Pekin, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in bu sonbaharda Çin’i ziyaret edeceğini doğruladı. Söz konusu ziyaret daha önce iki kez sağlık gerekçeleriyle ertelenmişti.
Dışişleri Bakanı Wang Yi pazar günü yaptığı bir telefon görüşmesinde Borrell’e, AB diplomatı ve heyetinin bu sonbaharda ikili liderler zirvesine hazırlanmak için ülkeyi ziyaret etmesini ve stratejik bir diyalog kurmasını “Çin’in memnuniyetle karşıladığını” söyledi.
Yıllık stratejik diyalogun, yıl sonundan önce gerçekleşmesi beklenen AB-Çin zirvesi öncesinde kurulması bekleniyor.
Çin dışişleri bakanlığına göre Borrell, “AB-Çin liderler zirvesine hazırlanmak için Çin’i ziyaret etmeyi ve mümkün olan en kısa sürede stratejik diyaloglar gerçekleştirmeyi dört gözle beklediğini” söyledi.
Telefon görüşmesi sırasında Wang’ın da, Çin’in “AB ile ilişkileri geliştirme konusunda her zaman iyimser olduğunu ve yıl içinde planlanan Çinli ve Avrupalı liderler arasındaki toplantılara çok değer verdiğini” vurguladığı kaydedildi.
Wang, “Çin-AB ilişkilerine ve ikili işbirliğine stratejik yön verecek zirveyi sabırsızlıkla bekliyoruz” ifadesini kullandı.
Çin Dışişleri Bakanı, salgın sırasında Pekin ile Brüksel arasındaki azalan alışverişi telafi etmek ve ilişkilerine “güç katmak” için daha fazla “diyalog mekanizması” aradıklarını söyledi.
Çin dışişleri bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Ukrayna’daki savaş ve Nijer’deki askeri darbe de ikilinin görüştüğü konular arasında yer aldı.
South China Morning Post, geçen ay Borrell’in Jakarta’daki ASEAN toplantısının oturum aralarında Wang ile görüştükten sonra ekim ayında Çin’i ziyaret etmeyi “geçici olarak” kabul ettiğini bildirmişti.
Görevden alınan önceki dışişleri bakanı Qin, görev süresi boyunca, bloğun “riski azaltma” stratejisine karşı kulis yapmak için birkaç kez Avrupa’yı ziyaret etmişti.
Fransa ve Almanya gibi AB’nin ana ticaret ortaklarının liderlerinin Pekin’e yaptığı ziyaretlerle ilişkilerde ilerleme kaydedilirken, AB üye devletleri geçen ay Çin ile özellikle tedarik zincirlerinde kritik bağımlılıkları ve güvenlik açıklarını azaltma planlarını yeniden ileri sürdüler.
Ve haziran ayında Berlin, Almanya’nın dünyanın en büyük ikinci ekonomisiyle olan bağlarını riskten arındırma niyetini de içeren, ilk Çin stratejisini yayınladı.
Önceki haberlere göre Borrell, iptal edilen temmuz ziyareti sırasında Pekin ile “ortaklık”, “rekabet” ve “sistemik rekabet” dahil olmak üzere “tüm meseleleri” ele almayı planlıyordu.
Ayrıca üst düzey yetkililerle “insan hakları” ve Ukrayna savaşı dahil olmak üzere “stratejik konuları” görüşmesi bekleniyordu.
Temmuz ayında Bloomberg ile yaptığı bir röportajda Borrell, ertelenen toplantının bu yıl, sonbaharda Çin’i ziyaret etmek amacıyla bir sonraki AB-Çin zirvesinden önce gerçekleşeceğine dair “tüm güvenceye” sahip olduğunu söyledi.