İran-Suudi Arabistan normalleşmesinde arabulucu olan ardından Filistinli grupların uzlaşısı için devreye giren Çin, Kızıldeniz’deki gerilimde Husiler dahil çeşitli taraflarla iletişim halinde olduklarını duyurdu.
Husiler, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki olarak 31 Ekim 2023’ten beri Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koyuyor ve bazılarına da insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenliyor.
Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı.
ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023’te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı “Refah Muhafızı Operasyonu” adında çok uluslu “deniz görev gücü” oluşturulduğunu açıkladı.
ABD güçleri, bu süreçte birçok kez Yemen’den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü ve Husi hedeflerini de vurduğunu duyurdu.
Husilerin geçen hafta İsrail’in başkentine düzenlediği İHA saldırından sonra suların iyice ısındığı Kızıldeniz’de Çin devreye girdi. ABD’nin Husileri vurarak sağlayamadığı deniz güvenliği Çin diplomasi ile sağlamaya çalışıyor.
Çin’in Yemen Büyükelçi Vekili Shao Zheng, Yemenli sivil toplum kuruluşu Sana Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen çevrim içi toplantıda konuştu. “Kızıldeniz’de ticari gemilere yönelik ve nakliye maliyetlerinin iki katına çıkmasına neden olan saldırıları durdurmak için Husiler dahil çeşitli taraflarla iletişim halindeyiz” dedi.
Zheng, “Gazze Şeridi’ndeki çatışmanın durdurulması gerektiğini ve bunun Kızıldeniz’deki gerilimin azaltılmasına yardımcı olacağını” vurguladı.
Çinli yetkili, İsrail’in Hudeyde Limanı’na düzenlediği saldırının ardından bölgesel tansiyonu yükseltmeme çağrısında bulundu.
Yemen’de yakın zamanda barışın sağlanıp sağlanamayacağına ilişkin soruya da Çinli diplomat şöyle cevap verdi: “En kısa sürede barışın sağlanmasını umuyoruz ve tüm tarafları müzakerelere dönmeye ve vatandaşların çıkarlarına öncelik vermeye çağırıyoruz.”