ASYA

Çin, lityum-iyon sonrası dönem için küresel yarışa liderlik ediyor

Yayınlanma

Çinli kuruluşlar sodyum-iyon ve diğer uygun fiyatlı teknolojilerde küresel liderliği üstleniyor.

Akıllı telefonlardan şarj cihazlarına, elektrikli araçlara kadar günümüz teknolojisinde kullanılan lityum iyon pillerin maliyetinin artmasıyla, endüstriler daha bol bulunan ve daha az maliyetli olan sodyum iyon piller geliştirmeye yöneliyor.

Bol miktarda bulunan (lityumun 400 katından fazla) bir kaynak olan sodyumun gelecekte lityum gibi kıt endüstriyel malzemelerin kullanımını azaltması bekleniyor. Sodyum iyon pillerin kapasitelerinin lityum iyon pillerden daha düşük olsa da %60 ila %70 oranda daha az maliyetli olacağı düşünülüyor.

Nikkei Asia’da yayınlanan bir analizde, Çin’in lityum-iyon pillerin yerini alacak yeni teknoloji ve özellikle de sodyum-iyon piller geliştirme yarışındaki varlığını artırdığı söyleniyor. Yazıya göre, son 10 yılda post-lityum iyon pillerle ilgili ülke bazındaki patent raporu, tüm patentlerin yarısından fazlasını oluşturan Çin’in bu alanda başı çektiğini gösteriyor.

ABD ve Japonya’yı geride bıraktı

Sodyum iyon piller için “yarıştaki en büyük at” ifadesi kullanılan yazıda, Çin’in bu alanda Japonya ve ABD’yi domine ettiği ve Çinli şirketlerin bu yıl bu pillerin seri üretimine başlamasının beklendiği ifade ediliyor. Japonya ve ABD’nin ise Çin’in gerisinde kaldığı belirtiliyor.

Aralık ayı itibarıyla yürürlükte olan 9.862 patent bulunduğu ve son 10 yılda on iki kat arttığı belirtilirken, ülkelere göre aktif patente sahip şirketler ve araştırma enstitüleri sayıldığında, Çin’in 5.486 patentle ilk sırada yer aldığı ve toplam patentin %50’sinden fazlasını oluşturduğu kaydediliyor.

2015 yılına kadar 1 numara olan Japonya, 1.192 patentle ikinci sırada yer alırken, onu 719 ile ABD, 595 ile Güney Kore ve 128 ile Fransa izliyor.

Kuruluşlara göre patent sıralamasında da Çin öne çıkıyor. İlk 10’da Çin Bilimler Akademisi (CAS) ve Contemporary Amperex Technology (CATL) dahil olmak üzere yedi kurum bulunuyor.

Patent sayısında ve kalitede ilk sırada

Yazıda, araştırmayı yapan Mitsui enstitüsünün, yalnızca patent sayısını değil, aynı zamanda “kaliteyi” dikkate alan genel endeksi de değerlendirdiği belirtilirken, indekste Çin’in 4 bin 930 puanla ilk sırada yer aldığı kaydediliyor. İkinciliği 2.630 puanla ABD alırken, 2017 yılına kadar ilk sırada yer alan Japonya, 2.260 puanla üçüncü sırada yer alıyor.

Çin’in, “yarının cihazlarında” bugünün lityum-iyon pillerini yerinden etmesi beklenen sodyum-iyon pillerde özellikle güçlü olduğu kaydediliyor.

Sodyum-iyon pillerle ilgili patentler açısından, Çin’in genel endeksinin son 10 yılda 109 kat, ABD ve Japonya’nın iki-üç katı kadar, arttığı bildirildi.

Çin ayrıca, çok güvenli olması beklenen bir başka yeni nesil güç kaynağı olan çinko iyon pillerde de birinci sırada yer alıyor.

Özellikle elektrikli araçlara talebin artmasıyla Güney Amerika ve Afrika’da üretilen ve günümüz pillerinde kullanılan lityum ve kobaltın fiyatı yükselirken, yenilenebilir enerji kaynaklarının hızla uygulandığı Çin’de, sodyum gibi daha bol kaynaklardan yapılan pillerin gelişimi hızlanıyor.

Çin hükümeti, yenilenebilir enerji ve elektrikli araçların kullanımını genişletmek için yeni nesil pillerin geliştirilmesi üzerine çabalıyor. 2025 yılına kadar devam edecek olan Enerji Sektöründe Bilimsel ve Teknolojik İnovasyon için 14. Beş Yıllık Plan, yenilenebilir enerji kullanımını teşvik etmesi beklenen teknolojik bir gelişme olan sodyum-iyon piller üzerinde araştırma yapmaya odaklanma çağrısında bulunuyor.

Dünyanın en büyük pil üreticisi olan Çinli CATL, 2021’de elektrikli araçların maliyetini düşürecek sodyum iyon pil üretimi için çalışmalara başladığını duyurmuştu. CATL’ın bu yıl ise, sodyum iyon pilleri piyasaya sürmesi bekleniyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version