SÖYLEŞİ

Brezilyalı Senatör Lula’nın seçim stratejisini anlattı

Yayınlanma

Senatör Randolfe Rodrigues (RR), iyi bir konuşmacı olarak bilinen ve aynı zamanda Brezilya’nın bir sonraki muhtemel cumhurbaşkanı adayının doğduğu şehir olan Pernambuco’nun kuzeydoğusundaki Garanhuns bölgesinde doğduğu için Lula karşıtlarının saldırısına uğrayan tanınmış bir Brezilyalı politikacıdır. Rodrigues aynı zamanda, 2003-2018 yılları arasında Lula döneminde Çevre Bakanlığı yapmış olan ünlü çevre aktivisti Marina Silva’nın liderliğini yaptığı “Sürdürülebilirlik Platformu” (Rede Sustentabilidade) üyesidir.  Marina Silva’nın birkaç yılını İşçi Partisi’ne karşı liderlik için Lula’ya meydan okuyarak geçirdiğini de eklemek gerekir. Bolsonarizm’in Brezilya demokrasisi için oluşturduğu tehditten korunma stratejisiyle REDE, “Brezilya da Esperança” (Umut Brezilyası) koalisyonuna katılan siyasi partilerden biridir.

“Umut Brezilyası” parti federasyonlarından oluşur: PT, Yeşil Parti (PV), Brezilya Komünist Partisi (PCdoB) ve siyasi partiler: Sosyalizm ve Özgürlük Partisi (PSOL), REDE, Brezilya Sosyalist Partisi (PSB), Dayanışma Partisi (SD), Sosyal Düzenin Cumhuriyetçi Partisi (ProS) ve Devamlılık (Avante) ve Agir Partileri.

Buna ek olarak, Lula’nın bu ikinci turdaki adaylığı, Brezilya toplumunun diğer önemli kişilikleri arasında, ilk turda yaklaşık 5 milyon oyla 3. olan Simone Tebet (Brezilya Demokratik Hareketi – MDB), 3,5 milyondan fazla oyla 4. olan Ciro Gomes (Demokratik İşçi Partisi – PDT) ve eski başkan Fernando Henrique Cardoso’nun (Brezilya Sosyal Demokrasi Partisi – PSDB) desteğini aldı.

Siyaset bilimci ve gazeteci Micaela Ovelar, Senator Randolfe Rodrigues ile.

Seçim hattı

Savaşın tam ortasında kimsenin düşmanının ya da siyasi rakibinin bilmesini istemeyeceği bir şey varsa, bu kesinlikle onları herhangi bir savaş alanında yenmek için belirlediği stratejilerdir. Bununla birlikte, 2 Ekim’de yapılan genel seçimlerin ilk turunun üzerinden neredeyse iki hafta geçti ve 30 Ekim’de Brezilya Federatif Cumhuriyeti’nin (diğer valilerin yanı sıra) başkanının kim olacağına karar verilmesine iki hafta var, her iki adayın da stratejisi, Lula ve Bolsonaro, zaten ortaya çıktı. Senatör Randolfe Rodrigues ile seçim sürecini ve Lula’nın stratejisini konuştuk.

‘Seçim değil, referandum’

  • “Umut Brezilyası” koalisyonu stratejisine girmeden önce, size sormak istiyorum Senatör, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci ve son turu ülke ve Brezilya halkı için neyi temsil ediyor?

Önümüzdeki 30 Ekim, faşizm ve demokrasi arasında bir seçim yapılacak, yani demokratik hukuk sistemi ekseninden mi devam edeceğiz ya da maalesef ülkemiz, Jair Bolsonaro’nun getirdiği otoriterliğin yerini sağlamlaştırmaya doğru mu gidecek, bunun kararı verilecek. Önümüzdeki 30 Ekim’de Brezilya’da gerçekleşecek olan şey, normal bir seçim değil, bir referandum. Bize toplumsal başarıları getiren, temel haklarda ilerlemeleri somutlaştıran, çevre koruma gündemini yaratan, kısacası Brezilya’ya demokrasi getiren 1988 Brezilya Anayasası’nın etkin ve geçerli olmaya devam edip etmeyeceğini, ya da tam tersine eğer Bolsonaro yeniden seçilirse söz konusu anayasanın yürürlükten kaldırılıp kaldırılmayacağını belirleyecek bir referandum. Zira bu olursa ülkemize faşizm dayatılmış olur.

  • Kısaca Bolsonarizm nedir?

Bolsonarismo faşizmdir, dünyanın geri kalanında faşizm olarak anlaşılır, Brezilya’da buna Bolsonarismo denir. Bu, demokrasi ve haklar adına hayal edebileceğimiz en kötü gecikme. Brezilya’da yürüttüğümüz mücadele, faşizme karşı medeni bir mücadeledir. Ve bu bağlamda, Lula demokrasiyi ve medenileşme paktını temsil eder. Lula, kendisini destekleyen siyasi partilerin toplamından çok daha fazlasıdır. Lula, sol veya sağın adaylığından çok daha fazlasıdır; Lula, tüm Brezilya’nın demokratik güçlerinin adaylığıdır.

Kampanya stratejisi

Mevcut Brezilya cumhurbaşkanı adına Bolsonaro, kendisini dört yıl önce iktidara getirmeyi başaran enstrümanları kullanmaya adadı: Lula ve İşçi Partisi hakkındaki yalan haberler, nüfusta korku yaratmayı amaçlayan retorik, kelimenin tam anlamıyla silahlanmaya ve “Tanrı, ülke, aile ve özgürlük” muhafazakâr değerlerini benimsemeye çağrı.

Bizler, Lula’yı destekleyen koalisyon olarak, Bolsonaro ile aynı mekanizmayı – yalan yaymak – kullanmadık. Biz gerçeklerden bahsedeceğiz. Brezilya’daki ve dünyadaki insanlar Jair Bolsonaro’nun kim olduğunu, nasıl biri olduğunu, siyasi ve kamusal yaşamın içinde ve dışında nasıl davrandığını bilmek zorundalar. Onun gerçekte kim olduğunu ve Brezilya halkına ne yaptığını yaymalıyız. Ve bunu yapabildiğimiz her yerde ve alanda yapmalıyız.

Kendi deyişimizle, Lula’nın kampanyası, ilk turda ilk olmakla birlikte, Lula’nın Bolsonaro ve diğer rakiplerine karşı çok yumuşak olduğunu düşünen pek çok takipçisinin gözünde artık daha agresif ve daha çatışmacı hale geldi. İçlerinde Simone Tebet (MDB – merkez sağ) ve Ciro Gomes’in (PDT – Sosyal Demokrasi) de yer aldığı bazı takipçileri Lula’ya desteklerini dile getirdiler. Bu yüzden, Lula’nın kampanyası, “tekrar mutlu olmak için sevgiyle” sloganını ihmal etmeden, Bolsonaro’nun ve onun neo-faşist teklifinin maskesini düşürmeye odaklandı.

Bolsonaro yamyamlığa katıldığını itiraf etmiş bir kişi. Bolsonaro, 1980’lerin ortalarında diktatörlüğün sona ermesinden bu yana Brezilya’nın sahip olduğu demokratik ve yasal yapıyı yıkmakla tehdit etti. Bolsonaro, yerli halkların bir alt ırk olduğunu ve diğer İnsanlardan daha az insan olduklarını söyledi. Bolsonaro kadınlara, siyahilere, azınlıklara ve çeşitliliğe karşı düşmanlığını defalarca gösterdi. O kişi bu ülkeyi yönetmeye devam edemez. Brezilya toplumunun büyük bir kısmının Bolsonaro’nun kim olduğunu zaten bildiğine inanıyorum ve son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ona oy veren birçok Brezilyalı, ülkeyi bir psikopata emanet etmeyecektir.

  • Kuşkusuz Bolsonaro’nun kim olduğu ve ülke için neyi temsil ettiğini iyi bilen birçok Brezilyalı var, ancak mevcut başkanın eleştirilerini dinleyen ve fikirlerini değiştirmeyen birçok Brezilyalı olduğu da gerçek. Aslına bakarsanız 51 milyon Brezilyalı (% 43,20) oylarıyla Bolsonaro’yu destekledi. Lula ise 57 milyon oy (% 48,43) aldı. Peki bu neden oluyor?

Bolsonarizm, daha çok faşizmin bir özelliği olan bir dogma meselesi haline geldi. Faşizm asıl niyetini gizlemek için gerçekleri örtbas etmeye çalışır. Burada sosyolojik açıdan daha fazla analiz yapılması gerekmektedir. Bu anlamda Brezilya toplumunda ne yazık ki Bolsonaro’nun önerdiği yanlış değerlerle özdeşleşen kesimler bulunmaktadır. Ancak bu kesimlerin ülkemizde çoğunlukta olmadığına ve bunun 30 Ekim’de sandıkta gösterileceğine inancım tam.

Burada neyin tehlikede olduğunu açıkça belirtmelisiniz. Son zamanlarda kurulan ittifaklar ve Lula’nın aldığı destek, Lula’nın Brezilya’da faşizmin ilerlemesine karşı demokrasiyi savunması içindir, bu bir medeniyet paktıdır.

İttifak stratejisi

  • İttifaklarla ilgili olarak: Lula’nın bu yeni müttefikleri kampanyaya nasıl dahil edilecek?

Yeni ittifaklar kampanyamızın sahip olduğu profili değiştireceğimiz anlamına gelmiyor, ancak ülkemizin demokratik yaşamında geniş yörüngelere sahip siyasi temsilcilerin bir araya gelmesiyle profilimizi genişleteceğiz. İlk turda sunduğumuz hükümet programımız, bu ikinci turda savunduğumuzla aynıdır; ancak, Lula’nın başkanlığını destekleyen partilerin talebi üzerine yeni maddeler ekleyeceğiz. Ve bunu takiben, kampanyanın kimliği, ikinci turda oy potansiyelimizi arttırmak için bu yeni politik güçlerin birleşiminin yanı sıra yeni programın ana hatlarını da çizmelidir. Burada konu kırmızı, mavi, yeşil veya sarıyı desteklemek değil, her siyasi gücün tanımlanmış bir kimliği vardır ve stratejik hedefe ulaşmak için ortak çaba göstermekle ilgilidir: Bolsonaro’yu ve bolsonarizmi sandıklarda ve sokaklarda yenmek. Bu anlamda, yeni müttefiklerimizin önerilerini dahil edeceğiz, Bolsonaro’nun saldırılarını izleyeceğiz ve karşı saldırılarımızı düzenleyeceğiz.

Sonuç olarak, artık mücadelenin demokrasi için olduğu ve bu mücadelenin Brezilya’da faşizmin ilerlemesini önlemek, durdurmak ve engellemek için verildiği daha açıktır.

Çok Okunanlar

Exit mobile version