DİPLOMASİ

Çin Başbakanı Davos forumunda ülke ekonomisinin 2023’te %5,2 büyüme hedefine ulaşacağını söyledi

Yayınlanma

Çin Başbakan Li Qiang salı günü Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada Çin ekonomisinin 2023 yılında tahmini olarak %5.2 oranında büyüyeceğini söyledi ve ülkenin yabancı iş dünyası için “elverişli koşullar” yaratma konusundaki kararlılığını yineledi.

Li, “Geçen yıl Çin ekonomisi toparlandı ve yukarı doğru hareket etti, tahmini büyüme yüzde 5.2 civarında, bu da geçen yılın başında belirlediğimiz yüzde 5 civarındaki hedeften daha yüksek” dedi.

Dünya liderleri, şirketler ve üst düzey ekonomi uzmanlarının bir araya geldiği toplantının açılış konuşmasında Li, Çin ekonomisinin sağlığından bahsetti ve küreselleşmeyi savundu.

‘Çin ekonomisini anlamak için resmin tamamına bakın’

İsviçre Alpleri’nde yer alan tatil kasabasında konuşan Li, Çin ekonomisini “muhteşem zirveleri olan dalgalı bir dağ silsilesine” benzetti.

Li, “Avrupalı dostlarım bana Alplerin görkemli güzelliğini tam olarak takdir edebilmek için kişinin uzaklaşması ve uzaktan bakması gerektiğini öğretti. Gördüğüm kadarıyla Çin ekonomisi için de aynı şey geçerli; resmin tamamını objektif ve kapsamlı bir şekilde görebilmek için vizyonu genişletmek ve panoramik bir bakış açısına sahip olmak gerekiyor” dedi.

Li, Kovid sonrası toparlanmada Çin’in “büyük teşviklere başvurmadığını, kısa vadeli büyüme peşinde koşmadığını ya da uzun vadeli riskler biriktirmediğini”, bunun yerine “iç itici güçleri güçlendirmeye” odaklandığını söyledi.

“Sağlıklı bir insanın genellikle güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olması gibi, Çin ekonomisi de performansındaki iniş ve çıkışlarla başa çıkabilir. Uzun vadeli büyümenin genel eğilimi değişmeyecektir” diye ekledi.

‘Dışa açılma kararlılığımızı sürdüreceğiz’

Li, Başkan Xi Jinping’in ABD’nin o zamanki başkan Donald Trump yönetimindeki izolasyonizminin ortasında Çin’i çok taraflılığın yüzü olarak gösteren bir açılış konuşması yaptığı 2017’den bu yana özel toplantıya hitap eden en üst düzey Çinli yetkiliydi.

Yedi yıl sonra Li, Trump’ın Iowa’daki Cumhuriyetçi önseçimini kazanmasından bir gün sonra ve ABD’nin yeni bir geri çekilme ihtimalinin belirmesiyle benzer bir konuşma yaptı.

Çin’in “keyfi olarak anlaşmalardan vazgeçmediğini ya da örgütlerden çekilmediğini, diğer ülkelerden de taraf seçmelerini istemediğini” söyleyen Li, daha kapsayıcı bir çok taraflılık çağrısında bulundu.

“Eğer kurallar belirli ya da birkaç ülke tarafından belirleniyorsa, o zaman çok taraflılığa tırnak işareti koymak zorundayız, çünkü doğası gereği hala tek taraflı olacaktır” dedi.

Avrupa’da ve Batı’nın diğer bölgelerinde şirketlerin Çin’deki yatırımlarını yeniden gözden geçirmelerini isteyen bir riskten kaçınma hareketinin ortasında endişeleri gidermeye çalışan Li, salonda bulunan “iş dünyası liderlerine” ve “eski dostlara” doğrudan hitap etti. Çin’de son beş yılda doğrudan yabancı yatırımların “yaklaşık yüzde 9” oranında getiri sağladığına işaret ederek Çin pazarının “bir risk değil, bir fırsat” olduğunu söyledi.

Li, “Çin dışa açılma konusundaki kararlılığını sürdürüyor, dünyanın Çin’in fırsatını paylaşması için elverişli koşullar yaratmaya devam edeceğiz” dedi.

Li Davos’a Ticaret Bakanı Wang Wentao, Çin Halk Bankası Başkanı Pan Gongsheng ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Ma Zhaoxu’nun da aralarında bulunduğu geniş bir heyetin başında gitti.

Sözcüsü, Wang’ın salı günü Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile görüşeceğini doğruladı.

Li salı günü İrlanda Başbakanı Leo Varadkar ile görüşmek üzere Dublin’e uçacak.

Çok Okunanlar

Exit mobile version