Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çin sınırı yakınlarındaki şiddetli çatışmalarda isyancı grupların bir dizi kazanım elde etmesinin ardından çarşamba günü Myanmar’ı ziyaret edecek. Son dönemde Pekin, iktidar ile etnik azınlık isyancı gruplardan oluşan gevşek bir ittifak arasında arabuluculuk yapma çabalarını artırdı.
Wang’ın Myanmar ziyareti, geçen yılın mayıs ayından bu yana Çin’den yapılan en üst düzey ziyaret olup, özel temsilci Deng Xijun’un geçen hafta Naypyidaw’a giderek askeri yönetim şefi Min Aung Hlaing ile görüşmesini ve Çin’in yeni büyükelçisi Ma Jia’nın pazartesi günü Myanmar’a gelmesini takip ediyor.
Wang’ın ziyareti öncesinde bir açıklama yapan Çin dışişleri bakanlığı şunları söyledi: “Çin, başka ülkelerin içişlerine karışmama ilkesine sıkı sıkıya bağlıdır, Myanmar’ın istikrarı koruma çabalarını desteklemektedir… ve Myanmar’daki tarafların anayasa ve diğer yasalar çerçevesinde siyasi istişare yoluyla farklılıkları uygun şekilde ele almaları için yapıcı yardım sağlamaktadır.”
Pekin’deki düşünce kuruluşu Taihe Enstitüsü’nde Myanmar meseleleri üzerine çalışan Yin Yihang, Mekong Nehri ülkeleriyle görüşmelerde bulunmak üzere Tayland’a da gidecek olan Wang’ın ziyaretinin, Myanmar’da Çin’in arabuluculuğuyla sağlanan ateşkesin haziran ayında bozulmasının ardından “tam zamanında” gerçekleştiğini söyledi.
Myanmarlı Tümgeneral Zaw Min Tun, geçtiğimiz hafta aralarında Lashio’daki kuzeydoğu komutanlığında görevli bir tümgeneralin de bulunduğu üç üst düzey askeri komutanın “terörist isyancılar tarafından ele geçirildiğini” doğrulamıştı.
Çin’in Myanmar’daki askeri yönetimle ilişkileri geçtiğimiz yıl içinde ısındı.
Pekin, orduyu iktidara getiren 2021 darbesini hiçbir zaman kınamadı ve Batı’nın yaptırımları karşısında önemli bir silah tedarikçisi olmaya devam etti. Ancak ülkeyi kontrol etme kabiliyeti ve uluslararası izolasyonu konusundaki endişeler nedeniyle hiçbir zaman resmi olarak tanımadı.
Yin, “Bu ziyaretin bir amacı da Myanmarlı yetkililere güvence vermek, çünkü Myanmar ordusu iktidara geldiğinden beri hep Çin’in desteğini istedi ve Çin’in de Rusya gibi destek sağlamasını istiyor” dedi.
Bu desteğin üst düzey yetkililerin ziyaretleri ya da hükümetin kamuoyu tarafından tanınması şeklinde olabileceğini de sözlerine ekledi.
“Myanmar halkının Çin’e karşı çok zayıf bir algı ve tutuma sahip olduğu” bir dönemde Wang’ın ziyaretinin güven inşa etmek ve bu şüpheleri ortadan kaldırmak için tasarlanmış olabileceğini söyleyen Yin şunları ekledi: “Bence bu kez Çin tarafı orduya biraz güven vermenin gerekli olduğunu fark etmiş olabilir.