldı.
Il Giornale (Milano, İtalya):
“Eğer yeni Yalta Brüksel’i dışlıyorsa, o zaman kendimizi tek başımıza savunmalıyız” başlığını kullanan gazete, Trump’ın Moskova ile yakınlaşmaya çalıştığı, Avrupa’dan ve geleneksel transatlantik ittifakın önceliklerinden uzaklaştığı yönündeki şüphelerin yerini neredeyse kesinliğe bıraktığını yazdı.
Trump’ın durumu kökten değiştirmek ve dünyayı Rusya ve Çin ile paylaşmak istediği belirtildi. Bu açıdan bakıldığında, Avrupa’nın ya Trump’a katılacağı ya da bir engel, bölüşülecek ikincil bir alan haline geleceği ve bu nedenle görüşmelerde yer almadığı ifade edildi.
Der Spiegel (Hamburg, Almanya):
“ABD ve Rusya arasındaki görüşmelerin konusu bu” başlığını kullanan gazete, Rusya temsilcilerinin Riyad’a varışlarında kullandıkları üslubun uzlaşmacı, neredeyse dostane olduğunu belirtti.
Bunun muhtemelen Trump’ın duymak istediği şey olduğu ifade edildi. Hükümetinin son günlerde gönderdiği kaotik, çoğu zaman çelişkili sinyallere rağmen, Trump’ın Rusya ile görüşmelerde neyi başarmak istediği sorusunun cevabının kolay olduğu belirtildi.