ASYA

Çin geciken parti toplantısını temmuz ayında yapacak, gündemde reform var

Yayınlanma

Çin Komünist Partisi yöneticileri, ülkenin genel ekonomik gidişatına ışık tutması beklenen üçüncü genel kurul toplantısı için temmuz ayında bir araya gelecek.

Salı günü Xi Jinping başkanlığında yapılan ÇKP Merkez Komitesi Politbüro toplantısında alınan karara göre, 20. ÇKP Merkez Komitesi’nin üçüncü genel oturumu temmuz ayında Pekin’de yapılacak.

Oturumun ana gündemine göre, Politbüro çalışmalarını Merkez Komite’ye rapor edecek ve oturumda öncelikle reformun daha kapsamlı bir şekilde derinleştirilmesi ve Çin modernizasyonunun ilerletilmesine ilişkin konular incelenecek.

Politbüro, ülkenin reformları ilerletmesi ve denizaşırı rakiplere karşı stratejik bir avantaj elde etmesi gerektiğini söyledi.

Devlet haber ajansı Xinhua tarafından yayınlanan açıklamaya göre toplantıda, “Dış ortamın karmaşıklığı, şiddeti ve belirsizliği arttı” tespiti yapıldı.

Yurtiçi sosyal ve ekonomik politikaların, somut sonuçlara odaklanılarak koordine edilmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada, “Birçok işletme daha büyük bir faaliyet baskısı altında… Özel teşebbüslerin denizaşırı pazarlara açılmasını desteklerken, yabancı yatırımları çekme ve bunlardan yararlanma çabalarını da artıracağız” ifadeleri kullanıldı.

“Hükümet ultra uzun vadeli özel tahvillerin ihracını hızlandırmalı ve aynı zamanda yüksek borç riskiyle karşı karşıya olan il, şehir ve ilçelerin borç yüklerini azaltmalarını sağlamalıdır” denildi.

“Mevcut ve gelecek dönemler için güçlü bir ülke inşa etmek ve Çin’in modernleşme yolu ile tüm cephelerde ulusal gençleşmeyi gerçekleştirmek için, reform süreci karmaşık uluslararası ve yerel durumlar, yeni bir bilimsel ve teknolojik devrim ve endüstriyel değişim turu ve halkın yeni beklentileri karşısında devam etmelidir” ifadeleri kullanıldı.

Toplantıda reformun derinleştirilmesinin Çin özelliklerine sahip sosyalist sistemin korunması ve geliştirilmesi ve Çin’in yönetim sistemi ve kapasitesinin modernleştirilmesi için doğal bir gereklilik olduğu vurgulandı.

Toplantıda ayrıca yeni kalkınma felsefesinin uygulanması ve Çin toplumunun karşı karşıya olduğu temel çelişkinin evrimine daha iyi uyum sağlanması, tüm halkın modernleşmenin faydalarını daha tam ve adil bir şekilde paylaşmasının sağlanması, büyük riskler ve zorluklarla başa çıkılması, giderek şiddetlenen uluslararası rekabette stratejik inisiyatifin kazanılması ve daha güçlü bir Marksist partinin inşa edilmesi için de reformların derinleştirilmesinin gerekli olduğu kaydedildi.

Toplantıda, tüm Parti’nin reformu daha önemli bir konuma getirmesi ve Çin modernleşmesini desteklemeye odaklanarak reformu her açıdan derinleştirmesi gerektiği belirtildi.

Temmuz toplantısının gündemine ilişkin olarak ise açıklamada Merkez Komite’nin “daha kapsamlı reformlar” ve “Çin modernleşmesinin” ilerletilmesi konularını görüşeceği belirtildi.

En önemli toplantı

Plenum olarak da bilinen oturum, geleneksel olarak önümüzdeki beş ila 10 yılın ekonomik stratejisini belirler ve genellikle Merkez Komite’nin beş yıllık döngüsü boyunca düzenlenen yedi parti toplantısının en önemlisi olarak görülür.

Toplantıya yeni Merkez Komite’nin 376 asil ve yedek üyesi katılacak.

Yurtiçi ve yurtdışındaki yatırımcılar, Çin’in konut piyasası, mali reform ve finansal düzenleme gibi alanlarda net politikalarla önceliğini güvenlikten ekonomik kalkınmaya geri çevirip çevirmeyeceğine dair işaretler için toplantıya bakacaklar.

Geçtiğimiz kırk yıl boyunca üçüncü genel kurullar genellikle ekim ya da kasım aylarında yapıldı ve 1984’ten bu yana ilk kez parti on yılda iki kez yapılan parti kongresini takip eden yıl toplanmadı.

Plenum aynı zamanda üst düzey yetkililer hakkındaki soruşturmalarda kaydedilen ilerlemelerin de duyurulduğu bir toplantıdır.

Pekin geçen yıl hepsi de Merkez Komite üyesi olan eski dışişleri bakanı Qin Gang, eski savunma bakanı Li Shangfu ve çeşitli üst düzey askeri yetkililerin görevden alındığını duyurmuştu.

Çok Okunanlar

Exit mobile version