ASYA

Camp David, yaşam maliyetlerinin arttığı ülkede Kishida’yı kurtarmayacak

Yayınlanma

Uzmanlara göre, Japonya’nın ABD ve Güney Kore ile savunma anlaşması, hayat pahalılığın arttığı ülkede Kishida’nın ‘zayıf pozisyonuna’ yardımcı olmayacak.

Güvenlik konularının ele alınacağı Camp David zirvesinin Başbakan Fumio Kishida’ya yönelik azalan kamuoyu desteğini tersine çevirmesi beklenmiyor. Analistler, Japon halkının güvenlik sorunlarından ziyade artan hayat pahalılığından endişe duyduğunu söylüyor.

Japonya Başbakanı Kishida, bugün Camp David’de ABD Başkanı Joe Biden ve Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ile bir araya geldiğinde tartışmalara savunma konusu hakim olacak. Japon lider ise daha fazla güvenlik vaatlerinin ülkesinde kendisine yönelik halk desteğini arttıracağını umuyor.

Ancak uzmanlara göre, Çin’in artan etkisi ve Kuzey Kore’nin nükleer faaliyetleri Japonları endişelendiren konular arasında yer alsa da, sıradan insanlar artan hayat pahalılığı gibi günlük meselelerden daha fazla endişe duyuyor.

Sonuç olarak, üçlü zirveden savunma konusunda ABD’den gelecek herhangi bir kesin taahhüt ve Güney Kore ile daha yakın bir güvenlik ilişkisinin, Kishida’ya yönelik iç destekteki kademeli düşüşü durdurması pek mümkün görünmüyor.

Bu ayın başlarında Jiji Press tarafından yapılan ve başbakana yönelik kamuoyu desteğini ölçen son ankete göre Kishida’nın oy oranı temmuz ayına kıyasla 4,2 puanlık bir düşüşle yüzde 26,6’ya geriledi. Hükümet için endişe verici olan ise, Ekim 2021’de ilk kez iktidara geldiğinde yüzde 60’ların ortalarında olan desteğin sürekli düşmesi başbakanı Japon siyasetinde “tehlikeli bölge” olarak kabul edilen yüzde 30’luk kritik çizginin altına yerleştiriyor.

Kishida’nın desteği ayrıca, Fukushima nükleer santralinden radyasyonla kirlenmiş suyun salınmasıyla ilgili endişeler sebebiyle ve bir iş adamından rüşvet aldığı iddiasıyla bu ay iktidardaki Liberal Demokrat Parti’den istifa eden bakan yardımcısı Masatoshi Akimoto’nun karıştığı siyasi skandal nedeniyle sarsıldı. Ayrıca “benim numaram” kampanyasıyla yürütülen kişisel kimlik kartlarının dağıtımında yaşanan aksaklıklar da halkı öfkelendirdi.

Ancak çoğu Japon için en büyük endişe, gıda ve yakıt gibi günlük ürünlerin artan maliyetleri.

Tokyo’daki Waseda Üniversitesi’nde siyaset ve uluslararası ilişkiler profesörü olan Toshimitsu Shigemura, “Evet, güvenlik ABD’de gündemin en önemli maddesi olacak ama Kishida’nın temelde zayıf bir konumda olduğunu unutmamalıyız” dedi.

South China Morning Post’a konuşan Shigemura, “Şu anda kendi partisi içinde net bir rakibi yok ve muhalefet partileri de zayıf durumda, ancak LDP içinde uygun bir rakip ortaya çıkar çıkmaz, o zaman çok hızlı bir şekilde değiştirilebilir” dedi.

Neden daha büyük bir savunma bütçesine ihtiyaç var?

Camp David’den çıkacak anlaşmalardan bazılarının ipuçları şimdiden verildi: üç ülkeyi birbirine bağlayan yeni bir askeri telefon hattı ve hipersonik silahları engellemek için ortak bir savunma sistemi geliştirilmesi.

Ancak başbakan, kendisini parti lideri olarak değiştirme gücüne sahip muhafazakârlar ile geçim derdiyle boğuşan halk arasında kalmış görünüyor.

Fiyatlar artarken ve halk ekonomik durumlarının her geçen ay daha da zorlaştığını görürken Kishida’nın işinin hiç de kolay olmadığını vurgulayan Shigemura, “Aynı zamanda hükümetin yeni askeri teçhizat için harcama yaptığını da görüyorlar” dedi.

Bu ayın başlarında Savunma Bakanlığı’nın önümüzdeki mali yıl için 7 trilyon yenlik (52 milyar ABD$) rekor bir bütçe talep edeceği ve Tokyo’nun “Çin, Kuzey Kore ve Rusya’nın yarattığı bir dizi yeni zorlukla başa çıkmak için” harcamalarını artıracağı bildirildi.

Shigemura, “Japon halkı kendilerine yakın bir yerde savaş çıkması fikrinden nefret ediyor,” dedi ve şu yorumu ekledi: “Çin tehdidi konusunda endişeler var ama bence çoğu savaş olacağına inanmıyor. Ve bu para yaşlılara daha fazla sosyal yardım ve çiftleri çocuk sahibi olmaya teşvik etmek için harcanabilecekken Japonya’nın neden daha büyük bir savunma bütçesine ihtiyaç duyduğunu soruyorlar.”

Çok Okunanlar

Exit mobile version