AVRUPA

Birleşik Krallık, ‘dezenformasyonla mücadele için’ sosyal medyaya yasası getiriyor

Yayınlanma

Haber: Bilge Dilay Misir

Birleşik Krallık son dönemlerde sosyal medyada bulunan ırkçı fikirleri ve şiddete meyleden faaliyetleri körükleyen dezenformasyon içeriklere karşı, “Çevrimiçi Güvenlik Yasası” getirme kararı aldı.

Birleşik Krallık’ta son dönemlerde artış gösteren aşırı sağ eğilimli şiddet faaliyetleri, hükümeti yeni yasaya yönlendirdi. Sosyal medya hesaplarında paylaşılan dezenformasyon (yanlış bilgi veren) içerikler, ırkçı nefret ve insanları suça teşvik etmek gibi etkiler uyandırarak iç huzura tehdit oluştururken, Elon Musk’ın sosyal medya hesabından kışkırtıcı yorumlar yapmasıyla hükümet, “Çevrim İçi Güvenlik Yasası”nı yürürlüğe sokma çalışmalarını hızlandırdı. Yasa, içerikleri kapsamında, Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan ve Teknoloji şirketi Logically’nin Birleşik Krallık Araştırma ve Teknoloji Sorumlusu Joe Ondrak gibi isimler tarafından sıcak karşılanmadı. Khan, yasanın amaca uygun olmadığını ileri sürerken Ondrak, yasanın dezenformasyonu kapsamlı bir şekilde karşılamadığını savundu. Bilim, İnovasyon ve Teknoloji Bakanlığı’nın bir sözcüsü CNBC haber kanalı ile yaptığı röportajda, “Yasanın gözden geçirilmesini savunanlar, sosyal medya platformlarının yanlış bilgilendirme, nefret söylemi ve şiddete teşvik gibi durumlara karşı sağlam bir yanıt vermelerini sağlamak için yasanın daha katı olması gerektiğini söylüyor” ifadelerini kullanarak İşçi Partisi’nin seçim bildirgesinde bahsi geçen yasayı sertleştirmek üzerine taahhütte bulunduğundan bahsetti.

ELON MUSK, BİRLEŞİK KRALLIK’IN TEPSİKİSİNİ ÜZERİNE ÇEKTİ

Çevrimiçi Güvenlik Yasası, sosyal medya mecralarını ve dijital platform şirketlerini kapsayan bir güvenlik kanunudur. 286 sayfalık bol kapsamlı yasa, sosyal medya mecralarında paylaşılan dezenformasyon içeriklerin yanı sıra insanları harekete geçirecek, ırkçı ve şiddet içerikli düşünceleri teşvik edici içeriklerin de denetlenmesini gerektiriyor. Geçtiğimiz haftalarda yaşanan, 17 yaşındaki saldırganın küçük çocuklara bıçakla saldırarak üç çocuğu öldürmesi sonrası X sosyal medya mecrasında failin sığınmacı olduğu üzerine çıkan yalan haberler, göçmen karşıtı aşırı sağcı protestolara sebep oldu.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, bahsi geçen içeriklerin kaldırılmadığı takdirde Çevrimiçi Güvenlik Yasası’nın yürürlüğe gireceği işaretlerini verirken X sosyal medya platformunun sahibi Elon Musk, kışkırtıcı yorumlar yaparak Birleşik Krallık’ın tepkisini üzerine çekti ve yasa masaya yatırıldı.

Protestolar devam ederken, X’in sahibi Musk, Birleşik Krallık’taki durum hakkında yorumlar yapmaya başladı. Bir X gönderisinde isyanların bir iç savaşla sonuçlanabileceğini yazan Musk: “İç savaş kaçınılmaz” ifadelerini kullandı. Musk’ın yorumları Birleşik Krallık hükümeti tarafından kınandı.

YASAYA UYMAYAN ŞİRKETLER EN AZ 18 MİLYON STERLİN PARA CEZASINA ÇARPTIRILACAK

Uygulamaya konduğu zaman çocukların ve yetişkinlerin çevrimiçi ortamda korunmasını amaçlayan yasa, Ofcom (İngiliz medya denetim kuruluşu) tarafından denetlenecek.  Yasanın yürürlüğe girmediği gerekçesiyle herhangi bir denetim işinde bulunamamış olan Ofcom, yasanın resmi olarak kabul edilmesiyle kanuna uymayan kişilere karşı harekete geçme hakkı elde edecek. Çevrimiçi Güvenlik Yasası’na uymayan şirketler 18 milyon sterlin ya da yıllık gelirinin yüzde 10’luk kısmı kadar para cezasına çarptırılacak. Miktar, seçeneklerden en fazla olanına göre belirlenecek. CNBC’nin haberine göre denetim sürecinde Ofcom, “medya platformlarının, çocukların cinsel istismarı ve sömürüsü ile ilgili yaptırım bildirimlerine uymaması durumunda şirketleri ve üst düzey yöneticileri (kusurlu bulundukları durumlarda)” cezai işlemlere tabi tutmak gibi yetkilere sahip olacak.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, “muhtemel bir kitleye önemsiz olmayan psikolojik veya fiziksel zarar vermek” amacıyla yanlış veya tehdit edici paylaşımda bulunmayı suç haline getirecek olan yeni yasanın 2025 yılının ikinci yarısı yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version