Merkez bankasının bir danışmanı, Çin’in makroekonomik politikalarının yoğunluğunu artırması ve %2 ila %3’lük bir enflasyon hedefine sadık kalması gerektiğini savunarak, uzmanların talebi desteklemek için daha fazla teşvik çağrılarını yineledi.
Çin Halk Bankası’nın para politikası komitesinin bir üyesi olan Huang Yiping, ülkenin ekonomi politikasına ilişkin dikkatle kaleme alınmış bir değerlendirme yaparak tüketimi teşvik etmeye daha fazla vurgu yapılması çağrısında bulundu.
Huang, mayıs ayında yaptığı ancak Çin medyasına ancak bu hafta yansıyan konuşmasında “Ekonomiyi soğutmak kolay ama ısıtmak zor” dedi. Aynı zamanda Pekin Üniversitesi Ulusal Kalkınma Okulu’nun dekanı olan Huang, “Eğer gerçekten ‘düşük enflasyon tuzağına’ düşerse, bunun sonuçları ciddi olacaktır” uyarısında bulundu: “Bu nedenle, tüketici fiyat endeksindeki %2 ila %3’lük büyümenin katı bir politika hedefi olarak açıkça tanımlanması tavsiye edilmektedir.”
Huang’ın açıklamaları, Çin üst yönetiminin bu hafta başında tüketimi artırma sözü vermesinin ardından geldi. İşletmelerin ve hane halklarının borçlanma maliyetini azaltmak için faiz oranları kısa bir süre önce düşürüldü ve Çin Merkez Bankası da finansal kurumlara borç verme oranını azalttı.
Uluslararası Para Fonu Gözetim Dış Danışma Grubu’nun eski bir üyesi olan Huang’a göre Çin her yıl mart ayında “iki oturum” olarak bilinen yasama konferansında gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesi ve enflasyon için hedefler belirliyor ancak yetkililer enflasyon hedefini ciddiye almıyor.
Pekin bu yıl enflasyon hedefini “yaklaşık %3” olarak belirledi ancak Şubat 2023’ten bu yana yıllık TÜFE artışı %1’in altında kalarak deflasyonist baskı endişelerini körükledi.
Huang, “Şimdi fiyatlarımızın düştükten sonra tekrar yükselip yükselemeyeceği konusunda biraz endişeliyim çünkü büyük bir kapasite fazlası sorunumuz var,” dedi ve ekledi: “Yani yetersiz talebimiz var ve ihracat yapmak da o kadar kolay değil. [Bu durum gelecekte fiyatlarımızı çok düşük bir seviyeye indirecek.”
Batılı ülkeler Çin’i bu endüstriyel kapasite fazlası ile başa çıkmak için küresel piyasaları ucuz ürünlerle doldurmakla suçluyor.
Diğer ekonomistlerin çağrılarına katılan Huang, Çin’in tüketim büyümesini desteklemek için göçmen işçilerin şehirlere yerleşmesine izin vermek ve hanelere doğrudan para dağıtmak gibi daha fazla mali önlem alması gerektiğini söyledi. Bu, ülkenin yatırıma ve endüstriyel tedarik zincirine odaklanan geleneksel politika anlayışından bir kaymaya işaret edecektir.
Ekonomist ayrıca piyasa beklentilerini yükseltmenin önemini de vurguladı. Huang, “Makroekonomik politikalar piyasa katılımcılarını ekonominin yön değiştireceğine inandıracak kadar güçlü olmalıdır,” dedi.
Pekin’in devlet kredisinin rolünü tam olarak oynamasını önerdi. Huang’a göre, Çin’in merkezi hükümet borcu GSYH’nin %21’ini oluşturuyor ve bu oran dünyadaki en düşük oranlar arasında yer alıyor. Bu nedenle Huang, merkezi hükümetin “piyasa güvenini ve ekonomiyi istikrara kavuşturmak” için yerel yönetimlerin ve şirketlerin karşı karşıya olduğu borç yükünün bir kısmının hafifletilmesine yardımcı olması için yer olduğunu söyledi.