Çin’in 40. Antarktika araştırma seferi çarşamba günü yola çıktı. Beş aydan fazla sürmesi planlanan bilimsel araştırma yolculuğunun en önemli görevi şöyle tarif edildi: “Ross Denizi yakınlarında, Çin’in Pasifik sektörüne adanmış ilk araştırma istasyonu olacak ve Şubat 2024’e kadar tamamlanması planlanan yeni bir Antarktika istasyonu inşa etmek.”
80’den fazla yerli kurumdan 460’tan fazla araştırmacının yer aldığı keşif ekibi, bilimsel araştırma yapmak, araştırmacıları taşımak ve temel malzemeleri teslim etmek görevleriyle Şanghay’dan yola çıkan iki buzkıran Xuelong ve Xuelong-2 ile Doğu Çin’in Jiangsu Eyaletindeki Zhangjiagang şehrinden ayrılan ve yeni araştırma istasyonu için inşaat malzemeleri taşıyacak olan kargo gemisi Tianhui olmak üzere üç gemi tarafından yönetiliyor.
Beijing News’in haberine göre, yeni istasyonun inşasından sorumlu olan Çin Kutup Araştırmaları Enstitüsü Parti Başkanı Sun Bo, yeni üssün Antarktika’nın doğusundaki Ross Denizi’nin kıyı bölgesinde yer aldığını ve 5.244 metrekarelik bir alanı kapladığını söyledi.
Yaz aylarında yaklaşık 80, kış aylarında ise 30 araştırma personelini barındırabilecek olan istasyon, atmosferik çevre, deniz temel çevresi ve biyolojik ekoloji dahil olmak üzere çok katmanlı, çok disiplinli gözlemsel ve bilimsel araştırma çalışmaları yürütmek üzere planlandı.
Sun’a göre, bilimsel araştırma ekibinin üyeleri aralık ayı ortasında boşaltma ve kurulum çalışmalarını tamamlamak üzere istasyona ulaşacak ve inşaat görevinin 60 gün içinde tamamlanması planlanıyor.
Yeni Antarktika üssü, Zhongshan İstasyonu ve Great Wall İstasyonundan sonra Çin’in üçüncü kalıcı araştırma istasyonu ve Antarktika’daki beşinci araştırma istasyonu olacak.
Keşif ekibi yeni üssün inşasının yanı sıra, iklim değişikliğinin Antarktika ekosistemi üzerindeki etkileri konusunda araştırmalar yapacak. Prydz Körfezi, Amundsen Denizi, Batı Antarktika’daki Ross Denizi, Astronot Denizi ve Antarktika Yarımadası yakınlarında bulunan komşu sularda, araştırmacılar biyolojik ekoloji, su, tortu ve atmosfer ortamlarının yanı sıra kirleticilerin dağılımı hakkında kapsamlı araştırmalar ve izleme çalışmaları yürütecek.
Ekosistemlerin yanı sıra kıyıya yakın deniz, toprak, jeoloji, atmosfer, kar ve buz ve uzay ortamlarının izlenmesi ve Antarktika’nın küresel iklim değişikliğindeki rolünü incelemek için Kunlun İstasyonu, Zhongshan İstasyonu ve Great Wall İstasyonu’nun da kullanılacağı söylendi.
Uluslararası işbirliği de misyon için önemlidir. Bu kapsamda Norveç ve Avustralya ile ortaklaşa sınır araştırmalarının yanı sıra ABD, Birleşik Krallık, Avustralya, İtalya, Güney Kore, Rusya ve Şili ile tedarik işbirliği yapılacağı kaydedildi.