DİPLOMASİ

Biden, Britanya ile ticaret anlaşmasını rafa kaldırdı

Yayınlanma

ABD Başkanı Joe Biden, Senato’nun muhalefeti ve anlaşmanın kapsamı konusundaki anlaşmazlıkların ardından, Britanya ile yapılması planlanan ticaret anlaşmasını 2024 seçimlerine kadar rafa kaldırdı.

Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Temsilciliği (USTR) tarafından bu yılın başlarında hazırlanan anlaşmanın ve önerilen 11 bölümünün taslağı, müzakerelerin 2023’ün sonundan önce başlayacağını belirtiyordu.

Fakat POLITICO’ya bilgi veren iki kişi, bir dizi engelden sonra, anlaşma müzakerelerinin devam etmesinin beklenmediğini aktardı. Bu kişilerden biri, “Bunun [anlaşmanın] yeniden ortaya çıktığını göreceğimizi sanmıyorum,” dedi.

Anlaşma, DTÖ standartlarında bir serbest ticaret anlaşmasından ziyade, regülasyon ve tarife dışı engellerle mücadele eden ABD liderliğindeki Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesine (IPEF) benziyordu.

Fakat geçen ay IPEF görüşmeleri, üst düzey Demokratların Biden yönetiminin uygulanabilir çalışma standartları içermeyen ticaret hükümlerini müzakere etmesini eleştirmesinin ardından dağıldı.

ABD, ‘işçi merkezli bir anlaşma’ peşinde

Londra uzun zamandır Washington ile bir ticaret anlaşmasını Brexit sonrası önemli bir mesele olarak görüyor.

Taslak, sonunda tam teşekküllü, kapsamlı bir anlaşmayı güvence altına almak için bir yol haritası olarak kabul edilmişti. Bloomberg’in bildirdiğine göre, Birleşik Krallık İş, Enerji ve Sanayi Stratejisi Bakanı Kemi Badenoch, ilk olarak Trump yönetimi altında başlatılan müzakereleri yeniden canlandırmak için Nisan ayında Biden’ın Belfast ziyareti sırasında IPEF tarzı anlaşmayı sundu.

Fakat etkili Demokrat senatörlerin anlaşmaya itirazları işleri karmaşıklaştırdı. Örneğin Oregon Senatörü ve Senato Finans Komitesinin etkili isimlerinden Ron Wyden, anlaşmanın ‘Amerikan halkının faydasına olmadığını’ söylemişti. Wyden ayrıca USTR’yi, uluslararası ticarette Kongre’nin rolüne saygı göstermeye de çağırmıştı.

USTR bunun üzerine potansiyel bir Britanya ticaret anlaşması hakkında bilgi almak için Kongre’ye başvurdu. Fakat ABD ile Britanya arasında, tarım ve herhangi bir anlaşmanın Amerikalı işçilere fayda sağlayıp sağlamayacağı da dahil olmak üzere önemli sorunlar devam ediyor.

İngiliz müzakereciler, ABD’lilerin ‘işçi merkezli ticaret politikası’ ilkelerine tutunduklarını ve “Bu, Iowa’daki çiftçilerin kaderini iyileştiriyor mu? Bu ABD ekonomisine yardımcı oluyor mu?” diye sorduklarını belirtiyorlar.

‘Londra ile anlaşma Washington’ın önem sıralamasında üstlerde değil’

Britanya kabinesi de, Başbakan Rishi Sunak’ın bu yılın başlarında bir gıda zirvesinde, ABD’den İngiltere’ye kimyasal yıkamalara veya hormon enjekte edilmiş sığır eti ithalatına izin vermeyeceğini söylemesinin ardından taslaktaki tarım düzenlemeleriyle ilgili bir bölüme itiraz etti.

Bu arada, İngiltere-ABD ticaret ilişkilerinin odak noktası, ağırlıklı olarak, İngiliz otomotiv firmalarının Biden yönetiminin Enflasyonu Düşürme Yasasında (IRA) sunulan elektrikli araç vergi indirimlerinden yararlanmasına olanak tanıyacak kritik bir mineral anlaşmasını güvence altına almaya dayanıyor.

Bir İngiliz hükümet sözcüsü, “İngiltere ve ABD, bu yılın başlarında açıklanan Atlantik Deklarasyonuna dayanan bir dizi hayati ekonomik ve ticari konuda işbirliğini hızla genişletiyor,” dedi.

Son rakamlar, ülkeler arasındaki toplam ticaretin 2023’ün 2. çeyreğinde yılda yüzde 23,8 büyüdüğünü gösteriyor.

Dünyanın en önemli finans merkezlerinden biri olan City of London’ın Belediye Başkanı Michael Mainelli, ABD ile bir ticaret anlaşması olmadan da ikili ticaretin geliştiğine işaret ediyor. Mainelli’ye göre, ABD’de Britanya ile bir ticaret anlaşması ‘listenin üst sıralarında değil.’

Çok Okunanlar

Exit mobile version