ABD, Rusya’ya yönelik yaptırımları aşmak için kritik malzemelerin sevkiyatında rol oynadıkları iddiasıyla Çin, Hindistan ve Türkiye’den yaklaşık 400 şirket ve kişiyi hedef alan geniş çaplı yaptırımlar uyguladı.
Rusya’ya yönelik yasaklı Batı ürünlerinin sevkiyatında ana aktarma noktaları olarak kullanıldığı öne sürülen Çin, Hindistan ve Türkiye’deki şirketler, ABD tarafından geniş çaplı yaptırımlarla hedef alındı.
Bu yaptırımlara, İsviçre’deki bazı avukatlar ve Rus yetkililer de kısıtlamaların aşılmasına yardım ettikleri gerekçesiyle dahil edildi.
Batılı ülkeler, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı kullandığı silahların üretiminde kritik rol oynayan teknoloji ve bileşenlerin Rusya’ya akışını engelleme çabalarına rağmen, bunu tam anlamıyla başaramadı.
Sevkiyatlar büyük oranda Çin üzerinden gerçekleştirilirken, bu yıl Hindistan, yasaklı ürünlerin tedarikinde ikinci sırada yer aldı.
Bloomberg‘in haberine göre, üst düzey bir Amerikalı yetkili, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yeni tedbirlerin kısmen bu ülkeleri Moskova ile iş yapmanın risklerine karşı uyarmayı amaçladığını ifade etti.
Çin, Hindistan ve Türkiye’den bazı şirketlerin, Rusya’ya makaralı rulmanlar, sigortalar ve mikroelektronik gibi savaş açısından kritik öneme sahip malzemeleri gönderdiği iddia ediliyor.
ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, yaptığı açıklamada, “Bugünkü eylemlerimiz, Rusya’nın savaş makinesini destekleme kabiliyetini zayıflatma kararlılığımızın bir göstergesidir. Yaptırımlarımızdan kaçanlara karşı durma konusundaki kararlılığımız da aynı şekilde sürüyor,” dedi.
İsviçreli avukatlara yaptırım
Yaptırımlardan etkilenenler arasında Hindistan merkezli Shreya adlı ilaç üreticisi ve tedarikçi de bulunuyor. Rusya, şirketin ana ilaç ihracat pazarı olmaya devam ederken, Shreya’nın 2022’den beri yasaklı elektronik cihazların satışında da yer aldığı bildirildi.
2023 yılının nisan-ağustos döneminde şirketin, ABD merkezli Dell Technologies’den 300 milyon dolar değerinde, yapay zekâ için optimize edilmiş Nvidia veya Advanced Micro Devices (AMD) işlemcileri içeren 1111 adet ultra modern PowerEdge XE9680 sunucuyu Rusya’ya ihraç ettiği açıklandı.
Teslim edilen 998 sunucunun Nvidia’nın H100 çipleriyle donatıldığı bilgisi paylaşıldı.
ABD ayrıca, Rus parasının aklanmasına yardımcı oldukları gerekçesiyle ilk kez İsviçreli bazı avukatlara yaptırım uyguladı.
Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi’nden (OFAC) yapılan açıklamada, Dietrich Baumgartner firmasından Andres Baumgartner ve Fabio Libero Delco’nun “Rus varlıklarının başlıca yöneticileri oldukları ve Rusların İsviçre ile Lihtenştayn’daki iş ve nakit akışlarını yönettikleri” bildirildi.