Çin, perşembe gününden itibaren vizesiz giriş politikasını aralarında İsviçre ve İrlanda’nın da bulunduğu altı ülkeyi daha kapsayacak şekilde genişletti. Bu hamlenin, ülkeye gelen turizmi ve insanlar arası değişimleri artırmayı amaçladığı kaydedildi.
Bu son karar, Çin’in Güneydoğu Asya’dakiler de dahil olmak üzere daha fazla ülkenin vatandaşları için vize zorunluluğunu kaldırması ve yabancı ziyaretçiler için ödeme engelleri de dahil olmak üzere diğer sorunları çözmek için harekete geçmesiyle birlikte geldi.
Çinli uzmanlara göre bu hamle, ülkenin dışa açılma konusundaki kararlılığının altını çiziyor. Uzmanlar ayrıca, ABD gibi birçok büyük ülkenin Çin vatandaşlarına yönelik vize politikalarını sıkılaştırdığı bir dönemde Çin’in bir dizi dışa açılma hamlesinin, bazı ülkelerde yükselen izolasyonist ve korumacı eğilimin tam aksine, ülkenin açık bir dünya ekonomisi için elverişli olan güvenini ve açıklığını vurguladığını belirtti.
Son gelişmeye göre perşembe gününden 30 Kasım 2024 tarihine kadar altı Avrupa ülkesinin (İsviçre, İrlanda, Macaristan, Avusturya, Belçika ve Lüksemburg) vatandaşları iş, gezi, transit ve diğer amaçlarla 15 güne kadar vize başvurusunda bulunmak zorunda kalmadan Çin’i ziyaret edebilecek.
Brüksel’den ilk doğrudan uçuş yapıldı
Bu altı ülke için vizesiz seyahat politikaları daha önce duyurulmuştu. Havayolu şirketleri, ve seyahat acenteleri, Çin ile bu ülkeler arasındaki uçuşların sayısının artırılması gibi hazırlıklar yapıyor.
Perşembe günü, vize muafiyeti politikasının resmen yürürlüğe girmesinin ardından Güney Çin’in Guangdong bölgesi ile altı Avrupa ülkesi arasındaki ilk doğrudan uçuş Shenzhen’e yapıldı. Belçika’nın Brüksel kentinden kalkan ve Hainan Havayolları tarafından işletilen seferde 20’den fazla Belçika vatandaşı taşındı.
Yolcu sayısının artacağını öngören Hainan Havayolları perşembe günü Global Times’a yaptığı açıklamada şu anda Brüksel’e iki doğrudan uçuş gerçekleştirdiğini, Pekin ve Brüksel arasındaki uçuşun her gün, Shenzhen ve Brüksel arasındaki uçuşun ise haftada üç kez yapıldığını belirtti.
Bu arada, Avrupa’dan Çin’e uçuş aramalarının da arttığı kaydedildi. Çinli online seyahat platformu Qunar.com’da perşembe öğleden sonra itibariyle Zürih’ten Çin’e yapılan uçuş aramalarının geçen haftaya kıyasla yüzde 60 oranında arttığı bildirildi.
Havacılık bilgi sağlayıcısı VariFlight’a göre, genel olarak, vizesiz politikaların perşembe günü yürürlüğe girmesinin ardından, Çin ile Avrupa ülkeleri arasındaki bazı rotalar büyüme eğilimi gösterdi.
VariFlight Global Times’a yaptığı açıklamada “Bu durum vizesiz seyahat politikasının iki taraf arasındaki turizm ve iş alışverişini teşvik edeceğini ve Çin ile Avrupa arasındaki bağları daha da güçlendireceğini gösteriyor olabilir” dedi.
Turizmi artırma hedefi
Aralık 2023’te Çin, aralarında Fransa ve Almanya gibi beş Avrupa ülkesinin de bulunduğu altı ülkenin vatandaşları için vize zorunluluğunu kaldırmıştı.
Çin ayrıca yakın zamanda Singapur, Malezya ve Tayland ile karşılıklı vize muafiyetine ilişkin anlaşmalar imzaladı.
Vize muafiyetlerine ek olarak Çin, yabancı uyrukluların ziyaretlerini daha kolay hale getirmek için vize başvurularını kolaylaştırmak ve ödeme hizmetlerini iyileştirmek de dahil olmak üzere bir dizi başka önlem de aldı. Yabancı banka kartlarının kabulü ve kimlik doğrulama prosedürleriyle ilgili sorunlar nedeniyle, birçok yabancı ziyaretçi Çin’de en yaygın kullanılan ödeme yöntemi olan Çin’in mobil ödeme hizmetlerini kullanırken zorluklarla karşılaştı. Bu nedenle, Çinli yetkililer bu sorunları ele almak için çeşitli adımlar attı.
Geçtiğimiz hafta Çin kabinesi Devlet Konseyi, bankalar ile ödeme ve takas kuruluşlarından yabancı ziyaretçilere yönelik mobil ödeme hizmetlerini sürekli olarak iyileştirmek ve genişletmek için işbirliğini güçlendirmelerini isteyen bir bildiri yayınladı. Perşembe günü, merkez bankası olan Çin Halk Bankası, Çin’deki ödeme hizmetlerine ilişkin bir rehber yayınlayarak yabancı ziyaretçilerin artık mobil ödemeler de dahil olmak üzere bir dizi ödeme seçeneğine sahip olduğunu söyledi.
Financial Times’a göre, geçen yıl Çin’e yabancı uyruklu 35 milyon kişi giriş çıkış yaptı; bu rakam 2019’daki yaklaşık 98 milyon kişinin üçte biri. Devlet medya kuruluşları, 2020 ile geçen yılın sonları arasında salgının Çin’e 362 milyar dolarlık uluslararası turist geliri kaybına mal olduğunu tahmin ediyor.
Turizm endüstrisi üzerindeki etkisinin yanı sıra, yetkililer yabancı ziyaretçilerin azalmasının Çin’i daha da izole etme ve ülkenin yurtdışındaki olumsuz algılarına katkıda bulunma tehdidi oluşturmasından endişe ediyor.
Dışa açılmanın parçası
Uzmanlar, gelen seyahatleri ve insanlar arası değişimleri artırmayı amaçlayan önlemlerin, Çin’in sürekli ve kapsamlı dışa açılma hamlesinin bir parçası olduğunu ve birçok ülke içe dönerken bile ülkenin açıklığını ve güvenini yansıttığını söyledi.
Çin Renmin Üniversitesi Chongyang Finansal Çalışmalar Enstitüsü’nde kıdemli araştırmacı olan Bian Yongzu Global Times’a verdiği demeçte, “Bu vizesiz politikalar aslında Çin’in insanlar arası değişimi teşvik eden, ekonomik küreselleşmeyi destekleyen ve ticari korumacılığa karşı olan tutumunun bir tezahürüdür” dedi.
Bian, bazı ülkelerin ulusal güvenlik bahanesiyle uluslar arasındaki ekonomik ve insanlar arası alışverişi engellemeye çalıştığını ve bunun da küresel ekonomi için büyük bir belirsizliğe neden olduğunu belirterek, “bu belirsizlik dönemiyle daha fazla açıklık ve güven zihniyetiyle başa çıkıyoruz” dedi.
“Gerçekten de Avrupa ve ABD’de bazı korumacı eğilimler var,” diyen Bian, bu ülkelerden bazılarının derin iç zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve bu zorlukların üstesinden gelmek için uygun çözümleri olmadığını, bu nedenle gelişmekte olan ülkelere baskı yapmaya başvurduklarını belirtti.
Bian, vize kolaylığı hamlesinin ayrıca “yabancı hükümetlerin Çin’in ekonomik gelişimini daha iyi anlamalarına ve Çin ile işbirliği yapmaya daha istekli olmalarına yardımcı olacağını” söyledi.