DİPLOMASİ

Batılı ülkeler, Rusya’nın petrol ihracatı maliyetlerini artırmak için yeni adımlar atacak

Yayınlanma

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, Batılı ülkelerin Rusya’nın enerji ihracatı sürecindeki maliyetlerini artırmak üzere ilave adımlar atmayı planladığını belirtti.

Adeyemo, dün Reuters haber ajansı tarafından düzenlenen bir konferansta yaptığı açıklamada “Şu anda odak noktamız, [Rusya’nın yakıt ihracatı üzerindeki] tavan fiyat uygulamasına uyulmasını sağlamak ve Rusya’ya maliyeti artıracak ilave adımlar atarak Moskova’nın savaşı finanse etmek için daha az gelir elde etmesini sağlamaktır,” ifadelerini kullandı.

Adeyemo, “Amacımız sadece [petrolün varil başına] 60 dolar olan gelirlerini bırakıp maliyetlerine odaklanmak. Zira karlar, gelirlerden maliyetlerin çıkarılmasıyla elde edilir. Ve biz Rusya’nın mümkün olduğunca az kar elde etmesini sağlamak istiyoruz,” dedi.

Ayrıca Adeyemo, Washington yönetiminin, Batı’nın küresel piyasada Rus yakıtın tavan fiyat belirleme girişimleriyle aslında dünya ekonomisinin daha da parçalanmasına katkıda bulunmasından endişe duyup duymadığı yönündeki soruya yanıt vermeyen kaçındı.

Yetkili, “Bildiğiniz üzere gölge filo [tankerler] Rusya Ukrayna’yı işgal etmeden önce de uzun süredir vardı. Ve daha uzun bir süre de var olacak,” değerlendirmesini yaptı.

Daha önce Rusya, Batı’nın kısıtlamalarına petrol ürünlerinin deniz yoluyla taşınması için kendi sigorta planlarını oluşturarak ve mevcut tanker sayısını artırarak karşılık vermişti.

5 Aralık 2022 tarihinde Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’nın deniz yoluyla petrol sevkiyatına yönelik ambargosu yürürlüğe girmişti.

Daha sonra G7 ülkeleri, AB ve Avustralya, kendilerine bağlı gemiler ve bölgeler için deniz yoluyla tedarik edilen Rus petrolüne varil başına 60 dolar seviyesinde tavan fiyat uygulamıştı.

5 Şubat 2023 tarihinde, Rusya’dan petrol ürünü tedariki için de benzer kısıtlamalar uygulanmaya başlandı. Tavan fiyat, petrol ürünlerinin kategorisine bağlı olarak varil başına 100 ve 45 dolar olarak belirlenmişti. Söz konusu kısıtlamaların değiştirilmesi için tüm AB ve G7 ülkelerinin onayı gerekiyor.

Bununla birlikte Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, 13 Ekim 2022 tarihinde yaptığı açıklamada Moskova’nın, tavan fiyat mekanizmasını kullanarak bu hammaddenin maliyetini yapay bir şekilde sınırlamaya çalışan ülkelere petrol tedarik etmeyeceğini bildirmişti. Novak, fiyatın arz-talep dengesine dayalı olarak piyasa yoluyla oluşması gerektiğine dikkat çekmişti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version