ASYA

Çin’in yurtiçi seyahatleri yükselişe geçti, ancak yabancı ziyaretçilerin oranı istenilen seviyede değil

Yayınlanma

Devlete bağlı bir araştırma enstitüsüne göre, Çin bu yıl yurt içi seyahat sıklığı ve gelirlerinin salgın öncesi seviyelere dönmesini bekliyor, ancak uluslararası gelişlerin toparlanması daha uzun sürebilir.

Çin Turizm Akademisi (CTA) tarafından 1 Şubat’ta yayınlanan bir rapor, Çin vatandaşlarının bu yıl 6 milyar kadar seyahat yapacağını, bu rakamın 2019 ile hemen hemen aynı olacağını, ancak daha kısa mesafelere seyahat etmelerinin beklendiğini öngörüyor.

CTA raporuna göre, sıkı Kovid-19 kısıtlamalarının kaldırılmasından bu yana yurtiçi seyahatlerde istikrarlı bir toparlanma yaşanırken, 2019’da görülen uluslararası turistlerin yalnızca yüzde 50’sinin önümüzdeki yıl geri gelmesi bekleniyor.

İç turizmden elde edilen gelirin 2023-2024 yılları arasında yüzde 23 artışla 6,03 trilyon yuana (839 milyar ABD$) ulaşması ve 2019 yılında elde edilen 5,725 trilyon yuan (796 milyar ABD$) geliri aşması bekleniyor.

Çin’de turizm, ülkenin sıfır Kovid politikasının kaldırıldığı Aralık 2022’den bu yana toparlanıyor ve geçen yıl ülke içi seyahatlerin sayısı pandemi öncesi seviyelerin yaklaşık yüzde 80’ine geri döndü.

Kısa mesafe seyahatler ön planda

Milyonlarca Çinlinin aile buluşmaları için memleketlerine seyahat ettiği devam etmekte olan Ay Yeni Yılı da yurt içi yolcu trafiğinde güçlü bir toparlanmaya sahne oldu.

Rapora göre, il içi seyahatler geçen yıl ocak-ekim ayları arasında yurt içi seyahatlerin yaklaşık yüzde 75’ini oluştururken, bu oran 2019’un aynı döneminde yaklaşık yüzde 50 olarak gerçekleşti.

CTA, Aralık 2022 raporunda, o yıl yurt içi seyahatlerin yüzde 80’inden fazlasının il içinde gerçekleştiğini belirtmişti.

İnsanların seyahat etme isteği pandemi öncesi seviyeye dönmesine rağmen, turizm sektörüne duyulan güven yeterli değil.

CTA tarafından girişimci tutumlarını ölçmek için hesaplanan bir endeks, 2019’da 124 iken 2020’de 68’e inerek ciddi bir düşüş gösteriyor.

Turizm ve iç talep

Çin, durgun ekonomik büyümenin ortasında turizmi “yeni tüketim büyüme noktalarından” biri olarak tanımladı ve Devlet Başkanı Xi Jinping ekonomiyi güçlendirme politikalarının bir parçası olarak iç talepteki genişlemeyi vurguladı.

Xi, Çin’in ekonomiye odaklanan en üst düzey ulusal politika belirleme toplantısı olan Aralık ayındaki merkezi ekonomik çalışma konferansında iç turizm sektörüne destek sözü verdi.

Pekin, uluslararası gezginleri ve işletmeleri çekmek amacıyla bir dizi Avrupa ve Asya ülkesine vizesiz seyahat uygulamasını da başlattı ve pek çok kişi Ay Yeni Yılı sırasında yeni düzenlemelerden yararlandı.

Pazartesi günü Çin online medya kuruluşu ThePaper.cn’ye göre, yeni politikanın ilk üç gününde Şanghay ve Singapur arasında yaklaşık 10.000 vizesiz seyahat yapıldı ve bu rakam iki ülke arasındaki seyahatlerin yüzde 90’ını oluşturdu.

Haberde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla Singapur’a giden Çinli ziyaretçi sayısının 15 kat, Şanghay’a giden Singapurlu ziyaretçi sayısının ise dokuz kat arttığı belirtildi.

Gelen ziyaretçi sayısı hala zayıf

Ancak 1 Şubat’ta yayınlanan bir başka CTA raporuna göre, gelen seyahatlerdeki toparlanma dengesiz ve iç pazara kıyasla daha yavaş oldu; geçen yıl gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2019 rakamlarının sadece yüzde 36’sına ulaştı.

Geçen yıl gelen yolcu trafiği 2019 seviyesine göre yaklaşık yüzde 60 oranında toparlanmış olsa da, bu toparlanma esas olarak Hong Kong, Makao ve Tayvan’da ikamet edenlerin girişlerinden kaynaklandı.

CTA, Hong Kong, Makao ve Tayvan’da ikamet edenlerin girişlerinde tam bir iyileşme beklerken, yabancıların girişlerinin pandemi öncesi gücünün ancak yarısına ulaşacağını tahmin ediyor.

Raporda bu düşüşün, pandemi sırasında gelen seyahatler konusunda uzmanlaşmış Çinli acentelerin kapanması ve yüksek seyahat maliyetleri gibi çeşitli nedenleri olduğu belirtildi.

Öte yandan, resmi istatistiklere göre, giden seyahatlerin bu yıl 130 milyona ulaşarak 2019’daki pandemi öncesi seviyenin yaklaşık yüzde 77’sine ulaşması bekleniyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version