DİPLOMASİ

Çin ve Rusya ‘zorluklara birlikte göğüs germe’ sözü verdi

Yayınlanma

Hükümet başkanları arasında yapılan görüşmelerin ardından yayınlanan ortak bildiriye göre Çin ve Rusya, jeopolitik değişimlerin ortasında birbirlerinin çıkarlarını savunma ve “zorluklarla birlikte yüzleşme” sözü verdi.

Pekin ve Moskova, Çin Başbakanı Li Qiang ve Rus mevkidaşı Mihail Mişustin liderliğinde çarşamba günü Pekin’de yapılan yıllık toplantının ardından ikili ilişkilerinin herhangi bir üçüncü taraf müdahalesinden etkilenmeyeceğini teyit etti ve çok taraflı çerçeveler içinde koordinasyonu güçlendirme sözü verdi.

“Yeni dönemde Çin-Rusya ilişkilerini pekiştirmek ve derinleştirmek, her iki tarafın da kendi ulusal koşullarına dayanarak yaptığı stratejik bir seçimdir. İki ülkenin ve halklarının temel çıkarlarıyla uyumludur… Üçüncü bir tarafa yönelik değildir ve dış etkilere tabi değildir ya da bu etkilerden etkilenmez” denildi.

Bildiride Rusya’nın “tek Çin”i desteklediğini ve “Tayvan’ın her türlü bağımsızlığına karşı olduğunu” teyit ettiği belirtilirken, Çin de Rusya’nın toprak bütünlüğünü desteklediğini ve dış güçlerin Rusya’nın içişlerine karışmasına karşı olduğunu söyledi.

Çin ve Rusya’nın zorluklara birlikte göğüs germeye devam edeceği ve “kendi temel çıkarlarını korumak için birbirlerini sıkı bir şekilde destekleyecekleri” vurgulandı.

Ekonomi, ticaret, teknoloji ve kültür bakanlıklarının yetkililerinden oluşan kalabalık bir heyetle, iki günlük bir ziyaret için Çin’e giden Mişustin çarşamba günü de Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya gelerek Moskova ile siyasi ve ekonomik ilişkileri geliştireceğini söyledi.

Yaptırımlara karşı tavır

Görüşmeler sonrası açıklanan ortak bildiride ayrıca iki ülke Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından onaylanmamış tek taraflı yaptırımlara karşı olduklarını belirtti.

Bildiride “[Yaptırımların] dünya ekonomisi ve finans üzerinde büyük bir olumsuz etkisi var” denildi.

Mişustin’in ziyareti Avrupa Birliği’nin Moskova’ya yeni yaptırımlar uyguladığı bir dönemde gerçekleşti. Çinli şirketler defalarca AB’nin Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımları delmekle suçlandı.

Ortak bildiride ülkeler ayrıca BRICS, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), G20, Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği forumu, Doğu Asya Zirvesi gibi çok taraflı çerçeveler kapsamında birbirleriyle “yakın koordinasyon” içinde olma konusunda mutabık kaldılar.

İki lider ayrıca İran’ın bu yıl ŞİÖ’ye tam üye olarak kabul edilmesinin bölgesel siyasi, güvenlik ve ekonomik örgüt kapsamındaki işbirliğinin genişletilmesine yardımcı olacağını ifade ettiler.

Pekin ve Moskova ayrıca akademisyenler, sağlık ve spor da dahil olmak üzere halklar arası değişimleri genişletme konusunda anlaştı. Bu bağlamda çok girişli uzun süreli vizelere izin verecek mekanizmaları da araştıracaklar.

Pazartesi günü Pekin’de konuşan Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitry Chernyshenko, Çin’in Rusya’nın en büyük turist kaynağı olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki turizmin bu yıl 1 milyon seyahati aşmasını beklediğini söylemişti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version