ASYA

Çin liderliği iç tüketimin artırılması için önlemlerin hızlandırılması çağrısında bulundu

Yayınlanma

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin büyüme hedeflerinin gerisinde kaldığına dair endişeler artarken iç tüketimi artırmaya yönelik tedbirlerin hızlandırılması çağrısında bulundu.

“Yetersiz” iç talebi gerekçe gösteren Çin Komünist Partisi (ÇKP) yönetimi salı günü, harcamaları finanse etmek için devlet tahvillerinin kullanılması ve endüstriyel ekipman ve tüketim mallarının iyileştirilmesine yönelik teşvik programları da dahil olmak üzere mali ve parasal politikaların hızlandırılmasını onayladı.

Devlet haber ajansı Xinhua’ya göre, Çin Komünist Partisi’nin Xi başkanlığındaki üst düzey liderlik organı politbüro, bir toplantı sonunda yaptığı açıklamada, “Ekonomi politikalarının odağı daha çok halka fayda sağlamaya ve tüketimi teşvik etmeye doğru kaymalıdır. İnsanların gelirini çoklu kanallar aracılığıyla artırmak gerekiyor” dedi.

Açıklama, Çin liderliğinin ikinci çeyrekte yıllık yüzde 4,7’ye düşen, önceki üç aydan daha yavaş ve tüm yıl için yüzde 5 olan tahminin gerisinde kalan ekonomik büyümeden endişe duyduğuna dair sinyallere eklendi.

Geçtiğimiz hafta Çin, politika yapıcıların emlak piyasasındaki uzun süreli yavaşlama nedeniyle sekteye uğrayan düşük performanslı büyümeyi iyileştirme çabalarının bir başka işareti olarak politika faiz oranlarında sürpriz indirimler açıkladı.

Çarşamba günü Çin’de açıklanacak olan temmuz ayı resmi satın alma yöneticileri endeksinin fabrika faaliyetlerinin durgun seyrettiğini göstermesi bekleniyor.

Politbüro açıklamasında talebin canlandırılmasına yönelik telkinler, Komünist Parti Merkez Komitesi’nin her beş yılda bir yapılan en önemli politika toplantılarından biri olan üçüncü plenumundan gelen mesajla tam bir tezat oluşturdu.

Geçtiğimiz hafta düzenlenen üçüncü plenumda politika yapıcılar, Çin’in ileri teknoloji ve sanayide hakimiyetini sağlamaya yönelik uzun vadeli hedeflere odaklandı ve iç talebin nasıl artırılacağına daha az değindi.

Çin’in ABD ve AB gibi ticaret ortakları, Pekin’in fabrika ihracatına odaklanan tek yönlü bir ekonomiyi teşvik ederken, emlak sektörü krizi ve pandeminin etkisiyle güvenleri sarsılan kendi vatandaşları arasında tüketimi teşvik etmek için yeterince çaba göstermediğinden şikayet ediyor.

Politbüro Pekin’in yüksek teknoloji planlarını yinelerken, ekonomi politikalarının “orta ve düşük gelirli grupların tüketim kapasitesini ve isteğini artırması” gerektiğini söyledi.

Açıklamada tüketimi artırmaya yönelik yeni tedbirler konusunda ipucu verilmezken, tahvil ihracı ve ekipman iyileştirmeleri gibi halihazırda açıklanmış olanların daha hızlı uygulanmasına odaklanıldı.

Açıklamada ayrıca “kültür, turizm, yaşlı bakımı, çocuk bakımı” gibi alanlarda da hizmetlerin teşvik edilmesi gerektiği belirtildi.

Gavekal Dragonomics analistleri bu hafta yayınladıkları bir notta, “Çin’de ekonomi politikası ve büyümenin yine büyük ölçüde hayal kırıklığına uğradığını, mali teşvik, emlak kurtarma ve reform paketi girişimlerinin ilgi görmemesi nedeniyle talebin ivme kaybettiğini” yazdı.

“Hükümetin ana önceliği imalat ve teknoloji odaklı sanayi politikası olmaya devam ediyor” diye eklediler.

Gavekal analistleri, zayıf talep ve giderek artan arzın birleşiminin ekonomide dezenflasyonist baskıya yol açması nedeniyle Çin’in bu yıl ekonomik hedefini ıskalama tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Gavekal’a göre Çin ekonomisi, ilk çeyrekte 800 milyar dolar olan ve pandemi öncesine kıyasla yüzde 50 artışla ikinci çeyrekte uluslararası piyasalara 900 milyar doların üzerinde mal sevkiyatı gerçekleştiren ihracattaki patlamaya dayanıyor.

Ancak ihracatın artan ithalatla dengelenememesi, ticaret ortaklarıyla kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimleri sırasında eski başkan Donald Trump’ın keskin gümrük vergisi artışları uyarısıyla doruğa çıkabilecek gerginliklere neden oldu.

Çok Okunanlar

Exit mobile version