Alman Bild gazetesi, Ankara ile Brüksel arasında imzalanan yasa dışı göçmen akışını sınırlamaya dönük anlaşma kapsamında Türkiye’nin 2016’dan bu yana Yunan adalarından sadece 2 bin kadar mülteciyi geri gönderdiğini, bunun da anlaşmanın fiyaskoyla sonuçlandığının delili olduğunu öne sürdü.
Anlaşma, Türkiye üzerinden AB topraklarına yasa dışı yollarla gelen her bir Suriyeli mültecinin Yunanistan’dan iadesi karşılığında Ankara’nın, Türkiye topraklarında yaşayan birkaç milyon Suriyeli mülteciden birini Brüksel’e teslim etmesini ve bakımları için nakit ödeme yapılmasını öngörüyordu.
Gazetenin eline geçen AB Komisyonu raporuna göre, anlaşmanın başladığı 2016 yılından bu yana 2 bin 140 mülteci Türkiye topraklarına geri gönderilirken, AB ülkeleri Mart 2023 itibariyle program kapsamında 37 binden fazla Suriyeliyi kabul etti.
Makalede, böylece Avrupa diplomasisinin büyük bir başarısı olarak görülen anlaşmanın ‘büyük bir fiyaskoyla sonuçlandığı’ öne sürüldü.
Komisyon’a göre, anlaşmanın bir parçası olarak Brüksel, Suriyeli mültecileri tutmanın maliyetini telafi etmek için Ankara’ya 2016’dan bu yana 9,9 milyar avro ödedi. Gazetenin hesaplamalarına göre bu, her bir yasa dışı göçmenin geri dönüşünün AB’ye yaklaşık 4,7 milyon avroya mal olduğu anlamına geliyor.
Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Dimitris Keridis, 9 Eylül’de yaptığı açıklamada Berlin’in arabuluculuğuyla ülkesine yönelik artan yasa dışı göçmen akışı karşısında Türkiye ile yeni bir göç anlaşması imzalanması gerektiğini iddia etmişti. Keridis’e göre Türkiye, Doğu Akdeniz olarak adlandırılan göç yolunu kontrol ettiği için AB’ye düzensiz göçmen akışının önünde kayda değer bir engel teşkil ediyor.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (BMMYK) göre 2023 yılında Türkiye’den Yunanistan’a kara ve deniz yoluyla 19 bin 676 mülteci geldi. Bu rakam 2022 yılının tamamından (18 bin 700) daha fazla.