Çin ilk çeyrekte yüzde 5,3 ile beklenenden daha iyi bir ekonomik büyüme kaydederek, emlak piyasasındaki gerileme ve iç talepteki durgunluktan kaynaklanan zorluklara rağmen bu yılki büyüme hedefine doğru ilerlemeye devam etti.
Yaygın olarak izlenen gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyümesi, Çinli finansal veri sağlayıcısı Wind’in anketine katılan ekonomistlerin tahmin ettiği yüzde 4,9’luk artışı aştı ve geçen yılın dördüncü çeyreğindeki yüzde 5,2’lik büyümenin üzerinde gerçekleşti. Çin ekonomisi yılın ilk üç ayında bir önceki üç aydaki yüzde 1,2’lik artışa kıyasla çeyrek bazda yüzde 1,6 oranında büyüdü.
Standard Chartered Bank’ın Büyük Çin ekonomisti Ding Shuang, “Rakamlar, hizmetler sektöründeki hızlı büyümenin yanı sıra artan denizaşırı talebin sanayi sektöründeki ihracat büyümesini desteklemesinden kaynaklandı,” dedi.
“Özellikle ABD’nin son zamanlarda kapasite fazlası sorunlarından Çin’i sorumlu tutması nedeniyle, ek gümrük vergileri de dahil olmak üzere Batı’daki potansiyel ticaret sürtüşmesi önemli bir engeldir. Bu durum Çin’in ticaret sektörü için bir zorluk teşkil ediyor” diye ekledi.
Ulusal İstatistik Bürosu’nun salı günü yaptığı açıklamaya göre perakende satışlar mart ayında yıllık bazda %3,1 artarken, ocak ve şubat aylarının toplamında %5,5’lik bir büyüme kaydedildi.
Pekin, bu yıl ekonomik toparlanmayı hızlandırmak ve pekiştirmek için tüketime büyük umutlar bağladı, ancak perakende satışlar aylık bazda şubat ayına göre yüzde 0,26 arttı.
Sanayi üretimi mart ayında yıllık bazda yüzde 4,5 artarak Wind tarafından yapılan ankette beklenen yüzde 5,3’lük artışın altında kaldı. Sabit varlık yatırımları yılın ilk iki ayındaki yüzde 4,2’lik artışa kıyasla ilk üç ayda bir önceki yıla göre yüzde 4,5 oranında büyüdü.
Geçen yıl GSYİH büyümesini önemli ölçüde etkileyen gayrimenkul yatırımları yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,5 oranında düşerken, yılın ilk iki ayında bu oran yüzde 9 olarak gerçekleşti.
Bu arada, yatırımcı güveninin bir göstergesi olan özel yatırımlar yılın ilk üç ayında yüzde 0,5 oranında arttı.
Kentlerdeki genel işsizlik oranı ise mart ayında yüzde 5,2 olarak gerçekleşirken, bu oran yılın ilk iki ayında yüzde 5,3 idi.
Pekin yıllık büyüme hedefini “yaklaşık yüzde 5” olarak belirledi. Standard Chartered Bank’tan Ding, yılın ikinci yarısındaki zorluklar nedeniyle Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 4,8 oranında büyüyeceğini tahmin etti.