Çin, ekonomi üzerinde baskı yaratan ve deflasyonist baskıları körükleyen hasarlı emlak ve yerel yönetim bilançolarını hedefleyen bir mali paket açıklayacak.
Reuters, Çin’in önümüzdeki hafta, önümüzdeki yıllar için 10 trilyon yuan (1,4 trilyon $) üzerinde yeni borç ihracını onaylamayı düşündüğünü bildirdi.
Yaklaşık 6 trilyon yuan esas olarak belediyelerin kayıt dışı borçlarını azaltmaya yönelik olacakken, 4 trilyon yuan nakit sıkıntısı çeken müteahhitlerden atıl arazilerin geri alımını finanse edecek ve satılmayan dairelerden oluşan dev bir envanterin azaltılmasına yardımcı olacak.
Üzerinde çalışılan önlemler, büyümeyi canlandırmaya yönelik önceki topyekûn stratejilerden farklı olarak, teşviklere yönelik daha kalibreli bir yaklaşımı temsil ediyor.
Örneğin 2008 yılında Çin, küresel mali krizin etkilerine karşı koymak için doğrudan altyapı ve emlak sektörlerine büyük kaynaklar aktarmıştı.
Gavekal Dragonomics’in Çin araştırma direktör yardımcısı Christopher Beddor, “Bu teşvikin birincil amacının kısa vadeli GSYH büyümesini artırmaktan ziyade bilançoları güçlendirmek olduğu açık,” dedi.
“Sıkıntıları hafifletmeli, ancak anında daha yüksek harcama yaratması gerekmiyor” diye ekledi.
Öte yandan önlemlerin kısa ve uzun vadeli büyüme üzerindeki etkisine ilişkin sorular devam ediyor. Bu belirsizlik finansal piyasalara da yansırken, Çin hisse senetleri çarşamba günü yaklaşık %0,5 değer kaybederek diğer Asya piyasalarını da aşağı çekti.
Natixis’in kıdemli ekonomisti Gary Ng, “Paket ekonomi için bir güçlendirici olmaktan ziyade bir ağrı kesici olabilir,” dedi ve ekledi: “Ekonomik etki yüzeyde göründüğü kadar büyük olmayabilir.”
Yine de dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) %8’inden fazlasına tekabül eden bir program göz ardı edilemez.
“Bu sadece miktarla ilgili değil. Bu bir istikrar duygusu sağlamakla ilgili,” diyor devlete ait Bank of China’nın baş araştırmacısı Zong Liang.
Yüksek borç ve düşen gelirlerle karşı karşıya olan yerel yönetimler, memur maaşlarını ve diğer giderlerini azaltıyor. Nakit sıkıntısı çeken emlak geliştiricileri, tamamlanmamış projeler üzerinde çalışmaya devam etmekte zorlanıyor, bu da istihdamı ve gelirleri vuruyor.
Çin, yükümlülükleri GSYH’nin yalnızca %24’ü kadar borç yükü taşıyan merkezi hükümetin daha sağlıklı bilançosuna kaydırarak işletmelere ve tüketicilere para aktaran boruların tıkanıklığını açmayı umuyor.
Gavekal’dan Beddor, “Politika yapıcılar, şu anda yerel yönetimler arasında, büyük ölçüde emlak krizinden kaynaklanan ve birçok yerel yönetimin personeline ve kurumsal tedarikçilerine ödeme yapmayı durdurmasına yol açan büyük bir likidite sıkışıklığı olduğunu hissediyor gibi görünüyor” dedi.
Bu sıkışıklığın aşılması reel ekonomiye kaynak aktarılmasını sağlayacaktır, ancak bunun etkisi ancak 2025’in ikinci yarısında ortaya çıkabilir.