AVRASYA GÜNLÜĞÜ

BRICS ailesi 6 yeni ülkenin katılımıyla daha da büyüdü

Yayınlanma

Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Arjantin, İran ve Etiyopya BRICS ülkeleri oldu

24 Ağustos’ta Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde düzenlenen 15. BRICS liderler toplantısının özel basın toplantısında, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Arjantin, İran ve Etiyopya’nın resmi olarak BRICS ailesine üye olmaya davet edildiği duyuruldu. Bu, Güney Afrika’nın resmen BRICS işbirliği mekanizmasının beşinci üyesi olmasının ardından yeni bir genişleme hamlesi oldu.

“Genişleme” bu BRICS zirvesinin en önemli konularından biriydi. BRICS işbirliği mekanizması, yükselen piyasa ülkeleri ile gelişmekte olan ülkelerin kolektif olarak yükseldiği bir zamanda doğdu. Geçtiğimiz 17 yıl boyunca ise  açıklık, kapsayıcılık ve kazan-kazan işbirliği ruhuna bağlı kalan BRICS işbirliği mekanizması giderek daha hayati ve etkili hale geldi. Birçok ülke “BRIC kapısını” açmayı ve bu işbirliğine katılmayı umuyor. Bu kez BRICS ailesine katılmaya davet edilen altı ülke de dahil olmak üzere toplam 40’tan fazla ülkenin farklı derecelerde katılma arzusunu dile getirdiği, 20’den fazla ülkenin ise resmi başvuruda bulunduğu bildirildi. Bu, gelişmekte olan ülkelerin birliği ve kendini geliştirmeyi teşvik etme, çok taraflılığı koruma, uluslararası adaleti sürdürme ve dünyada büyük değişimlerin hızlanan evrimi altında küresel yönetişimi iyileştirme yönündeki ortak arzusunu yansıtmaktadır.

Çin, her zaman BRICS’in genişlemesinin aktif bir destekçisi olduğunu vurguladı. Bu genişleme süreci, Çin’in geçen yıl BRICS başkanlığını üstlenmesiyle başlatıldı. Tüm tarafların ortak çabalarının ardından 15. BRICS liderleri toplantısında tarihi bir olay olan üyeliğin genişletilmesi kararı alındı. Yeni üyelerin tamamı önemli etkiye sahip ülkeler olup, BRICS işbirliği mekanizmasına yeni bir canlılık kazandıracaklarına, dünya kalkınmasının gücünü daha da güçlendireceklerine ve dünya üzerinde büyük etki yaratacaklarına inanılıyor.

BRICS liderleri toplantısı sırasında, “BRICS+” kapsamında Güney Afrika, BRICS ülkeleri ile Afrika ülkeleri ve diğer gelişmekte olan ülkelerin liderleri arasında diyalog toplantısı gerçekleştirildi. Dünyanın çeşitli bölgelerinden onlarca lider veya temsilci de katıldı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve Yeni Kalkınma Bankası Başkanı gibi uluslararası ve bölgesel kuruluşların başkanları da katıldı.

2017 yılında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Xiamen’deki BRICS Zirvesi’nde “BRICS+” kavramını önermişti: “Daha fazla yükselen ve gelişmekte olan ülkeyi, karşılıklı yarar ve kazan-kazan sonuçları için BRICS işbirliğine dayalı dayanışma ve işbirliğine katılmaya davet ederek ortak kalkınma ve refaha ulaşmak arzu ediliyor.”

Johannesburg’daki “BRICS+” Liderler Diyaloğunun başarılı bir şekilde gerçekleşmesiyle, Çin’in önerdiği “BRICS+”nın tüm ülke halklarının barış, kalkınma ve işbirliği yönündeki istekleriyle uyumlu olduğu ifade edildi.

Günümüz dünyasında tek taraflılık, hegemonyacılık, kamplar arasındaki çatışma ve sıfır toplamlı oyunların uluslararası toplumun yüksek düzeyde ihtiyatlı olmasına neden olduğu belirtilirken, Çin’in, çalkantılı bir dünya karşısında “sağlam bir şekilde tarihin doğru tarafında durduğu” ve “insanlık için ortak bir geleceğe sahip bir topluluğun inşasını teşvik ettiği” kaydedildi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, BRICS ülkeleri ve 50’den fazla ülkenin Güney Afrika’da “taraf seçmek ya da kamp çatışmasına girmek için değil, geniş bir barışçıl kalkınma modeli yaratmak için bir araya geldiğini” ifade etti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version