Çin’in ocak-şubat dönemindeki ihracat ve ithalat büyümesi tahminleri aşarak ekonomik toparlanmayı desteklemeye çalışan politika yapıcılar için cesaret verici bir sinyal oldu.
Çin’in iyileşen ihracat verileri, Asya ekonomilerinin yarı iletkenlere olan talepteki artıştan faydalanmasıyla, yılın ilk iki ayında sevkiyatları beklentileri aşan Güney Kore ve Almanya’yı takip etti.
Perşembe günü açıklanan gümrük verilerine göre, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin iki aylık ihracatı bir önceki yıla kıyasla %7,1 artarak, Reuters anketine göre %1,9’luk artış beklentisini aştı. İthalat ise %1,5’lik büyüme beklentisine kıyasla %3,5 arttı.
Economist Intelligence Unit kıdemli ekonomisti Xu Tianchen, “Tahminlerden daha iyi olan veriler, elektronik sektörü tarafından yönlendirilen küresel ticaretteki toparlanmayı yansıtıyor, ancak Ocak-Şubat 2023’teki ihracat büyümesi -%6,8 olduğu için düşük baz etkisinden de faydalanıyor” dedi.
Gümrük ajansı, bu yıl şubat ayına denk gelen Ay Yeni Yılı’nın değişen zamanlamasından kaynaklanan bozulmaları düzeltmek için ocak ve şubat ayı ticaret verilerini bir arada yayınlıyor.
Çin Başbakanı Li Qiang salı günü yaptığı açıklamada 2024 yılı ekonomik büyüme hedefini geçen yıla benzer şekilde %5 olarak açıkladı ve ülkenin mamul mal ihracatına ve aşırı endüstriyel kapasiteye dayanan kalkınma modelini dönüştürme sözü verdi.
Politika yapıcılar geçtiğimiz yıl emlak krizinin yanı sıra tüketicilerin harcamalarını ertelemesi, yabancı firmaların elden çıkarması, üreticilerin alıcı bulmakta zorlanması ve yerel yönetimlerin büyük borç yükleriyle mücadele etmesi nedeniyle düşük büyüme oranlarıyla boğuştu.
Bu önemli büyüme motorunun ekonomiyi desteklemeye yardımcı olacağı düşünülse de ihracatta sürekli bir toparlanma da önem taşıyor.
Capital Economics Çin ekonomisti Huang Zichun bir notunda, “İhracat fiyatlarındaki değişiklikler ve mevsimsellik hesaba katıldıktan sonra, ihracat hacimlerinin ocak ve şubat aylarında önemli ölçüde artarak yeni bir zirveye ulaştığını tahmin ediyoruz,” dedi.
“Ancak, ihracatçıların pazar paylarını korumak için fiyatları düşürme imkanlarının artık daha sınırlı olması nedeniyle bu gücün sürdürülebilirliğinden şüphe duyuyoruz,” diye ekledi.
ABD’ye ihracat artarken, AB’ye sevkiyatlar daraldı
Ticaret verilerine piyasa tepkisi büyük ölçüde sessiz kaldı. Çin’in mavi çipli CSI300 hisse senedi endeksi %0,32 düşerken, Hong Kong’un Hang Seng Endeksi %0,47 geriledi.
Çin’in ticaret fazlası, anketteki 103,7 milyar $ ve aralık ayındaki 75,3 milyar $ tahminine kıyasla 125,16 milyar $’a yükseldi.
Yine aynı gün açıklanan emtia verileri, Asya devinin ham petrol ithalatının 2024 yılının ilk iki ayında yıllık bazda %5,1 arttığını, rafinerilerin Ay Yeni Yılı tatili sırasında yakıt satışlarını karşılamak için alımlarını artırdığını ve bakır ithalatının %2,6 arttığını gösterdi.
Çin’in ocak-şubat aylarında Amerika Birleşik Devletleri’ne yaptığı toplam ihracat aralık ayındaki %6,9’luk düşüşe kıyasla bir önceki yıla göre %5 artarak büyümeye döndü. Ancak AB’ye yapılan sevkiyatlar aynı dönemde %1,3 oranında daraldı.
Küresel parasal gevşeme beklentileri de Çin’in ihracatı artırma umutlarını bir miktar rahatlatabilir, ancak birçok önemli gelişmiş ülkedeki ekonomik koşullar yakın vadede kasvetli görünüyor. Hem Japonya hem de İngiltere geçen yılın ikinci yarısında resesyona girerken, Euro bölgesi ekonomisi de durdu.