RUSYA

Büyükelçi Yerhov: Türk bankaları Rusya ile çalışan şirketlerin hesaplarını kapatıyor

Yayınlanma

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Türk bankalarının Rusya’ya mal tedarik eden şirketleri aktif olarak tespit etmeye ve hesaplarını kapatmaya başladığını söyledi.

TASS ajansına konuşan Yerhov, “Şu anda iki ülke arasındaki karşılıklı ödemelerde sorunlar devam ediyor. Türk bankalarının Rusya’ya mal tedarikinde yer alan şirketleri ‘sıkıştırma’ vakalarında artış görülüyor. Bu tür müşteriler aktif olarak tespit ediliyor ve transferleri engelleniyor ya da hesapları tamamen kapatılıyor,” ifadelerini kullandı.

Büyükelçilik ve ticaret misyonunun yetkileri kapsamında Rus şirketlerine yardım sağlamaya devam ettiğini kaydeden Yerhov, “Dış ekonomik faaliyetlerinde bu tür sorunlarla karşılaşan Rus ticari kuruluşlarının doğrudan ticaret misyonumuza başvurabileceklerini bir kez daha hatırlatırız. Kendilerine, onların deyimiyle, bireysel bazda yardımcı olmaya çalışacağız,” dedi.

Türk bankaları geçen yılın sonundan bu yana Rusya’dan gelen ödemeleri askıya alıyor. Sorun, ABD Başkanı Joe Biden’ın Hazine Bakanlığı’na, Rusya’nın savunma sanayiini destekledikleri ve yaptırımlara tabi şirketlerle işlem yaptıkları gerekçesiyle yabancı bankalara ikincil yaptırımlar uygulama yetkisi veren kararnamesinin ardından başladı.

Bu yılın başlarında Türk bankaları Rus şirketlerinin hesaplarını kapatmaya ve Rusya ile Türk lirası işlemlerini kısıtlamaya başladı.

Ödemelerin önündeki engellerin kaldırılması konusunda Türkiye ile müzakere girişimleri pek sonuç vermedi; bir dizi banka gıda, tekstil, giyim ve ayakkabı olmak üzere dört sektörden malların Rusya’ya ihracatı için havale yapmaya başladı.

Fakat Rus tarafı açısından kilit önem taşıyan otomotiv ve makine imalatı sektörlerinde sorunlar devam etti.

Sonuç olarak, bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı yüzde 33,7 oranında düştü ve neredeyse savaş öncesi seviyelere (aylık 500-600 milyon dolar) geri döndü.

Ödemelerdeki sorunlar nedeniyle Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı yüzde 30 oranında düştü

Çok Okunanlar

Exit mobile version