ASYA

Çin’in dış ticareti ilk 7 ayda %6,2 artarak yeni bir rekor kırdı

Yayınlanma

Çarşamba günü açıklanan gümrük verilerine göre, Çin’in mal dış ticareti bu yılın ilk yedi ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,2 oranında artarak 24,83 trilyon yuan (3,46 trilyon dolar) seviyesine ulaştı ve ülkenin üretim gücü, güçlü denizaşırı talebi ve denizaşırı ticaretinin çeşitlenmesiyle yeni bir rekor kırdı.

Canlı veriler, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin bir dizi iç ve dış zorlukla karşı karşıya kalmasına rağmen istikrarlı bir ivme kazanabileceğinin altını çizdi. Ayrıca gözlemciler, ekonominin büyümesini desteklemek ve 2024 için yüzde 5 GSYİH hedefine ulaşmak için ülkenin ticaret motorunun yılın ikinci yarısında daha hızlı bir şekilde yükselmesini bekliyor.

Çin’in son aylardaki ticari büyümesi, bazı Batılı ülkelerin korumacı önlemlerine ve Çin mallarına uygulanan bariz tarife artışlarına da meydan okudu. Analistler, bu durumun dünyanın en büyük üretim merkezinin dayanıklılığını, rekabet gücünü ve canlılığını ortaya koyduğunu belirtti.

Gümrük verilerine göre, bu yılın ilk yedi ayında Çin’in ihracatı yüzde 6,7 artarken, ithalatı yüzde 5,4 artış gösterdi. Dış ticaretteki yüzde 6,2’lik genişleme ilk altı ayda kaydedilen yüzde 6,1’lik artışı da geride bıraktı.

Gümrük Genel İdaresi’nin (GAC) internet sitesinde yer alan açıklamada, “Yılın başından bu yana Çin ekonomisi genel olarak istikrarlı bir ilerleme ile istikrarlı bir performans sergiledi ve dış ticaret istikrarlı bir gelişme göstermeye devam etti” denildi.

Temmuz ayında mal dış ticareti yıllık bazda yüzde 6.5 artarken, ihracat yüzde 6.5, ithalat ise yüzde 6.6 oranında genişledi.

GAC’a göre ithalat ve ihracatın yıllık büyüme oranı dört ay üst üste yüzde 5’in üzerinde gerçekleşti.

Pekin’de yaşayan deneyimli ekonomist Tian Yun çarşamba günü Global Times’a verdiği demeçte, temmuz ayının ikinci yarının başlangıcı olduğunu ve bu olumlu verinin ikinci yarıdaki ticaret gelişimi için iyiye işaret olduğunu söyledi: “Temmuz ayındaki yüzde 6,5’lik büyüme nispeten yüksek bir büyüme oranıdır, dolayısıyla temmuz ayında ticaretin bir önceki aydaki güçlü genişleme serisini sürdürdüğü aşikârdır.”

Çin’in GSYİH’si ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 4,7 oranında genişledi. Yeni açıklanan temmuz ayı ticaret verileri, ekonomistlerin Çin’in üçüncü çeyrek GSYİH’sinin yüzde 5 civarında büyüyeceği ya da en azından ikinci çeyreğe göre hız kazanacağı tahmininde bulunmalarına yol açtı.

Tian’a göre, temmuz ayındaki olumlu ticaret ivmesi, yaklaşan küresel faiz indirimi döngüsünün ortasında artan denizaşırı talep de dahil olmak üzere bir dizi faktörle destekleniyor. 2024 Paris Olimpiyat Oyunları da spor malzemeleri, hediyelik eşyalar ve diğer mallardan oluşan “Çin malı” ürünlere olan talebin artmasına kısmen yardımcı oldu.

Ağustos ayı başında İngiltere Merkez Bankası dört yıl aradan sonra ilk kez faiz indirimine gittiğini açıkladı. Gözlemciler, ikinci yarıda daha fazla büyük ekonominin faiz indirimine gideceğini ve denizaşırı talebin “yüksek seyretmeye” devam edeceğini, bunun da Çin’in dış ticaretini daha da yukarı çekeceğini belirtiyor.

Tek tek ekonomiler açısından bakıldığında, ASEAN ilk yedi ayda Çin’in en büyük ticaret ortağı olmaya devam etti ve ikili ticaret bir önceki yıla göre yüzde 10,5 artarak 3,92 trilyon yuana ulaştı ve Çin’in toplam dış ticaret hacminin yüzde 15,8’ini oluşturdu.

AB ve ABD sırasıyla Çin’in ikinci ve üçüncü en büyük ticaret ortakları oldu. Çin’in AB ile ticareti ocak-temmuz döneminde yüzde 0,4 arttı. Bu arada, Çin’in ABD ile ticareti ilk yedi ayda yüzde 4,1 arttı.

Ticaret kategorilerinin daha yakından incelenmesi de ticaret yapısında süregelen iyileşmeye işaret ediyor. Gümrük verilerine göre, Çin’in ilk yedi aydaki elektromekanik ürün ihracatı yüzde 8,3 artışla 8,41 trilyon yuan oldu ve ülkenin toplam ihracatının yüzde 59’unu oluşturdu.

Özellikle entegre devre ihracatı yıllık bazda yüzde 25.8 artış kaydederken, otomobil ihracatı yüzde 20.7 arttı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version