Asya

BYD, benzinli araçlarla mücadele için rakibi Tesla ile çalışma sözü verdi

Yayınlanma

Çin’in önde gelen elektrikli otomobil üreticisi BYD, benzinli otomobillerle mücadele etmek için rakibi Tesla ile “birlikte çalışma” sözü verirken, Pekin’in yabancı iş dünyasına batıdan “daha açık” olduğu konusunda ısrar etti.

BYD’nin başkan yardımcısı Stella Li, Financial Times’a verdiği röportajda, “Ortak düşmanımız içten yanmalı motorlu otomobillerdir. Endüstriyi değiştirmek için birlikte çalışmamız gerekiyor” dedi.

Li’nin yorumlarına rağmen, iki otomobil üreticisi dünyanın en büyük elektrikli araç grubu olmak için yarışıyor. BYD, ABD’li gruptan daha fazla ürün sunarak Avrupa’da gelişmiş elektrikli araç satışlarında hızlı bir büyüme hedefliyor. Tesla ise Elon Musk’ın artan siyasi aktivizmi nedeniyle Avrupa satışlarında düşüş yaşadı.

Londra’daki bir BYD showroomunda konuşan Li, Brüksel ve Washington ile artan ticari gerilimlere rağmen Çin’in elektrikli araçlar ve otonom sürüş alanındaki kilit teknolojileri yabancı şirketlerle paylaşmaya istekli olduğunu söyledi.

“Çin hükümeti daha açık, bu yüzden belki de burada çok fazla yanlış algı var” dedi.

Çin otomobil pazarının “inovasyonun anavatanı” olduğunu da sözlerine ekleyerek yabancı şirketleri Çin’e gelmeye çağırdı. “Hükümet sizi destekleyecek ve herhangi bir teknolojinin gerçekleştirilmesine izin vermek için sizinle birlikte çalışacaktır” dedi.

BYD geçtiğimiz ay “Tanrı’nın Gözü” otonom sürüş sistemi aracılığıyla gelişmiş akıllı sürüş işlevlerinin, modellerinin çoğunda hiçbir ek ücret ödemeden müşterilere sunulacağını açıkladı.

Bu duyuru, sektör genelinde bu tür sürücü destek teknolojilerinin gelirlerinin düşeceği endişelerine yol açarken, analistler tüm pazarın akıllı sürüş işlevlerinin yaygınlaşmasını takip etmek zorunda kalacağını öngörüyor.

Warren Buffett destekli grup ayrıca, AB’nin Çin’de üretilen elektrikli araçların ithalatına karşı uyguladığı yüksek gümrük vergilerine karşı Macaristan ve Türkiye’deki fabrikaları aracılığıyla yerel üretim planlarıyla Avrupa pazarlarına agresif bir giriş yapıyor. Anlaşma koşulları hakkında bilgi sahibi bir kişiye göre BYD ayrıca denizaşırı genişlemesine yardımcı olmak için Hong Kong’da bir hisse satışı yoluyla 5.2 milyar dolara kadar para toplamayı planlıyor.

Ancak Brüksel aynı zamanda Çinli şirketlerin AB sübvansiyonları karşılığında fikri mülkiyet haklarını Avrupalı işletmelere devretmesini istiyor. Bu arada Pekin, Batı’nın artan korumacılığına tepki olarak, Çinli şirketlerin bazı gelişmiş denizaşırı üretimlerini sınırlamalarını istediğinin sinyallerini verdi.

Son yıllarda Çin, nadir toprak elementleri gibi batarya malzemelerine getirilen kısıtlamalardan, rafine edilmiş nadir toprak elementlerini elektrikli araçlarda kullanılan metallere ve kalıcı mıknatıslara dönüştüren teknoloji ve süreçlere kadar ihracat kontrollerini kademeli olarak genişletti.

Teknoloji paylaşımı konusunda AB’de yaşanan son siyasi gelişmeler sorulduğunda Li, “kısa vadeli” olduğu ve nihayetinde tüketicilerin daha iyi ürünü seçeceği için siyasete önem vermediğini söyledi.

Çin hükümetinin denizaşırı atılımlarına yardımcı olduğunu ve kendi kendine sürüş teknolojisi de dahil olmak üzere tüm yeniliklerinin küresel pazarlara sunulacağını belirtti: “Yurtdışında yaptığımız her yatırım için [Çin] hükümeti [bizi] çok destekliyor.”

Li, önde gelen Avrupa pazarlarında EV satışlarının düşmesi ve hibritlerin AB’nin sübvansiyon karşıtı tarifelerine tabi olmaması nedeniyle BYD’nin Avrupalı tüketicilere Seal U plug-in hibrit gibi EV’ler dışında seçenekler sunacağını söyledi. Ayrıca Denza premium markasını da bu yıl içinde piyasaya sürmeyi planlıyor.

Schmidt Automotive Research’e göre BYD’nin İngiltere dahil Batı Avrupa’daki bataryalı elektrikli otomobil pazar payı geçen yıl yüzde 2 seviyesindeydi.

Li, BYD’nin geçen yıl Çin’in elektrikli araç ithalatına yüzde 100 gümrük vergisi koyan ABD’de elektrikli araç tanıtma planı olmadığını doğruladı. Perşembe günü ABD Başkanı Donald Trump, Çin’den yapılan ithalata ek gümrük vergisi getirileceğini açıkladı ve önümüzdeki haftadan itibaren Meksika ve Kanada’ya da vergi getirileceğini teyit etti. Li, BYD’nin Meksika’da bir fabrika kurma planları konusunda herhangi bir karar alınmadığını söyledi.

Trump’ın politikalarının bir sonucu olarak elektrikli araçlara geçişte küresel bir yavaşlamadan endişe duymadığını belirtti. Çin’de benzinli araçlardan uzaklaşmaya atıfta bulunarak şunları söyledi: “İnsanlar neden artık elektrikli araçları tercih ediyor? Çünkü bu daha iyi bir araba, daha akıllı bir araba … ve daha kaliteli.”

Çok Okunanlar

Exit mobile version