Pandemiden sonra ekonomik kalkınmayı canlandırmaya çalışan Çin yerel yönetimleri, Orta Doğu ve Asya devlet varlık fonlarına yöneldi.
Financial Times’ın (FT) haberine göre, Çinli yerel hükümet yetkilileri Katar Yatırım Otoritesi, Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nun yan kuruluşları ve Abu Dabi Yatırım Otoritesi ile üst düzey toplantılar yaptı.
FT haberinde, toplantıların, Çin ile Orta Doğu arasındaki derinleşen ekonomik ve diplomatik bağların altını çizdiği vurgulandı.
FT’ye konuşan Çin’in güney eyaletinden üst düzey bir yetkili, “Onlar [devlet varlık fonları] Çin’e daha fazla yatırım yapmaya hevesli, bizim de daha fazla yatırımcı getirmemiz gerekiyor. Kolay bir uyum” dedi.
Shenzhen, Guangzhou ve Chengdu şehirlerinin yanı sıra Sichuan eyaleti ve diğer yerel yönetimler, yarı iletkenler, biyoteknoloji, yeni enerji, yüksek teknoloji üretimi ve altyapı dahil olmak üzere Pekin’in öncelik verdiği alanlarda yatırım için para toplamak amacıyla bu yıl fon oluşturdu.
Birçoğu ilk kez uluslararası yatırım arıyor ve iddialı hedefleri var. Guangzhou hükümeti 200 milyar Rmb (29 milyar $) toplamak istiyor. Shenzhen, ocak ayında Suudi Arabistanlı PIF ile 1 milyar dolar değerinde ilk Orta Doğu-Çin işbirliği fonunu kurdu.
Üst düzey yetkili, Shenzhen ve Guangzhou da dahil olmak üzere yerel yönetimlerden birkaç temsilcinin son aylarda biyoteknoloji, yeni enerji ve altyapı ve inşaat sektörlerindeki yatırımları desteklemek için Orta Doğu fonlarına başvurduğunu söyledi.
Yatırım firması Zero2IPO’ya göre, Çin’in 2.000’den fazla hükümet destekli fonu, geçen ekim ayı itibarıyla anakarada 4.3 trilyon Rmb’yi kontrol ediyor. Yeni fonların çoğu, pandeminin ardından özel sermayeyi artırmak için mücadele etti.
FT’ye göre, yetkililer, geleneksel özel sermaye destekçilerinin yerel endüstrileri ve kalkınmayı desteklemede yetersiz kaldığını söyledi. Çin’de bir başka yetkili, “Kovid kontrolleri ve ekonomik kriz nedeniyle yerel yönetimlerin mali durumu o kadar kötüleşti ki, memur maaşlarını bile ödeyemiyoruz” dedi. Yetkililerin bu nedenle fon arayışına girdiği ifade ediliyor.
Singapurlu GIC dahil diğer Asyalı devlet yatırımcıları da bu ilgiyi fırsat görerek karşılık verdiler.
Batılı bir eyalet yetkilisi, Çinli teknoloji şirketleriyle ilgilenen devlet varlık fonlarının temsilcileriyle görüşmek için şirketlerle birlikte Suudi Arabistan, Katar ve Singapur’a seyahat ettiğini söyledi.
Katar fonu QIA, Asya pazarlarına açıklığı artırma çabasının bir parçası olarak 2021’de bir Singapur ofisi kurdu. Fon, geçen yıl Singapur merkezli bir Çin başkanı atadı.