Bloomberg‘e konuşan çok sayıda Rus ihracatçı, Çin ile ödemelerin ya askıya alındığını ya da ciddi şekilde geciktiğini söyledi.
Sorun, ABD’nin haziran ayında ikincil yaptırım kriterlerini genişletmesinin ardından ortaya çıktı.
Ajans, isimlerinin açıklanmasını istemeyen üç emtia ihracatçısının görüşüne başvurdu. Kaynaklara göre Çin’den Rusya’ya doğrudan ödeme yapmak artık çok zor, hatta imkansız ve bu, yuan cinsinden ödemeler için de geçerli.
Bir Rus tarım şirketinin temsilcisi de Bloomberg‘e yaptığı açıklamada, bazı Çinli alıcılarla ödemelerde sorun yaşadığını belirtti.
Habere göre, ödemelerde zorluk yaşayan ihracatçılar, üçüncü ülkeler veya kripto para birimleri gibi alternatif ödeme yöntemleri buluyor.
Buna ek olarak, bazı tüccarlar hala Rusya’ya yuan cinsinden ödeme yapabiliyor. Fakat bu sadece sınırlı sayıda büyük devlet bankası aracılığıyla mümkün.
Piyasa kaynakları, Rusya ile Çin arasındaki ticaretin, ödeme maliyetlerinin kayda değer ölçüde artması nedeniyle daha pahalı hale geldiğini vurguladı. Ancak ithalatta bir çöküş söz konusu değil ve ticaret devam ediyor.
Aralık 2023’te ABD, Rusya ile iş yapan yabancı finans kuruluşlarına karşı ikincil yaptırımlara izin vermişti.
Geçen ay da ABD Hazine Bakanlığı, söz konusu kısıtlamaların uygulanmasına ilişkin parametreleri genişletmişti. Daha sonra Bakanlık, Rusya vatandaşları veya Rusya’dan yaptırım altındaki tüzel kişiler adına veya çıkarına yapılan işlemler için ikincil yaptırımlar öngörmüştü.
Çin Genel Gümrük İdaresi’ne göre, ocak-haziran döneminde iki ülke arasındaki ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 artarak 116,9 milyar dolara yükselirken, Rusya’dan Çin’e yapılan ihracat, yüzde 3,9 artarak 65,2 milyar dolara çıktı.
2023 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 240,11 milyar dolarla rekor seviyeye ulaşmıştı.