Araştırma grubu Hurun tarafından derlenen “zenginler listesi”ne göre, hükümetin baskıları, ekonominin bazı bölümlerindeki zayıflık ve hisse senedi piyasalarındaki gerileme nedeniyle Çin’in dolar milyarderlerinin sayısı son üç yılda üçte bir oranında azaldı.
Hurun, 2021’de 1.185 ile zirveye ulaşan dolar milyarderlerinin sayısının 753’e gerilediğini ve yüzde 36’lık düşüşün aynı dönemde renminbinin dolar karşısındaki değerinin yüzde 10’luk düşüşünü aştığını söyledi.
Sadece geçtiğimiz yıl Çin’deki dolar milyarderlerinin sayısı, renminbinin dolar karşısında sadece yüzde 2,5 değer kaybettiği dönemde yüzde 16 oranında azaldı.
Hurun, listenin aynı zamanda hızlı bir değişim geçirdiğini ve emlak geliştiricileri gibi eski girişimcilerin yerini ByteDance’ın başkanı Zhang Yiming gibi yeni üyelere bıraktığını söyledi.
Hurun, viral kısa video platformu TikTok ve Çinli eşdeğeri Douyin’in sahibi olan şirketin 41 yaşındaki kurucusunun, şirketinin ABD hükümeti tarafından hedef alınmasına rağmen, 49 milyar dolarlık servetiyle ilk kez ülkenin en zengin kişisi olduğunu söyledi.
Son üç yıldır listenin başında yer alan 70 yaşındaki Zhang’ın ana şirketi Nongfu Spring ise, sosyal medyada “Japonya yanlısı” olmakla suçlanmasının ardından hisse fiyatı yüzde 40 düştü.
Zenginler listesinde Hong Kong, Makao ve Tayvanlı girişimciler de yer aldı.
Hurun Report Başkanı Rupert Hoogewerf, “Çin ekonomisi ve hisse senedi piyasaları zor bir yıl geçirdiği için liste üçüncü yıl üst üste benzeri görülmemiş bir şekilde küçüldü” dedi.
Listenin servet tahminleri ağustos sonunda yapıldı, Çin’in bir parasal teşvik paketi açıklamasının ardından eylül ayında yaşanan keskin hisse senedi rallisini hesaba katmıyor.
Süper zenginlerin sayısındaki düşüş, zengin emlak geliştiricilerinin Çin’in bir zamanlar gelişen emlak piyasasındaki çöküş nedeniyle yok olmasıyla ortaya çıktı.
Çin’in e-ticaret milyarderleri baskılardan kötü etkilendi ancak daha dayanıklı olduklarını kanıtladılar. WeChat’in arkasındaki şirket olan Tencent’in kurucusu Pony Ma listede üçüncü sırada yer alırken, Pinduoduo ve Temu’nun kurucusu Colin Huang dördüncü oldu.
Uluslararası giyim platformu Shein’in kurucusu Chris Xu Yangtian ise 7 milyar dolarlık servetiyle 76. sırada yer aldı.
Hurun raporda “Çin’deki yeni nesil girişimciler öncekilerden çok daha uluslararası” dedi.
2020’de listenin başında yer alan ancak o yıl hükümetin finans grubu Alipay’in gişe rekorları kıran ilk halka arzını iptal etmesinin ardından kamuoyunun gözünden düşen Alibaba’nın Jack Ma’sı bu yıl 10. sırada yer aldı.
Hurun, zenginler listesinin yüzde 15’inin Çin anakarasının dışında, Hong Kong, Makao veya Tayvan’da yaşadığını, 30 üyenin ise ABD ve Singapur’da yaşadığını ve Asya şehir devletinin Çin’in milyarderleri için bir offshore cenneti olarak giderek daha popüler hale geldiğini söyledi.
Zenginlerin yaklaşık yüzde 7’sinin Çin’in en üst siyasi danışma organı olan Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı’na ya da parlamentosu Ulusal Halk Kongresi’ne üye oldukları kaydedildi.
Lityum pil üreticisi CATL’nin başkanı Robin Zeng, güneş paneli üreticisi Longi’den Li Zhenguo, akıllı telefon üreticisi Xiaomi’den Lei Jun ve drone üreticisi DJI’dan Frank Wang gibi akıllı telefon ve yeni enerji girişimcileri de 10 yıl öncesine göre listede daha fazla öne çıktı.