ASYA

Çin donanması, Rusya ile ortak hava devriyesi sonrasında Sarı Deniz’de tatbikat yapıyor

Yayınlanma

Çin donanmasının Çin ile Kore yarımadasını ayıran Sarı Deniz’de tatbikat yaptığı duyuruldu.

Çin Savunma Bakanlığı tarafından yapılan duyuru, Güney Kore ve Japonya’nın Çin ve Rus uçaklarının ortak devriyesine karşılık olarak savaş uçaklarını havalandırdıklarını açıklamalarından birkaç gün sonra geldi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Kuzey Bölge Komutanlığı’na bağlı bir donanma filosunun “birkaç gün süren kesintisiz deniz eğitimine” katıldığı belirtildi.

Açıklamada filoda bir güdümlü füze destroyeri ile hava savunma ve denizaltı savar füzelerine sahip üç fırkateynin yer aldığı belirtildi.

Çin Savunma Bakanlığı tatbikatın tarihini ya da yerini açıklamadı ancak gemilerin “işbirliği kabiliyetlerini güçlendirmek” için füze ve deniz silahı saldırıları, hava ve deniz savunma tatbikatları ile keşif ve karşı-keşif eğitimlerini içerdiğini söyledi.

Bu tatbikat, Çin ve Rus uçaklarının 14 Aralık’ta Japon Denizi ya da Doğu Denizi’nde gerçekleştirdikleri ortak tatbikatın ardından geldi.

Güney Kore ordusu iki Çin ve dört Rus uçağının hava savunma tanımlama bölgesine girdiğini ve 17 dakika boyunca orada kaldığını söyledi. Savaş uçakları kuzeyden girmiş ve hava savunma bölgesini terk etmeden önce güneydoğu yönünde uçmuşlardı.

Aynı gün Japonya da iki Çin ve iki Rus bombardıman uçağının Doğu Çin Denizi’ne uçmadan önce Japon Denizi üzerinde ortak bir uçuş gerçekleştirdiklerini tespit ettiğini açıkladı.

Çin Savunma Bakanlığı daha sonra Çin ve Rus savaş uçakları ile bir PLA nakliye uçağının da ortak devriyeye katıldığını doğruladı.

Çin ve Rusya 2019 yılında Kuzeydoğu Asya’da “ortak stratejik seyir” adını verdikleri yıllık ortak hava ve deniz tatbikatları düzenlemeye başladılar. 2022’de bu tatbikatları yılda iki kez gerçekleştirmeye başladılar. İki ordu haziran ayında da ortak devriyeler gerçekleştirdi.

Çin Savunma Bakanlığı geçen hafta düzenlenen ortak askeri devriye için “Rus ve Çin orduları arasındaki ortak hava stratejik seyirleri yılda iki kez düzenli bir özellik haline geldi” dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı da 14 Aralık’ta iki ülkenin askeri uçaklarının “seyir sırasında yabancı hava sahasını ihlal etmediğini” söyledi. Açıklamada uçakların “uluslararası düzenlemelere tam uyum içinde hareket ettikleri ve seyir sonunda kendi istasyonlarına döndükleri” belirtildi.

Çin ve Rus orduları temmuz ayında dört gün boyunca Japon Denizi’nde Kuzey/Etkileşim-2023 adı verilen en büyük ortak hava ve deniz tatbikatlarından birini gerçekleştirdiler.

Çin Savunma Bakanlığı tatbikatların iki ülkenin “bölgesel barış ve istikrarı ortaklaşa koruma” kabiliyetini güçlendirmeyi amaçladığını söylemişti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version