Kazan’da düzenlenen BRICS zirvesine 32 dünya lideri ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres’in katılımı, Batı’nın Ukrayna’daki çatışma bağlamında Rusya’yı tecrit etme çabalarına karşı güçlü bir mesaj olarak değerlendiriliyor.
Bloomberg, zirvenin Rusya’nın uluslararası sahnede tecrit edilmesine karşı önemli bir meydan okuma olduğunu vurguluyor.
Ajansta yer alan makaleye göre, bu zirve, Ukrayna’daki savaşın başlamasından bu yana Rusya’da dünya liderlerinin bir araya geldiği en büyük etkinlik olma özelliğini taşıyor.
Toplantı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve diğer dünya liderleri arasındaki dayanışmayı sergilemek için önemli bir fırsat sunuyor.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, zirve kapsamında yaptığı konuşmada Rusya ile Çin arasındaki “derin dostluğun,” dünya genelindeki “kaos” ortamına rağmen değişmeyeceğini belirtti.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi ise, Rusya’ya yaptığı son ziyaretlerin iki ülke arasındaki “yakın ve derinleşen” ilişkilerin bir göstergesi olduğunu söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki bağları överek Xi’ye “sevgili dostum” diye hitap etti ve Rusya ile Çin arasındaki iş birliğini kapsamlı ve güçlü olarak tanımladı.
Putin, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile yaptığı görüşmede de Moskova’nın Hindistan ile stratejik ortaklığının önemine dikkat çekti.
On altıncı BRICS zirvesi, 22 Ekim’de Kazan’da başladı. Zirve iki aşamadan oluşacak. İlk aşamada, BRICS üye ülkeleri “Adil Küresel Kalkınma ve Güvenlik için Çok Taraflılığın Güçlendirilmesi” başlıklı oturumda bir araya gelecek.
Bu tema, Rusya’nın 2024’teki BRICS dönem başkanlığının ana sloganını oluşturuyor.
İkinci aşama ise BRICS+ toplantısı olup “BRICS ve Küresel Güney – Birlikte Daha İyi Bir Dünya İnşa Etmek” temasına odaklanacak. BM Genel Sekreteri Guterres ile Putin, 24 Ekim’de bir araya gelecek.