Çin, İran ve Rusya, Umman Körfezi’nde 19 Mart’a kadar sürecek ‘Deniz Güvenlik Kuşağı-2023’ tatbikatlarına başladı.
Çin Savunma Bakanlığının bildirdiğine göre, üç ülkenin donanmaları Körfez’de 15-19 Mart tarihleri arasında ortak askeri deniz tatbikatları yürütecek. Eğitimler, havadan arama operasyonlarının yanı sıra deniz kurtarma ve filo oluşturma tatbikatlarını da içerecek.
Çin, tatbikatlara katılmak üzere Güney Denizi Filosuna ait savaş gemisi Nanning’i gönderdi. 052D tipi muhrip, ABD Donanması’nın Arleigh Burke sınıfı Aegis muhripleriyle karşılaştırıldığından “Çin Aegis’i” olarak adlandırıldı.
7.500 tonluk Nanning’in, gelişmiş entegre radar ve çeşitli hava savunma, kara saldırısı, gemisavar ve denizaltı karşıtı füzeler için 64 hücreli dikey fırlatma sistemi ile donatıldığı biliniyor.
Tatbikat, daha önce 2019 ve 2022’de iki kez düzenlenen Çin-İran-Rusya ortak deniz tatbikatlarının devamı niteliğinde.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, tatbikatın, “katılımcı ülkelerin donanmaları arasındaki pratik işbirliğini derinleştirmeye yardımcı olacağı, deniz güvenliğini ortaklaşa sürdürme ve aktif olarak deniz için ortak bir gelecek topluluğu oluşturma istekliliğini ve yeteneğini daha da geliştireceği ve bölgesel barış ve istikrara pozitif enerji katacağı” kaydedildi.
ABD: Tehdit oluşturup oluşturmadığını takip edeceğiz
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, bu tatbikatın, kendilerinin veya bölgedeki müttefiklerinin ve ortaklarının ulusal güvenlik çıkarlarına yönelik herhangi bir tehdit olmadığından emin olmak için yakından izleyeceklerini söyledi.
Üç ülkenin ‘Deniz Güvenlik Kuşağı 2023’ tatbikatı, 2 Mart’ta ABD 5. Filosunun Bahreyn’deki karargahında başlayan 18 günlük Uluslararası Denizcilik Tatbikatı 2023’ün son ayağıyla aynı zamana denk geliyor.
2012’den bu yana düzenlenen ABD öncülüğündeki tatbikatların sekizincisi, Fransa, Pakistan, Mısır, Suudi Arabistan, NATO ve Interpol dahil olmak üzere 50 ülke ve uluslararası kuruluşu kapsıyor.