AVRUPA

Britanya Savunma Bakanı Wallace istifa etti

Yayınlanma

2019 yılından bu yana Birleşik Krallık Savunma Bakanı olarak görev yapan Ben Wallace istifasını Başbakan Rishi Sunak’a sundu.

İstifa mektubunda Başbakan Sunak’a kendisine verdiği destek nedeniyle teşekkürlerini sunan Wallace, görevi sonunda Savunma Bakanlığının ‘bir kez daha dünya standartlarına girme yolunda’ olduğunu savundu.

Wallace ayrıca, Birleşik Krallık’ın silahlı kuvvetlere yatırım yapmaya devam etmesi gerektiğine olan inancını yineledi.

“Savunmanın Hükümet tarafından isteğe bağlı bir harcama olarak görüldüğü ve tasarrufların onun içi boşaltılarak sağlandığı günlere geri dönmememiz gerektiği konusunda benimle hemfikir olduğunuzu biliyorum,” diyen Wallace, önümüzdeki on yıl içinde ‘dünyanın daha güvensiz ve daha istikrarsız olacağına gerçekten inandığını’ belirtti.

Ben Wallace’ın istifa mektubunu yanıtlayan Rishi Sunak, Birleşik Krallık’a ‘üstün başarıyla’ hizmet ettiğini söyledi. Başbakan, “Stratejik öngörünüz ve netliğiniz ülkemiz ve kıtamızın güvenliği için çok değerliydi,” dedi.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Ben Wallace’ın yerine Enerji Güvenliği ve Net Sıfır Bakanı Grant Shapps’ın Savunma Bakanı olarak görev yapacağı açıklandı.

Ben Wallace’ın Çin ve Rusya hakkındaki görüşleri

Wallace, geçen ay istifa söylentilerinin ortaya çıkmasıyla birlikte bir açıklama yaparak, 16 Temmuz’da Sunak’a istifa etme niyetini bildirdiğini kabul etmişti.

Sunak’a savunma harcamaları konusunda açık bir uyarıda bulunan Wallace, Başbakan’ın ‘tarihi belli olmasa da’ GSYİH’nin yüzde 2,5’ini savunmaya harcamayı taahhüt ettiğine dikkat çekmişti.

Eski bakan, en çok Rusya ve ‘yayılmacı bir Çin’in yarattığı güvenlik tehditleri ile ‘IŞİD ya da El Kaide’nin Afrika’da yeniden canlanması’ ihtimalinden endişe duyduğunu da söylemişti.

Çin konusunda, Tayvan’ın geleceğine ilişkin gerginliklerin Birleşik Krallık’ı ‘son derece kırılgan’ hale getirdiğini savunan Wallace, “Tayvan dünyanın en güçlü çiplerinin yüzde 90’ını tek bir fabrikada üretiyor,” demişti.

Wallace, Londra’nın asıl endişelenmesi gereken konunun ‘diğer ulusların kendi ekonomik bölgeleri olarak gördükleri alanlarda Çin tarafından egemenliğin fiilen çalındığı ya da tesis edildiği Güney Çin Denizi’ olduğunu savunmuş ve “Balıkçılık alanları konusunda Çin-Vietnam anlaşmazlığı, balıkçılık konusunda Çin-Filipinler anlaşmazlığı görüyorsunuz. Çinliler bu devasa filolarla geliyorlar,” demişti.

Rusya konusunda ise, “Putin Ukrayna’da kaybederse derin bir yara alacak. Hâlâ bir hava kuvvetleri ve donanması var ve donanmasının oldukça agresif manevralar yaptığını görüyoruz. Putin’in bizimle işi henüz bitmedi. Önümüzdeki üç ya da dört yıl içinde daha da saldırganlaşabilir,” ifadelerini kullanmıştı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version