ASYA

Çin bankaları, yuan cinsinden havalelerin yaklaşık yüzde 80’ini Rusya’ya iade etmeye başladı

Yayınlanma

Rusya’nın Çin’e yaptığı ödemelerle ilgili durum kötüleşmeye devam ediyor: Çin bankaları, yuan cinsinden yapılan havalelerin yaklaşık yüzde 80’ini Rusya’ya iade etmeye başladı.

Kommersant gazetesine bilgi veren kaynaklara göre Çin tarafı, Aralık 2023’ten bu yana şartları ‘artan bir şekilde’ sıkılaştırıyor.

O dönemde ABD Başkanı Joe Biden, Hazine Bakanlığı’nın yaptırım altındaki Rus şirketleriyle işbirliği ve ülkenin savunma sanayisine yardım gerekçesiyle üçüncü ülkelerin bankalarına ikincil yaptırımlar uygulamasına izin veren kararnameyi imzalamıştı.

Gazetenin kaynaklarından biri, ABD’nin Rusya’nın savunma sanayisi tanımına Rus bankaları da dahil olmak üzere tüm alt yaptırım uygulanan kişileri dahil ettiği haziran yaptırımlarından sonra transferlerin Çin tarafında birkaç hafta takılmaya başladığını ve ardından genellikle açıklama yapılmadan iptal edildiğini belirtti.

Sonuç olarak, müşterinin döviz kuru ve dönüşüm konusunda zarara uğradığını söyleyen kaynak, “Komisyon alınıyor, ancak ödeme gerçekleştirilmiyor,” ifadesini kullandı.

Sapojnikov and Partners danışmanlık şirketinin yönetici ortağı Aleksey Sapojnikov, gazeteye verdiği demeçte “Deneyimlerimize göre, bankalar hiçbir şey talep etmiyor; para 30-40 gün boyunca muhabir hesaplarda bekliyor ve iade ediliyor,” diye konuştu.

Bazen malların Rusya’ya ulaştığını ve Çinli tedarikçilerin parasını beş ya da altı ay boyunca alamadığını kaydeden Sopojnikov, eslimatların genelde ödeme sonrası temelinde devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Diğer yandan Sagrada Legal’in kurucusu Oleg Uşakov, Rus şirketlerinin giderek daha fazla aracı hizmetlerine başvurmak zorunda kaldığı bilgisini paylaştı.

Gazeteye konuşan bir diğer kaynak da şu anda aracıların ödemelerin yaklaşık yüzde 30’unda payı olduğuna işaret etti.

Aracıların kullanılması, müşterilerin ek bir komisyon ödemesi gerektiğinden, işlem maliyetinde artış da yaşandı.

Uşakov, ortalama olarak bu oranın yüzde 3 ila 5 olduğunu, ancak lojistik zincirinin karmaşıklığına ve işlemin miktarına bağlı olarak yüzde 8 ila 10’a ulaşabileceğini vurguladı.

Bloomberg: ABD yaptırımları, Rusya ile Çin arasındaki yuan cinsinden ödemeleri zorlaştırdı

Çok Okunanlar

Exit mobile version