Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in planlanan Çin gezisinin Pekin tarafından iptal edildiği iddia edildi.
Reuters’in bildirdiğine göre, bir AB sözcüsü salı günü yaptığı açıklamada, Çin’in Borrell’in önümüzdeki hafta yapması planlanan gezisini iptal ettiğini ve iptal için herhangi bir neden gösterilmediğini söyledi.
Avrupa, Brüksel’in “ekonomik rakip ve sistemik rakip” olarak adlandırdığı Çin ile yakın ekonomik ilişkisinin yarattığı riskleri azaltmaya çalışırken bu adımın atıldığı kaydedildi.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin ise, çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, Çin’in Çin-AB ilişkilerine büyük önem verdiğini ve AB ile her düzeyde ve her alanda alışverişi sürdürdüğünü söyledi.
Wang, “Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell’in her iki taraf için de uygun olan en erken zamanda Çin’i ziyaret etmesini memnuniyetle karşılıyoruz ve AB ile iletişimi sürdürmeye hazırız” dedi.
İnişli-çıkışlı ilişkiler
Global Times’ta konuyla ilgili yayınlanan analizde, AB’nin Çin’e yönelik “riski azaltma” yaklaşımı ve Çin’in iki önemli mineral üzerindeki son ihracat kontrolüne ilişkin artan endişelerle birlikte, AB-Çin ilişkilerinin olumsuz etkilenebileceğine işaret edildi. Çinli uzmanlar, “istikrarlı ilişkide”, “inişler ve çıkışlar” yaşanabileceği konusunda uyardı.
AB dış politika şefinin iptal edilen gezisine ilişkin haberlere rağmen, Çin ile AB arasındaki üst düzey görüşmeler devam ederken, iki taraf arasındaki dördüncü Yüksek Düzeyli Çevre ve İklim Diyaloğu salı günü Çin Başbakan Yardımcısı Ding Xuexiang’ın ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans’ın katılımıyla Pekin’de gerçekleştirildi. Her iki tarafın da işbirliğini derinleştirmeyi ve küresel çevre ve iklim yönetişiminde öncü bir rol oynamayı kabul ettiği kaydedildi.
Pandemi sonrası dönemde AB ile Çin arasındaki üst düzey ziyaretlerin yeniden başlaması, özellikle Fransa’nın kıtanın stratejik özerkliğine yaptığı vurgu, Washington’dan artan baskıya rağmen dikkatleri Çin-AB ilişkilerine çekse de, bazı uzmanlar, bloğun Çin politikası hakkında yoğun bir tartışmaya tanık olduğunu söyledi. Çinli uzmanlar, Birliğin, ortaklığı, rekabeti ve sistemik rekabeti aynı anda ele alma ısrarının ise gerçekçi olmadığını vurguladı.
Diğer yandan, “Çin’e bağımlılığı azaltma” hedefi koyan AB, salı günü Çin’in yarı iletken endüstrisinde yaygın olarak kullanılan metaller üzerindeki ihracat kontrolüyle ilgili endişelerini ve bu hareketin güvenlikle ilgili olduğu konusunda şüphelerini dile getirdi.
AB’nin Çin Büyükelçisi Jorge Toledo geçtiğimiz günlerde Pekin’de düzenlenen 11. Dünya Barış Forumu’nda AB’nin Çin ile ilişki kurmak istediğini ve pazara erişim sorunları gibi alanlarda ilerleme kaydetmesi gerektiğini söylemişti. Toledo ayrıca, büyük olasılıkla eylül ayında ilk kez yüz yüze ekonomik üst düzey bir diyalog gerçekleştireceklerini bildirmişti.