ABD Başkanı Joe Biden, Çin’in ABD pazarına girmesini önlemeye çalışırken, elektrikli otomobiller de dahil olmak üzere Çin bağlantılı araçlarının Amerikalılar için güvenlik riski oluşturup oluşturmadığına dair bir soruşturma emri verdi.
Financial Times’ta (FT) yer alan habere göre, ABD Başkanı, Çin ile bağlantılı araçların ihracatı yoluyla ‘ulusal güvenliği baltalamasını’ önlemek için yönetiminin ne gibi önlemler alması gerektiğini belirlemek için ticaret departmanına talimat verdi.
Biden, ‘benzeri görülmemiş’ hareketin, Amerika’nın ‘dinamik otomobil endüstrisi’ni sürdürmesini sağlamak için tasarlandığını söyledi.
Biden’dan ‘Çinli arabalar bilgilerimizi çalabilir’ iddiası
Biden perşembe günü soruşturmayı duyururken, “Çin, haksız uygulamalar kullanmak da dahil olmak üzere otomobil pazarının geleceğine hakim olmaya kararlı. Çin’in politikaları, pazarımızı araçlarıyla doldurabilir ve ulusal güvenliğimiz için risk oluşturabilir. Bunun benim dönemimde olmasına izin vermeyeceğim,” dedi.
Amerikan lideri, çoğu arabanın artık ‘bağlı’ olduğunu ve onları ‘tekerlekli akıllı telefonlar gibi’ yaptığını söyledi; böylece, Çin araçlarının ABD vatandaşları ve altyapısı hakkında hassas veriler toplayabileceğinden endişe duyduğunu ve bilgilerin Çin’e geri gönderilebileceğini ve hükümetinin araçlara uzaktan erişmesini sağlayabileceğini ileri sürdü.
Biden, “Çin, Amerikan otomobillerine ve Çin’de faaliyet gösteren diğer yabancı otomobillere kısıtlamalar getiriyor. Çin’den gelen bağlantılı araçların ülkemizde güvenlik önlemleri olmadan çalışmasına neden izin verilsin?” diye sordu.
Ticaret Bakanı: Çin de bize kısıtlamalar getiriyor
ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, ‘bağlantılı’ otomobillerin, sürüş rotalarından biyometrik bilgilere kadar büyük miktarda hassas veri toplayabildiğini söyledi. Raimondo, “Çin gibi yabancı bir düşmanın bu tür bilgilere geniş ölçekte erişiminin ulusal güvenlik ve ABD vatandaşlarının mahremiyeti için nasıl ciddi bir risk oluşturabileceğini anlamak çok fazla hayal gücü gerektirmiyor,” iddiasında bulundu.
Raimondo, ABD’nin ‘Çin yapımı araçlar ABD’de yaygınlaşmadan önce’ harekete geçtiğini söyledi. Beyaz Saray ulusal ekonomi danışmanı Lael Brainard, Çin’in, bu araçların yalnızca Çin yazılımı kullanmadığı ve yalnızca Çinli gruplara toplanan verileri sağlamadığı sürece, bağlantılı araçların Çin’de çalışmasını engelleyen kısıtlamalar getirdiğini ileri sürdü.
Yetkililer güvenlik etkilerini vurgularken, Washington ayrıca Çin’in endüstriyel kapasitesi ve Çinli grupların elektrikli araçlar da dahil olmak üzere ürünleri uluslararası pazarlara satma olasılığından endişe duyuyor.
Washington, Çinli elektrikli araçların pazara halim olmasından korkuyor
ABD Hazine yetkilileri geçtiğimiz günlerde FT’ye verdikleri demeçte, elektrikli araçların Biden yönetiminin Çin’in ABD’yi ve diğer pazarları domine etme olasılığı konusunda en çok endişe duyduğu alanlardan biri olduğunu söylediler.
Bir yetkili, “Bu özel soruşturma, güçlü bir ABD otomobil endüstrisini desteklediğimizden emin olmak için daha geniş bir stratejiye uyuyor olsa da, ulusal güvenlik riski tarafından motive ediliyor,” dedi.
Washington’daki Çin büyükelçiliği, soruşturmanın ‘açıkça ayrımcı bir yaklaşım’ benimsediğini ve ABD’nin Çin’e ihraç ettiği otomobillerin değerinin Çin’in ABD’ye ihracatının üç katı olduğunu söyledi.
Çin’den tepki: Ayrımcı bir uygulama
Büyükelçilik sözcüsü Liu Pengyu, “ABD’nin bu soruşturmayı derhal durduracağı, benzer soruşturmalar başlatmaktan kaçınacağı ve Çin’den ithalat ve Çinli şirketlerin ABD’deki yatırımları gibi normal ekonomik ve ticari faaliyetlere engel oluşturmayı bırakacağı umuluyor,” dedi.
ABD’li yetkililer, soruşturmanın Çin’de elektrikli araç (EV) üreten bir Amerikan şirketi olan Tesla üzerinde ne gibi bir etkisi olacağını belirlemek için henüz çok erken olduğunu söyledi. Geçen yıl Çin’den ihraç edilen EV’lerin yaklaşık üçte biri, Şanghay’daki fabrikasında üretilen Tesla otomobilleriydi.
Başka bir yetkili, Washington’un ‘Çin elektrikli araçlarının yasaklanmasına hiçbir şekilde niyetli olmadığını’ söyledi ve soruşturmanın arabalardan ziyade araçlarda bulunan teknolojiye odaklandığını söyledi.
Bu hafta Biden, Çin’in ve Rusya da dahil olmak üzere diğer ‘düşmanların’ ABD vatandaşları hakkında hassas kişisel veriler elde etmesini zorlaştırmak için tasarlanmış bir başkanlık emri yayınladı.