Rusya

Bloomberg: Rusya, ateşkes sonrası Boeing alımı için ABD ile temasta

Yayınlanma

Bloomberg‘ün haberine göre Rusya, Ukrayna’da ateşkes sağlanması durumunda ABD’den Boeing uçakları satın almak için talepte bulundu ve bu alım için dondurulan varlıklarını kullanmayı değerlendiriyor. Beyaz Saray, ateşkes olmadan ekonomik konuları görüşmeyeceğini belirtirken, Rusya yaptırımlar sonrası yerli uçak üretimine odaklandığını vurguluyor.

Bloomberg haber kuruluşunun Moskova’daki bir kaynağa dayandırdığı haberine göre Rusya, Ukrayna’da ateşkes sağlanmasının ardından ABD’den Boeing uçakları satın almak için talepte bulundu.

Ajansın aktardığına göre, uçakların alımı için Rusya’nın dondurulan varlıklarından elde edilecek fonlar kullanılabilir.

Bloomberg‘e konuşan kaynak, Moskova yönetiminin dondurulan fonların geçerli bir ateşkes olmadan uçak alımı için kullanılamayacağının farkında olduğunu belirtti.

Kaynağa göre, uçak alım anlaşması, çatışmaların durması hâlinde yaptırımların hafifletilmesine yönelik stratejinin bir parçası olabilir.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Brian Hughes, Rusya’nın Boeing uçakları satın almaya çalışıp çalışmadığına ilişkin soruya yanıt olarak, “Ateşkes sağlanana kadar hiçbir ekonomik taahhüdü tartışmayacağız,” dedi.

Rusya’nın dondurulan yaklaşık 280 milyar dolarlık varlığının yaklaşık 5 milyar doları ABD’de bulunuyor.

Bu fonların üçte ikisi ise Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde tutuluyor.

Avrupa Birliği, Şubat 2022’de Rusya’ya yönelik yaptırımlar kapsamında yerli havayolu şirketlerine uçak, yedek parça ve ekipman satışını yasaklamıştı.

Bu gelişmenin ardından en büyük uçak üreticileri Airbus ve Boeing, Rusya’ya uçak teslimatını durdurdu.

Boeing ayrıca Rus havayollarına yedek parça tedarikini, teknik bakımı ve desteği de askıya aldı. Şirket, ülkedeki eğitim merkezini de kapattı.

Mart ayı sonunda Rostec Başkanı Sergey Çemyozov, olası yaptırımların kaldırılması ve yabancı uçak üreticilerinin geri dönmesi durumunda “çalışma koşullarının asla eskisi gibi olmayacağını” belirtti.

Çemyozov, yerli MS-21 ve yeni Superjet uçak projelerinin hâlihazırda sertifikasyon testlerinden geçtiğini ve ülke havayollarının Rus uçaklarını satın almaya teşvik edilmesi için “oyunun kurallarının belirlenmesi” gerektiğini ifade etti.

Bloomberg‘ün önceki günkü haberine göre ise Çinli yetkililer, ABD ile yaşanan ticaret savaşı nedeniyle yerli havayolu şirketlerinden Boeing uçaklarının teslimatını durdurmalarını ve Amerikalı üreticilerden ekipman ile yedek parça alımlarını askıya almalarını talep etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı ise böyle bir yasaktan haberdar olmadığını açıkladı.

Boeing, krizi aşmak için üretim kesintileri ve işten çıkarmalar planlıyor

Çok Okunanlar

Exit mobile version