Çin’in üst düzey liderleri, iç talebi artırmaya odaklanarak ve daha fazla teşvik adımının sinyalini vererek ekonomiye yönelik politika desteğini artırma sözü verdiler.
Çin Devlet Başkanı ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Genel Sekreteri Xi Jinping, pazartesi günü mevcut ekonomik durumu ele almak ve yılın ikinci yarısında ekonomik çalışma için düzenlemeler yapmak üzere üst düzey bir toplantıya başkanlık etti ve yeni zorluklar arasında “makul büyüme” sağlanması için daha fazla çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, COVID-19 toparlanması sonrası yurtiçinde ve yurtdışında talebin zayıflamasıyla ikinci çeyrekte beklenenden daha zayıf bir hızda büyüdü.
Global Times’ın haberine göre, ÇKP Merkez Komitesi Polit Büro toplantısında, yetersiz iç talep, bazı işletmeler için zorluklar, kritik sektörlerdeki riskler ve karmaşık ve şiddetli bir dış ortam nedeniyle ekonomik durumun yeni zorluklarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi.
Xinhua Haber Ajansı’na göre ise, Çin ekonomisi “hala büyük bir potansiyele sahip ve uzun vadeli pozitif temelleri değişmeden kaldı.”
Yetersiz iç talep, karmaşık dış ortam…
Xinhua ayrıca, liderliğin, Çin’in iç talebi genişletmeye, güveni artırmaya ve riskleri önlemeye odaklanarak ekonomi politikası ayarlamalarını hızlandıracağını söylediğini bildirdi.
Politbüro’nun aktardığına göre, “Şu anda Çin ekonomisi, esas olarak yetersiz iç talep, bazı işletmelerin işleyişindeki zorluklar, kilit alanlardaki riskler ve gizli tehlikeler ile sert ve karmaşık bir dış ortamdan kaynaklanan yeni zorluklarla karşı karşıya.”
Global Times’a konuşan uzmanlar, toplantıda yılın ilk yarısında kaydedilen başarıların kabul edildiğini ancak hükümetin sorunları gizlemediğini söylediler. Zorluklar devam ederken, politika yapıcılar riskleri ele almak ve istikrarlı ekonomik toparlanmayı sağlamak için politik önlemleri tartıştılar.
Politbüro’nun aktardığına göre Çin, makro ayarlamalarını “kesin ve güçlü bir şekilde” uygulayacak ve hükümet ihtiyatlı bir para politikası ve proaktif maliye politikasına bağlı kaldığı sürece konjonktüre karşı ayarlamaları güçlendirecek.
Xinhua, Çin’in iç talebi aktif olarak genişleteceğini, tüketimin ekonomik büyümeyi yönlendirmesini sağlamak için sakinlerin gelirlerini artıracağını ve yatırımı teşvik etmek için yerel özel tahvil ihracını hızlandıracağını söyledi.
Ayrıca, hükümetin otomobil, elektronik ve ev ürünleri talebini artıracağı ve turizmin teşvik edileceği de kaydedildi.
“Çin, emlak piyasasındaki arz ve talep ilişkisindeki önemli değişikliklere yanıt olarak emlak politikalarını zamanında ayarlayacak ve optimize edecek” ifadeleri kullanıldı.
Reuters’a konuşan, Pinpoint Asset Management’ın baş ekonomisti Zhiwei Zhang, “Emlak sektöründeki gerileme, muhtemelen ekonominin şu anda karşı karşıya olduğu en önemli zorluk olduğundan, bu ilginç bir sinyal,” dedi ve ekledi:
“Hükümet, ekonomiyi istikrara kavuşturmak için bu sektörde politika değişikliğinin önemini kabul etmiş görünüyor”
Yabancı yatırıma özel teşvikler
Diğer yandan, Çin’in özel şirketler için kalkınma ortamını iyileştireceği ve ticaret ve yabancı yatırımı istikrara kavuşturacağı belirtildi.
Çin ayrıca geçen hafta özel sektörü iyileştirmek için yönergeler yayınladı ve onu “daha büyük, daha iyi ve daha güçlü” yapma sözü verdi.
Toplantıda genel olarak, makroekonomik düzenlemenin hassas ve güçlü bir şekilde uygulanması, konjonktür karşıtı düzenlemenin güçlendirilmesi ve daha fazla politika seçeneği sunulması çağrısında bulunuldu.
Toplantıya göre bilimsel ve teknolojik yeniliklere, reel ekonomiye ve mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişimine güçlü destek verilecek.
Sermaye piyasasını canlandırma ve yatırımcı güvenini artırma çabalarının taahhüt edildiği toplantıda, RMB döviz kurunun genel olarak uygun ve dengeli bir seviyede sabit tutulacağı belirtildi.
Ekonomiye politika desteği
Reuters’a konuşan Capital Economics analistleri, toplantının sonucunun önümüzdeki aylarda daha fazla politika desteğinin sunulacağını gösterdiğini söyledi.
Ancak politika ayrıntılarına ilişkin önemli duyuruların olmamasına ilişkin, “aciliyet olmadığını veya politika yapıcıların büyümeyi desteklemek için uygun önlemler bulmakta zorlandıklarını gösteriyor” dediler.
Pekin Sosyal Bilimler Akademisi’nden araştırma görevlisi Wang Peng ise Global Times’a verdiği demeçte, toplantının Çin’in istikrarlı bir şekilde toparlandığını, özellikle salgın önleme çabalarının ardından ülkenin kalkınmasının direnç gösterdiğini, ancak diğer yandan toplantının genel ekonomik gelişmeyi doğru bir şekilde okuduğuna işaret eden yetersiz iç talep gibi bazı sorunların da ortaya çıktığını gösterdiğini ifade etti.
Reformlar yoluyla kalkınmayı canlandırma vurgusu
Uluslararası İşletme ve Ekonomi Üniversitesi profesörü Li Changan da pazartesi günü yaptığı açıklamada, zirve toplantısının zorlu ekonomik koşullardan çekinmediğini ve açıkça ekonomik kalkınma sürecindeki en önemli çelişki olan yetersiz iç talep konusu etrafında döndüğünü yineledi.
Li, bu üst düzey toplantının bir diğer önemli vurgusunun reformlar yoluyla yeni kalkınma ivmesini canlandırmaya yapılan vurgu olduğunu belirterek, “Çin’in tarihsel reform ve dışa açılma deneyimine dayanarak, reformların Çin ekonomisinin uzun vadeli gelişimi için her zaman çok önemli ve önemli bir itici güç olduğu açıktır” dedi.
Li, “Dolayısıyla bu toplantı, yatırım ve finansman sistemlerine ilişkin hükümet düzenlemelerinin reformu ve özel ekonominin gelişimi ile ilgili belirli reformların yanı sıra kurumsal mekanizmalarda ayarlamaların teşvik edilmesi de dahil olmak üzere reformların önemini bir kez daha vurguluyor” ifadesini kullandı.