BRICS ülkeleri tarafından kurulan kalkınma bankası dolara olan bağımlılığı azaltma ve daha çok kutuplu bir uluslararası finans sistemini teşvik etme planının bir parçası olarak Güney Afrika ve Brezilya para birimlerinde kredi vermeye başlamayı planlıyor.
Yeni Kalkınma Bankası’nın (NDB) başında bulunan eski Brezilya lideri Dilma Rousseff Şangay merkezli kredi kuruluşunun yaklaşık 15 ülkeden gelen üyelik başvurularını değerlendirdiğini ve muhtemelen dört ya da beş ülkenin kabulünü onaylayacağını söyledi. Ülkelerin isimlerini vermekten kaçındı ancak NDB için coğrafi temsilini çeşitlendirmenin bir öncelik olduğunu söyledi.
Rousseff Financial Times’a verdiği bir mülakatta “Bu yıl 8 milyar ila 10 milyar dolar arasında kredi vermeyi bekliyoruz” dedi ve amaçlarının borç verilen her şeyin yaklaşık yüzde 30’unu yerel para cinsinden sağlamak olduğunu kaydetti.
Rousseff, NDB’nin Güney Afrika’da borç vermek için rand cinsinden borç ihraç edeceğini ve aynı şeyi Brezilya’da real ile yapacağını söyledi. Ayrıca işlemin rupi cinsinden de yapılacağını kaydetti. Banka halihazırda renminbi cinsinden kredi veriyor.
Yerel para cinsinden borç vermenin yaygınlaştırılması, BRICS ülkeleri tarafından kabul edilen, ticaret ve finansal işlemlerde dolara alternatiflerin kullanılmasını teşvik etmeye yönelik daha geniş bir hedefi destekliyor.
BRICS ülkeleri – Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika – IMF ve Dünya Bankası gibi ABD merkezli finans kuruluşlarına alternatif olarak 2015 yılında NDB’yi kurdu.
NDB, altyapı ve sürdürülebilir kalkınma projeleri için 33 milyar dolar borç verdi ve BRICS üyesi olmayan Mısır, Bangladeş ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni ek üye olarak bünyesine kattı, Uruguay ise kabulün son aşamasında.
Rousseff, yerel para birimiyle borç vermenin üye ülkelerdeki borçluların döviz kuru riskinden ve ABD faiz oranlarındaki değişikliklerden kaçınmalarını sağlayacağını söyledi. “Yerel para birimleri doların alternatifi değildir” diyen Rousseff şöyle devam etti: “Onlar bir sistemin alternatifleridir. Şimdiye kadar tek kutuplu olan sistem, yerini daha çok kutuplu bir sisteme bırakacak.”
BRICS bankası ayrıca krediler için siyasi koşullar listesi belirlemeyerek kendisini Dünya Bankası ve IMF’den ayırmaya çalıştı. Rousseff, “Her türlü koşulluluğu reddediyoruz” dedi ve ekledi: “Genellikle bir kredi belirli politikaların uygulanması şartıyla verilir. Biz bunu yapmıyoruz. Her ülkenin politikalarına saygı duyuyoruz.”