Biden yönetimi, görev süresinin bitimine kısa bir süre kala Rusya’ya yönelik yaptırımları Trump’ın kaldırmasını engellemek için yeni önlemler aldı. 2017 tarihli CAATSA yasasına dayandırılan yeni düzenlemelerle, yaptırımların kaldırılması Kongre’nin onayına bağlandı ve ikincil yaptırımların uygulanması zorunlu hale getirildi.
ABD Başkanı Joe Biden, görev süresinin bitimine günler kala, Rusya’ya yönelik ana yaptırımların gelecekteki yönetimler tarafından kaldırılmasını zorlaştırmak amacıyla 2017 tarihli bir yasayı kullandı.
Yeni kurallara göre, Kongre yaptırımların kaldırılmasını engelleyebilecek ve ikincil yaptırımların uygulanması zorunlu hale gelecek.
ABD Hazine Bakanlığı’nın çarşamba günü duyurduğu düzenlemeler kapsamında, Rusya’nın önde gelen yaklaşık 100 finans, enerji ve savunma şirketi yeni bir yaptırım listesine alındı.
Bu listeye dahil edilen şirketlerden bazıları, büyük silah üreticisi “Taktik Füze Silahları” ile Moskova Borsası oldu. Yürütme organı, listedeki herhangi bir şirketin çıkarılmasını istediğinde, bu kararın 30 gün içinde Kongre tarafından onaylanması gerekecek. Kongre onaylamazsa, karar engellenecek.
Financial Times‘ın haberine göre, bu düzenlemeler, 2017’de Rusya’nın ABD seçimlerine müdahalesinin ardından kabul edilen “Amerika’nın Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası” (CAATSA) temel alınarak hazırlandı.
Bu hamle, Biden yönetiminin Rusya’nın savunma sanayii kapasitesini azaltma çabalarını, Donald Trump’ın geri alma girişimlerine karşı koruma amacı taşıyor. Ayrıca, yaptırımların CAATSA’ya bağlanması, yeni yönetimin mevcut yaptırımları uygulamadaki esnekliğini sınırlayacak.
Şimdi, yaptırım uygulanan kuruluşlara bilerek destek veren şirketlere yönelik ikincil yaptırımların uygulanması zorunlu hale geldi.
ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, “Bugünkü adımlar, Kremlin’in yaptırımları aşma ve Ukrayna’daki savaş için silah üretmek amacıyla ihtiyaç duyduğu ürünlere erişim sağlama kabiliyetini baltalıyor,” ifadelerini kullandı.
Adeyemo’ya göre, ikincil yaptırımların genişletilmesi Rusya’nın gelir ve ürünlere erişimini kısıtlayacak. ABD yetkilileri, bu adımın, yaptırımlardan kaçınma ekosisteminde yer alan tüm aktörlere bir uyarı mesajı gönderdiğini belirtti.
Financial Times‘a konuşan bir yetkili, yaptırım listesindekilerle işbirliği yapanların risk almaması gerektiğinin altını çizdi.
ABD ayrıca, yaptırımlara konu olan ürünler için sınır ötesi ödeme kolaylığı sağlamak amacıyla Rusya ve Çin’de “bölgesel takas platformları” kuran 15 kuruluşa da yaptırım uyguladı.