Avrupa Birliği’nin, Tunus’un içinde bulunduğu ekonomik krizi kendileri için “fırsat”a çevirmek amacıyla önerdiği göçmen anlaşmasının üzerinden bir ayı aşkın zaman geçmesine rağmen henüz anlaşma imzalanmadı. Görüşmeler uzadıkça Brüksel’de tedirginlik başladı.
Tunus derinleşen ekonomikten muzdaripken, kıyılarından Avrupa’ya göç etmeye çalışan göçmenlerin sayısı da artıyor. Haziran ayında AB, Tunus’a “ekonomik sıkıntılarının üstesinden gelmesine yardımcı olmak” ve AB’ye göçü engellemek için 1 milyar Avro’dan fazla yardım teklif etti. Önerilen anlaşma AB’nin daha önce Türkiye ile imzaladığı Mülteci Geri Kabul Anlaşması’na benziyor. Bu fon, yüksek enflasyon ve borç batağındaki Tunus’un nefes almasını sağlayabilir ancak Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said anlaşmayı imzalamaya henüz yanaşmadı.
Financial Times’ta yer alan habere göre Kays Said ile yürütülen müzakerelerin kolay olması beklenmiyordu ancak süreç uzadıkça Brüksel’de tedirginlik başladı. Çünkü AB, Akdeniz’in güneyindeki diğer ülkelerle de benzer anlaşmalar imzalamak istiyor ve sürecin uzaması diğer ülkelerle yapılacak müzakereleri de geciktiriyor.
Müzakereler hakkında bilgi sahibi olan kaynaklara dayandırılan habere göre sorunlardan ilki yardım adı altında teklif edilen paranın büyük kısmının, Said’in daha önce karşı çıktığı IMF tarafından zorunlu kılınan reform programına bağlı olması. Said’in çok ihtiyaç duyduğu IMF kredisini reddetmesinin nedeni de zaten IMF’nin reform adı atında dayattığı şartlardı. O şartlardan biri bazı temel ihtiyaçlar için uygulanan sübvansiyonun kaldırılmasını öngörüyor. Said, sübvansiyonların kaldırılmasının eşitsizlikleri artırabileceğini, sosyal barışı bozabileceğini ve Tunus vatandaşlarının daha fazla acı çekmesine neden olabileceği söylüyor.
FT’ye konuşan kaynak, Tunus’un IMF programına ilişkin endişeleri giderilmeden anlaşmanın imzalanıp imzalanmayacağının henüz netlik kazanmadığını söyledi.
Haberde anlaşmanın IMF programına bağlı olmayan diğer kısımlarının da henüz müzakere aşamasında olduğu kaydedildi. Bu kısımlardan biri göçmen akışını durdurmak için Tunus’un sınır yönetimini desteklemek üzere ayrılan 105 milyon Avroluk yardım paketi. Tartışma bu paranın tam olarak nasıl harcanacağı üzerine yürüyor. Haberde, Said’in göçmenlere kötü muamele de dahil insan hakları ihlalleri nedeniyle eleştirildiğine dikkat çekilirken bazı Avrupalı politikacıların anlaşmaya itiraz ettiği belirtiliyor.