Çin’in en üst düzey casusluk teşkilatı, İngiliz Gizli İstihbarat Servisi MI6 için bilgi toplamakla suçlanan bir yabancıyı gözaltına aldığını açıkladı.
Bu, Devlet Güvenlik Bakanlığı tarafından ülkede casusluğa karşı yürütülen bir kamu kampanyası sırasında ortaya çıkarılan son vaka oldu.
Bakanlık pazartesi günü WeChat sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada söz konusu kişinin yabancı bir danışmanlıktan sorumlu olduğunu ve MI6 tarafından işe alındığını belirtti. Sadece Huang soyadıyla tanıtılan sözde casusun “üçüncü bir ülkeden” olduğu belirtilirken, uyruğu, yaşı ya da cinsiyeti belirtilmedi. Danışmanlık firmasının adı verilmedi.
Bakanlık açıklamasında MI6’nın Huang ile 2015’ten bu yana “istihbarat için işbirliği ilişkisi” geliştirdiğini ve eğitim ve casus ekipmanı sağladığını söyledi.
Açıklamada Huang’ın istihbarat toplamak için Çin’i ziyaret ettiği ve İngiliz hükümetine gizli ulusal sırları sağladığı ve potansiyel casusların aranmasına yardımcı olduğu belirtildi.
Huang gözaltına alındı ve bakanlık yasal haklarının korunduğunu ve konsolosluk ziyaretlerinin düzenlendiğini söyledi.
South China Morning Post’un haberine göre, Çin’in en üst düzey casusluk teşkilatı ilk kez bir davada MI6’in adını veriyor. Bakanlık daha önce de Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nı, aralarında Çin devletine ait bir silah şirketi çalışanının ve adı açıklanmayan bir bakanlıkta çalışan bir hükümet görevlisinin de bulunduğu bir dizi casusluk vakasının arkasında olmakla suçlamıştı.
Beş Göz İttifakı ile kapışma
Uzmanlar Çin’in açıklamalarının, özellikle Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’nden oluşan ve Çin’e karşı kurulan istihbarat grubu Beş Göz ittifakı ile yaşanan söz savaşının bir parçası olduğu görüşünde.
Ekim ayında Beş Göz istihbarat şefleri Çin’i biyoteknolojiden yapay zekaya kadar uzanan yüksek teknoloji alanlarında fikri mülkiyet hırsızlığı yapmakla suçlamıştı.
Bunun ardından 2022 yılında Amerika Federal Soruşturma Bürosu ve İngiltere Güvenlik Servisi ya da MI5 başkanları, Çin ile iş yapan Batılı şirketleri Pekin’in endüstriyel casusluğu konusunda daha dikkatli olmaları konusunda uyaran nadir bir ortak konuşma yaptılar.
MI5 Başkanı Ken McCallum da 2022 yılında İngiliz siyasetini etkilemeye çalışan Çinlilerin tehditleri konusunda uyarıda bulunmuştu.
Eylül ayında İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Çin Başbakanı Li Qiang ile İngiltere’nin parlamenter demokrasisine müdahale konusunda “önemli endişelerini” dile getirdiğinde tansiyon yükseldi.
Bu arada Çin yönetimi, temmuz ayında yürürlüğe giren casuslukla mücadele yasasında yaptığı önemli bir değişiklikle devlet sırlarının çalınmasına yönelik baskılarını yoğunlaştırdı. Danışmanlık firmaları elde ettikleri bilgiler nedeniyle hedef tahtasında.
Revize edilen yasa kapsamında casusluğun tanımı genişletildi ve yetkililerin bir kuruluşun tesislerini ve casusluk yaptığından şüphelenilen kişilere ait akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar gibi elektronik ekipman ve cihazları incelemesine izin verildi.
Son aylarda Devlet Güvenlik Bakanlığı Çin halkını da karşı istihbarat çabalarında harekete geçirmeye çalıştı ve insanları casusları ihbar etmeye çağırdı.