ASYA

Çin nadir toprak metalleri ihracatı üzerindeki kontrolleri sıkılaştırıyor

Yayınlanma

Çin, ihracatçılardan stratejik öneme sahip nadir toprak metalleri ve oksit ürünleri işlemlerini bildirmelerini istedi.

Çin Ticaret Bakanlığı’nın salı günü yaptığı açıklamaya göre ham petrol, demir cevheri, bakır cevheri konsantreleri ve potas gübre ithalatçılarından da sipariş ve sevkiyatları bildirmeleri istendi.

Ulusal İstatistik Bürosu tarafından 2022 yılında yayınlanan emtia raporlama yönetmeliklerinde bir güncelleme olan yeni gereklilikler 31 Ekim’den itibaren iki yıl sürecek.

Daha önce, soya fasulyesi, kolza yağı, formül süt tozu, domuz eti, sığır eti ve şeker dahil olmak üzere 14 ithal ürün raporlama mekanizması kapsamındaydı.

Nadir toprak elementleri ise ihracat raporlama listesindeki tek kalem.

Çin, savunma ve yeni enerji araçları gibi çeşitli sektörlerde kullanılabilen nadir toprak elementlerinde dünyanın en büyük üreticisi konumunda.

Bu ürünlerin ABD’nin ticaret savaşına karşı potansiyel bir misilleme aracı olarak kullanılabileceği uzun zamandır konuşuluyordu.

Washington’un kendi yerel madenciliğinin yanı sıra Avustralya gibi müttefiklerinden ve Vietnam ve Moğolistan gibi uzak ülkelerden daha fazla tedarik sağlamak için harekete geçmesine rağmen Pekin denizaşırı alıcılara tedarik sağlamaya devam etti.

Yeni düzenlemelere göre, tüccarların menşe ülke bilgileri, herhangi bir sözleşmenin imzalandığı tarih, miktar, sevkiyatın yüklendiği verilerin yanı sıra sevkiyat ve varış detayları ile gümrük işlemleri için varış limanı da dahil olmak üzere gerçek zamanlı raporlar sunmaları gerekiyor.

Pekin merkezli yarı resmi bir ticaret kuruluşu olan Çin Metaller, Mineraller ve Kimyasallar İthalatçıları ve İhracatçıları Ticaret Odası, ticaret bakanlığına gönderilecek olan verileri toplamak, derlemek ve analiz etmekle görevlendirildi.

Ancak yetkililer ticari sırları koruma sözü vererek ayrıntılı ticari bilgileri paylaşmadı.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, hızlı ekonomik büyümesini beslemek için ham petrol, demir cevheri ve bakırın büyük çoğunluğunu ithal ettiğinden, ithalat gereklilikleri Pekin’in potansiyel kilit noktalar konusundaki endişelerine işaret ediyor.

Cuma günü yapılan Devlet Konseyi toplantısında Başbakan Li Qiang, Çin’in nadir toprak arama, geliştirme ve araştırmaları için uygun planlamayı koordine etmesi ve sağlaması gerektiğini söyledi.

Toplantıda Pekin’in yasadışı madenciliği engelleyeceği, yüksek kaliteli nadir toprak malzemelerinde atılımları geliştireceği ve endüstrinin yeşil ve akıllı bir dönüşümü için bastıracağı teyit edildi.

Çin, 2022 yılında küresel nadir toprak madeni üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini ve küresel işleme kapasitesinin yaklaşık yüzde 85’ini oluşturuyordu ve bu da kısa vadede Çin’e olan denizaşırı bağımlılığı azaltma olasılığını düşük kılıyor.

Bu yılın başlarında Çin, ABD’nin teknoloji savaşına yanıt olarak, çiplerde ve bilgisayarlarda yaygın olarak kullanılan bazı grafit ürünleri, galyum ve germanyum ürünlerine ihracat kısıtlamaları getirdiğini duyurmuştu.

Çok Okunanlar

Exit mobile version