Bloomberg‘in kaynaklara dayandırdığı haberine göre Suudi Arabistan, G7 ülkelerini Rusya’nın Şubat 2022’de dondurulan 300 milyar avroluk varlıklarına el koymamaları konusunda uyardı.
Habere göre aksi takdirde Riyad, Avrupa’nın bazı borç yükümlülüklerinin satışına izin verecek.
Kaynaklara göre Suudi Maliye Bakanlığı, Rusya’nın Avrupa Birliği (AB) ve G7 ülkelerindeki varlıklarına el koyma planına katılmadığını özel olarak ifade etti.
Kaynaklardan birine göre, bakanlığın uyarısı ‘örtülü bir tehdit’ gibiydi. Bu, Suudi Maliye Bakanlığı’nın elinde bulunan Fransız Hazine tahvillerinin ve diğer Avrupa tahvillerinin olası satışıyla ilgili.
Son aylarda G7 ülkeleri, Rusya Merkez Bankası’nın bloke edilen varlıklarını kullanmak için çeşitli alternatifler üzerinde çalışıyordu. Nihayetinde ülkeler, bu varlıkların faizinden elde edilen karların Ukrayna’ya yardım etmek için kullanılması konusunda anlaştı.
ABD ve İngiltere varlıklara tamamen el konulması çağrısında bulunurken, bazı AB ülkeleri olumsuz sonuçları olabileceği gerekçesiyle bu fikre karşı çıktı.
Bloomberg‘in kaynaklarına göre bu ülkelerin tutumunu etkileyen Suudi Arabistan’ın uyarısı oldu.
Aynı zamanda haberde, Suudi Arabistan’ın avro ve Fransız tahvillerine yaptığı yatırımların on milyarlarca avroya ulaşmasına rağmen, satış yaparken piyasayı gözle görülür ölçüde etkilemek için muhtemelen yeterli olmadığı belirtildi.
Bununla birlikte kaynaklar, Avrupalı yetkililerin ‘diğer ülkelerin de Suudi Arabistan’ın izinden gitmesinden endişe duyduklarını’ kaydetti.
İsmi açıklanmayan bir Suudi yetkili, hükümetin ‘bu tür önlemlerle tehditte bulunma alışkanlığı olmadığını, ancak G7 üyelerine muhtemel sonuçları özetlemiş olabileceğini’ dile getirdi.
Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı ise ‘böyle bir tehdidin söz konusu olmadığını’ öne sürdü.
Bakanlıktan ajansa yapılan açıklamada, “G7 ve diğer ülkelerle ilişkilerimiz karşılıklı saygıya dayanıyor ve küresel kalkınmaya katkıda bulunan ve uluslararası finans sisteminin istikrarını arttıran tüm konuları görüşmeye devam ediyoruz,” ifadeleri kullanıldı.
G7 liderleri, haziran ayındaki zirvelerinin ardından, Rusya Merkez Bankası’nın dondurulan varlıklarının kullanımından elde edilecek karı teminat göstererek Ukrayna’ya kredi sunma kararı almıştı.
Yıl sonuna kadar Ukrayna’ya sağlanacak olan 50 milyar dolarlık kredi, tüm G7 ülkelerinin katkılarıyla oluşturulacak.
Fakat ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, Almanya, Japonya ve İtalya’nın kesin payları henüz belirlenmedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, buna karşı Moskova’nın iktisadi ve siyasi karşı tedbirler geliştirdiğini bildirmişti.