ORTADOĞU

Bakan Ben-Gvir Filistinli tutuklulara savaş açtı: Son adım idam

Yayınlanma

Ben-Gvir, İsrail hapishanelerinde tutuklu Filistinlilere karşı başlattığı savaşta bir planını daha hayata geçirdi. Filistin yönetiminden yardım alan İsrail vatandaşı tutuklular artık vatandaşlıktan çıkarılabilecek. Ben-Gvir’in eylem planında İsraillileri öldürmek veya öldürmeye teşebbüs etmekle suçlanan tutuklular hakkında idam cezası verilmesi de var.

Filistinlilere karşı provokatif eylemleriyle öne çıkan Netanyahu’nun Ulusal Güvenlik Bakanı ve Yahudi Gücü Partisi Genel Başkanı Itamar Ben-Gvir, İsrail hapishanelerindeki 4 bin 700 Filistinli tutuklu hakkında başlattığı beş hamleden oluşan eylem planını hayata geçirmeye devam ediyor.

Ben-Gvir, yüzlerce Filistinlinin tutulduğu Nefha Hapishanesini düzenlediği ziyaretten sonra tutuklular üzerinde baskı oluşturacak adımlar atmayı planladığını açıkladı. Bunun ilk adımı Filistinli tutuklular için hapishane koşullarının zorlaştırılması oldu. Ben-Gvir’in ikinci adımı “İsraillileri öldürmek veya öldürmeye teşebbüs etmekle” suçlanan tutuklular hakkında idam cezası verilmesi için gerekli yasa değişikliğini Knesset’te kabul ettirmek. Ben-Gvir, İsrail’i uluslararası arenada eleştiri yağmuruna tutulması beklenen bu yönde bir değişiklik için henüz adım atmadı. Ancak, eylem planının diğer bir adımı olan, Filistinli tutukluların İsrail vatandaşlığından atılmasını öngören yasa tasarısını Meclis’ten geçirmeyi başardı.

Knesset’in internet sitesinde yayınlanan açıklamaya göre, 120 milletvekilinden 71’i yasa tasarısı lehinde oy kullanırken, 9’u karşı oy verdi. Açıklamada, onaylanması sonrasında kanun tasarısının Knesset Komisyonu’na gönderileceği, burada da komisyonca oylanması için tarihin belirleneceği aktarıldı. Kanun tasarısına göre, İsrail hapishanelerinde hükümlü olarak bulunan Filistinlilerin, Filistin makamlarından yardım aldığının ispatlanması durumunda İsrail vatandaşlıklarının düşürüleceği kaydedildi. Yardım aldığı tespit edilen Filistinli mahkumların tutukluluğun bitmesinden sonra vatandaşlığı düşürülmüş bir şekilde Filistin yönetimine nakledileceği vurgulandı. Kanun yasa tasarısının gerekçesi olarak yapılan açıklamada, bazı İsrail vatandaşı kişilerin Filistin yönetiminden aldığı para karşılığı İsrail’e düşmanca saldırılar içinde bulunduğu belirtildi.

Filistin’den kınama

Filistin Dışişleri Bakanlığı ise Knesset’in tasarıyı onaylamasını kınadı. Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, yasa tasarısının, “Filistin halkının varlığını, adil ve meşru ulusal haklarını tanımayan Binyamin Netanyahu’nun aşırı sağcı hükümetinin programının bir yansıması” olduğu ifade edildi. Açıklamada, yasanın, ırkçı ayrımcılık yasaları çerçevesine girdiği ve uluslararası yasaların ve insan hakları ilkelerinin açık bir ihlali” olduğu değerlendirildi. Dışişleri Bakanlığı, uluslararası toplum ve ABD yönetimini, İsrail hükümetine ırkçı yasaları ve yasa dışı tek taraflı önlemleri uygulamaya son vermesi için baskı yapmaya çağırdı.

Kutlama ve ziyaret kısıtlaması

Ben-Gvir, Filistinli tutuklulara yönelik eylem planının diğer bir adımı olarak Filistinli tutuklular serbest bırakıldığında düzenlenen kutlamaların engellenmesi için polise yetki verdi. Bu talimatın Filistinli Kerim Yunus’un 40 yıl sonra serbest bırakılması münasebetiyle düzenlenen kutlamaların ardından benzer şekilde uzun süre İsrail hapishanelerinde kalan Filistinli Mahir Yunus’un birkaç gün sonra serbest bırakılacak olması sebebiyle yapılması beklenen kutlamalara hazırlık olarak verildiği belirtiliyor.

Ömrünün 40 yılını İsrail hapishanelerinde geçiren Filistinli Kerim Yunus’un serbest bırakılması böyle kutlanmıştı.

Öte yandan Ben-Gvir, İsrail milletvekillerinin Filistinli tutukluları ziyaret etmelerine de kısıtlama getirdi. İsrailli Bakan, Meclis Başkanı Amir Ohana’ya, Meclis’teki Arap vekillerin güvenlik gerekçesiyle mahkum edilmiş kişileri ziyaretine izin veren uygulamanın iptali yönündeki kararını bildirdi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version