DİPLOMASİ

Berlin, Taliban ile gizli müzakereler yürütüyor

Yayınlanma

Almanya, göçün en önemli kampanya konusu olduğu doğudaki eyalet seçimlerinden günler önce, 30 Ağustos Cuma günü Afgan uyruklu hüküm giymiş suçluları ülkelerine geri göndermeye başladığını açıkladı.

Berlin, Taliban’ın 2021’de iktidarı ele geçirmesinin ardından insan hakları kaygıları nedeniyle Afganistan’a geri dönüşleri durdurmuştu.

Bir hafta önce bir şehir festivalinde IŞİD bağlantılı bir bıçaklama olayının ve haziran ayında bir Afgan erkeğin bir Alman polisini öldürdüğü başka bir bıçaklı saldırının ardından koalisyon hükümetine bu politikayı geri alması için baskılar arttı.

Perşembe günü iltica politikasını sıkılaştırmak ve sınır dışı işlemlerini hızlandırmak için bir önlem paketi sunan hükümet, pazar günü doğudaki Saksonya ve Thüringen eyaletlerinde Almanya için Alternatif’in (AfD) zaferine de hazırlık yapmaya başladı.

Katar’ın aracılık ettiği gizli müzakereler

Der Spiegel dergisinin ilk haberine göre, arabulucu Katar ile aylar süren gizli görüşmelerin ardından Kabil’e giden bir uçak cuma günü erken saatlerde Leipzig’den 28 hüküm giymiş suçluyla havalandı.

Şansölye Olaf Scholz cuma günü Saksonya’daki bir maden sahasında bir basın toplantısı düzenledi ve “Suçluları da Afganistan’a sınır dışı edeceğimizi açıkladım. Bu konuda fazla konuşmadan dikkatli bir şekilde hazırlandık,” dedi.

Şansölye Yardımcısı Robert Habeck Reuters’e verdiği demeçte Almanya’da iltica hakkına dokunulmaması gerektiğini söyledi.

Hükümet yaptığı açıklamada “kilit bölgesel ortaklara” destekleri için teşekkür etti ve daha fazla sınır dışı üzerinde çalıştığını söyledi. Açıklamada ortakların isimleri verilmedi.

Al Jazeera televizyonu cumartesi günü erken saatlerde Katar dışişleri bakanlığından bir yetkiliye dayandırdığı haberinde Doha’nın Afganların yasal statüleri temelinde ülkelerine dönmelerine yardımcı olmak üzere Almanya ile Afganistan Talibanı arasındaki müzakereleri kolaylaştırdığını söyledi.

Söz konusu kaynak Katar’ın rolünün Almanya’dan gelen bir talep üzerine ve Taliban’ın Almanya’nın talebini kabul etmesinin ardından gerçekleştiğini söyledi.
Al Jazeera’nin aktardığına göre kaynak, “Doha’nın çabaları Afgan hükümeti ile uluslararası toplum arasındaki iletişimi kolaylaştırma rolünün bir parçası,” dedi.

Alman Dışişleri “Taliban ile normalleşme yok” dedi

Alman Dışişleri Bakanlığı sözcüsü cuma günü yaptığı açıklamada hükümetin Taliban ile ilişkileri normalleştirmeyeceğini ve sınır dışı işleminin bu yönde atılmış bir adım olmadığını söyledi.

Berlin, Afganistan’ın yanı sıra Suriye’de de ciddi suçlar işlemiş ya da terör tehdidi olarak görülen kişilerin sınır dışı edilmesi üzerinde çalışıyor.

Suriye’ye sınır dışı edilmeler de Almanya’da yasaklanmıştı fakat temmuz ayında batıdaki Muenster kentinde bir mahkeme Suriye’den gelen sığınmacılar için artık genel bir iç savaş tehlikesi görmediğine karar verdi.

Almanya’daki sığınmacı sayısı 2024’ün ilk yedi ayında bir önceki yıla kıyasla %19,7 azalarak 140.783’e düşerken, en büyük başvuru grupları 44.191 başvuruyla Suriye ve 22.698 başvuruyla Afganistan’dan geldi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version