ASYA

Çin’in 2024 için 6 önceliği

Yayınlanma

Çin’in salı günü sona eren iki günlük yıllık merkezi ekonomik çalışma konferansı, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin 2024 yılında daha güçlü bir toparlanma yoluna girmesi için geniş kapsamlı politika önceliklerini ortaya koydu.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in başkanlık ettiği toplantının sonuç bildirgesinde iş dünyasının duyarlılığının artırılmasından bakanlıklar arasında daha iyi koordinasyona kadar uzun bir yapılacaklar listesi yer aldı. South China Morning Post, Pekin’in 2024 için 6 önceliğini sıraladı:

  1. Ticari uzay uçuşu, yüksek teknoloji hedefleri

 Çinli liderler, alçak irtifa havacılık, ticari uzay uçuşu ve kuantum bilimi de dahil olmak üzere sınır teknolojilerini ilerletme konusundaki isteklerini açıkça belirttiler ve bu alanları yeni ekonomik büyüme kaynakları olarak gördüler.

Yorumlar, Çin’in uzay yetkililerinin bu ay Elon Musk’ın SpaceX’inin başarısının “benzeri görülmemiş bir meydan okuma” oluşturduğunu söylemesinin ardından geldi.

Şanghay merkezli bir kuluçka merkezi ve teknoloji danışmanlığı şirketinde yönetici olan Wu Xinjian, “Çin ilgili araştırma ve geliştirmede ilerleme kaydetti, ancak araştırma ve geliştirme sonuçlarını ticarileştirmek ve işletmelerin ve insanların ihtiyaçlarını karşılayan ürünler geliştirmek farklı bir hikaye” dedi.

  1. Güçlü bir deniz ülkesi olmak

Bildiride ayrıca Pekin’in Çin’in deniz ekonomisinin gelişimini destekleme ve okyanusun süper gücü olma zorunluluğu da yer aldı, ancak böyle bir girişimin nasıl başarılacağı ayrıntılı olarak açıklanmadı.

Hükümet verilerine göre Çin, 2023’ün ilk üç çeyreğinde deniz ekonomisinin büyüklüğünü bir önceki yıla göre %5,8 artırarak 7,2 trilyon yuana (1 trilyon ABD$) çıkardı.

Halihazırda Güney Çin Denizi’nde uzun süredir devam eden uyumsuzluk ve diğer bölgesel anlaşmazlıklar Pekin’in mavi ekonomisini güçlendirmeye yönelik iddialı planlarını zorlaştırıyor.

  1. Gümüş ekonomisi

Merkezi ekonomik çalışma konferansı bildirisinde özellikle “gümüş ekonomi”den bahsedildi ve liderler demografik zorlukları ekonomiyi desteklemek için bir fırsata dönüştürmeye çalıştı.

Yetkililerin yaşlanmaya ve doğumlardaki düşüşe karşı koyma sözü verdiği geçen yılın aksine Pekin şimdi yüksek kaliteli kalkınma istediğini söylüyor. Liderler daha önce Çin’in yetenek havuzunun gelişmekte olduğunu vurgularken, ülkenin onlarca yıllık hızlı ekonomik büyümesine güç veren demografik kazanımının ortadan kalkmasını küçümsüyorlardı.

Pekin Üniversitesi’nin önde gelen ekonomi profesörlerinden ve deneyimli bir hükümet danışmanı olan Justin Lin, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, bulgularının demografik değişimin verimliliği, üretkenliği ve tüketim talebini artırmak için bir fırsat olduğunu gösterdiğini söyledi.

Çin’de geçen yıl 65 yaş ve üzeri 209,78 milyon kişi vardı ve bu rakam nüfusun yüzde 14,9’una tekabül ediyordu.

  1. Yerli markaların daha fazla satılması

Pekin, ‘guohuo’ ya da yeni ve rekabetçi yerli markaları, 1,4 milyar insanın harcama gücünün ekonomiyi ileriye taşıyabileceğini umduğu gelecek yıl için yeni büyüme noktaları olarak listeledi.

Birçok yerli oyuncu halihazırda uygun maliyetli ürünler sunabilirken, jeopolitik gerilimler bu ürünleri satın almaya vatanseverlik kaşesi ekliyor.

Elektrikli araçlar ve tüketim malları segmentlerinde “Çin malı” etiketi sadece vatanseverlikle değil aynı zamanda iyi kalite ve Çinli müşterilerin ihtiyaçlarına uygun bir tasarımla da ilişkilendiriliyor.

  1. Gıda güvenliği

Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı’nın tarım ve gıda güvenliğine ilişkin bildirisinde önceki yıllara kıyasla çok daha fazla içerik vardı.

Pekin özellikle tahıl ve diğer temel gıda maddelerinin arzını güvence altına alma, ekilebilir arazilerin büyüklüğünü istikrara kavuşturma ve tarım arazilerinin korunması ve inşasına daha fazla yatırım yapma sözü verdi.

Çin’in gıda güvenliğine verdiği önem, bu yıl El Nino hava olayının etkisini büyük ölçüde dengelemesini sağladı ve yıllık tahıl üretimi bir önceki yıla göre yüzde 1,3 artarak 2023 yılında yaklaşık 700 milyon tona ulaştı.

Pekin Üniversitesi’nde kamu yönetimi profesörü olan Alex Ma, “Pekin, tarım alanlarını korumanın ve ürün yetiştirmenin ekonominin bir parçası olduğu mesajını vererek bunu ekonomi için giderek daha önemli bir güvence olarak görüyor” dedi.

  1. Daha pragmatik çalışma tarzı

Pekin, eskiyi kaldırmadan önce yeniyi kurmak gibi yeni bir çalışma ilkesi ekledi; bu, mülkiyet politikaları gibi bir şeyi kaldırmak için acele etmeyecekleri ve politika hedeflerine ulaşmak için belirli kampanya türlerinden kaçınacakları anlamına geliyor.

Enerji tasarrufu, karbon emisyonlarının azaltılması ve ülkenin özel ders sektörüne darbe vurulmasına yönelik kampanyalar son yıllarda geri tepti ya da yeni sorunlara davetiye çıkardı.

Çinli liderler ayrıca piyasa beklentilerini yönetmeye daha fazla önem veriyor.

Makro veriler ve makro yönetim ile sıradan halk kitlelerinin duygu ve düşüncelerini dengeleyecek, önceden geniş bir “politika rezervi” hazırlayacak ve ayarlamalar ve manevralar için alan bırakacak yeni bir yaklaşım talep ettiler. Ve politika değerlendirmelerinin etkinliğe ya da uygulamalara odaklanması gerektiğini söylediler.

Çok Okunanlar

Exit mobile version