AMERİKA

Brezilya, Rus mazotunun küresel ölçekte en büyük ikinci alıcısı

Yayınlanma

Bloomberg’in haberine göre Brezilya bu ay rekor miktarda Rus yakıtı ithal etmeye hazırlanıyor ve Moskova’nın Avrupa Birliği yasağının ardından yeni pazarlar bulmasıyla, Latin Amerika ülkesinin en büyük tedarikçisi konumunu pekiştiriyor.

Enerji analiz firması Kpler’in verilerine göre, Rusya’dan petrol ürünleri ithalatı Temmuz ayına göre %25 artarak günde yaklaşık 235.000 varile yükselecek. Bu rakam, eskiden Brezilya’nın en büyük yabancı yakıt tedarikçisi olan ABD’yi geride bırakıyor.

Brezilya, AB’nin ithalatı yasakladığı ve diğer G7 ülkelerine katılarak Rus yakıt fiyatlarına sınırlama getirdiği Şubat ayında alımlarını hızla artırmaya başladı. ABD ve müttefikleri, ülkenin Ukrayna’daki savaşına yönelik finansmanı azaltmak için Rusya’ya petrodolar akışını sınırlamaya çalışıyor. Alınan önlemler, yeni pazarlarda rekabet edebilmek için cazip fiyatlara ihtiyaç duyan Rus akaryakıt fiyatlarını düşürdü.

Kpler’in baş ham petrol analisti Viktor Katona, hükümetin nakliye yakıtlarının maliyetini düşürmek için her zaman baskı altında olduğu Brezilya için ‘indirimli varil almak mali bir nimet’ dedi.

Dizel gibi Rus ‘premium’ petrol ürünleri için fiyat eşiği varil başına 100 dolar, indirimli yakıt için ise varil başına 45 dolar olarak belirlendi. Sistem kapsamında, G7 ülkelerindeki şirketler Rus petrolünü ancak kargolar bu fiyatlardan daha ucuza mal olursa taşıyabiliyor. Katona, Rus dizeli satın almanın Brezilya’nın ithal ettiği yakıt fiyatlarını varil başına 10 ila 15 dolar düşürdüğünü tahmin ediyor.

Kpler’e göre, tavan fiyatının yürürlüğe girmesinden bu yana Brezilya, Türkiye’nin ardından Rus mazotunun dünyadaki en büyük ikinci alıcısı haline geldi.

Kpler’e göre, Haziran ayından bu yana Rusya da Brezilya’ya çok daha az miktarda da olsa benzin tedarik etmeye başladı ve nafta sevkiyatlarının da artması muhtemel.

Katona, “Brezilya en büyük Latin Amerika pazarı, dolayısıyla Rus rafinericiler bu ülkeye tedarik sağlamaya odaklanmış durumda. Brezilyalı şirketler bile Rus dizeli satın almalarının rekabet avantajı yarattığını kabul ediyor, bu yüzden bunun ileride de devam etmesini bekliyorum,” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version